Welke houtkachel is de beste?

Hallo mensen,

wij hebben in ons huis een kleine houtkachel. We wonen hier sinds 1 jaar en het bevalt ons goed. Nu willen we een grotere houtkachel kopen, ook omdat we met de houtkachel eigenlijk vooral ons huis verwarmen.

ik heb wat huiswerk gedaan en rond gespeurd. Nu kwam ik op de volgende 2 houtkachels uit:

Harrie Leenders boxer plus. €5500. (Geeft tot 18 uur tot 40 graden warmte nog af)

of

tigchelaar kachel 4D. Ongeveer €6800. (Geeft onbekend aantal graden warmte af tot 12-24 uur lees ik online)

voordeel van de tigchelaar is volgens mij dat je die niet hoeft  te temperen, die kan je vol door laten stoken. De boxer plus zal je wat actiever moeten gebruiken met zuurstof volgens mij. Maar kan me vergissen.

ons huis is ongeveer 120m3 met energielabel A. Huis is uit 2003, best goed geïsoleerd. Liever heb ik een Fin oven, maar dat is een duurder segment wat voor ons te duur ons momenteel.

kunnen jullie uit ervaring vertellen welke de beste hout kachel is? Als je een andere kachel de beste vindt hoor ik t ook graag! Alvast bedankt voor reacties.

Reacties

*ons huis is meer kuub qua inhoud, maar die 120m3 is de woonkamer waar de houtkachel zal komen te staan.

Beste, kijk eens naar het gewicht van beide, Leenders: 245kg tegen 600 voor Tigchelaar (en ik denk dat deze nog uit te breiden zijn), dus veel opslag heeft Leenders niet.  Die 16 uur warmteafgifte is nadat je 4 keer direct achter mekaar gestookt.  Mijn mening hierover is dat Leenders eerder een louter commercieel product is.  Heb zelf een finoven 18 (2.5ton) van Tigchelaar en ben er heel tevreden over.  Tevens is de 4D al een kleine finoven.  ik raad je aan om de huidige prijzen van de iets grotere finovens eens op te vragen.

Trouwens hout verbranden op de juiste manier betekent vol doorstoken, en met finoven de rookgassen een parcours laten afleggen om de warmte te doen opslaan.

Hoi, volgens mij geeft een massa-kachel het hoogste rendement. Zelf hebben we een kleine Morsoe 1412 A+ label houtkachel waar we de woonkamer van 28 m2 mee verwarmen icm wandverwarming. De wandverwarming staat op lage basistemperatuur geprogrammeerd - we stoken momenteel vooral hout in de woonkamer, maar het is wel prettig als je een keer vergeet hout op te gooien dat de temperatuur niet te ver zakt.

Zelf lijkt mij zo'n massakachel wel erg interessant - maar je ondergrond moet het wel kunnen dragen.

 

Nestor Martin heeft een voor zover dat mogelijk is milieuvriendelijk verbrandingssysteem.

Een massakachel blijft lang naverwarmen, dat is wel de warmte die je niet kreeg de eerste tijd dat je de kachel aangemaakt hebt.

Wat betreft de twee kachels die u heeft vermeld, de Harrie Leenders Boxer Plus heeft een reputatie als een duurzame en energiezuinige kachel. Het heeft een hoog rendement en kan langdurig warmte afgeven. De Tichelaar Kachel 4D lijkt ook een goede keuze te zijn, maar er is minder informatie beschikbaar over deze specifieke kachel. Het feit dat het niet hoeft te worden getemperd kan handig zijn, maar het kan ook leiden tot hogere stookkosten en oververhitting van de kamer.