Spuitkurk tegen koudebrug

Hallo allen,

Wij denken erover om onze gevels (zonder spouw) met spuitkurk te laten doen. En aan de binnenkant te isoleren, wel de muren op het gelijkvloers, niet de plafonds.

Wetende dat de isolatiewaarde van spuitkurk niet zo hoog is. Maar we lazen links en rechts wel dat het kan helpen tegen koudebruggen.

Heeft iemand hier ervaring mee of een goed zicht op?

Alvast bedankt voor een antwoord.

 

Reacties

Je zegt de gevels te laten doen met spuitkurk en isoleren langs binnen.

Bedoel je dan een laag spuitkurk aan de buitenkant en nog andere isolatie aan de binnenkant ?

Ik snap de redenering er achter wel. Binnenisolatie geeft altijd een risico tot condensatie achter de isolatie. Hoe warmer de achterliggende muur kan blijven hoe kleiner ook dat risico.

Zelf zou ik zo mogelijk eerder de voorkeur geven om het isoleren alleen en totaal aan de buitenkant te doen. Dat is het meest effectief en sluit koudebruggen volledig uit.

Over welke dikte van spuitkurk gaat het ?

In geval van binnenisolatie, hoe en met wat wou je die voorzien?

Ik wou eerst schrijven "reken het uit met therm. Gratis software". Maar hieraan heb je waarschijnlijk niets.

https://duurzaammbo.nl/dzb-materialen/bouwfysica/koudebruggen

wat zou het geven als je een temperatuurfactor >0,7 zou eisen bij offertevraag? Dit lijkt mij wel zeker haalbaar. Dan moet je zelf niet rekenen. Een professional die bezig is met isolatie zou hieraan toch moeten kunnen voldoen lijkt mij. Als het dan nog eens goed is uitgevoerd dan is schimmelgroei beheerst.

ik heb geen praktijkervaring dus geen idee of aannemers hieraan kunnen voldoen.

 

Beste Frieda85,

Spuitkurk als gevelbekleding heeft inderdaad veel voordelen.
Maar de isolatiewaarde is hier slechts een kleine van. 
Kurk is uitstekende isolatie. Maar het gaat hier om een heel dunne laag.

Ik zou in jouw situatie ook kijken naar de andere voordelen hiervan:

  • Verfraaiing in een kleur naar keuze.
  • Waterafstotend, en toch dampopen.  (waarschijnlijk de belangrijkste eigenschap in jouw situatie)
  • Met correcte voorbehandeling, biedt het bescherming voor verweerde muren. (blijft licht elastisch)
  • En ja, moest je 'n stuk ijzer een laag spuitkurk geven, zou deze niet meer zo koud aanvoelen.  Dus het bedekt zeker koudebruggen. 
  • Kurk is schimmelwerend
  • en ook brandvast... Maar dat zou hier hopelijk niet van toepassing mogen zijn, aan een buitengevel.

 

Dus kijk zeker ook eens of de spuitkurk voor jou een van deze voordelen heeft. 
Is het bijvoorbeeld zo dat de muur wat verfraaiing kan gebruiken? 

Moest het enkel om de isolatiewaarde gaan, zijn geëxpandeerde kurkplaten een effectievere oplossing.
Het gaat dan om dikkere platen met dezelfde eigenschappen (behalve de kleuring) en wel voldoende dikte om de nodige normen te halen.

extra: als dampopen binnen-isolatie wil ik absoluut, indien mogelijk, KalkHennep blokken aanraden. 
Bovenop de isolatie ervan, hebben ze veel inertie, akoestische demping, schimmelwerend, enzovoort. 
Zeker de moeite om eens naar te kijken. 

Veel succes! 

 

 

waldtech schreef: Wat is dat toch met mensen en hun obsessie van (denkbeeldige) koudebruggen…

Het is geen obsessie, eerder iets waar we rekening mee willen houden. Het gaat over mogelijke koudebrug door de betonnen vloer op het eerste verdiep (contact met buitenmuur)

 

charel schreef: Over welke dikte van spuitkurk gaat het ? In geval van binnenisolatie, hoe en met wat wou je die voorzien?

Voor binnenisolatie denken we aan houtvezelplaat. Tegen de muren tussen lattenwerk. 

 

HennepBouw schreef: extra: als dampopen binnen-isolatie wil ik absoluut, indien mogelijk, KalkHennep blokken aanraden. Bovenop de isolatie ervan, hebben ze veel inertie, akoestische demping, schimmelwerend, enzovoort. Zeker de moeite om eens naar te kijken. Veel succes!

Die kalkhennepblokken hebben we ook al overwogen als optie. Ik dacht dat de houtvezelplaten wel goedkoper zijn (?)

We zijn wel fans van hennep in de bouw.

Dankuwel!

Laat ons het constructief en positief benaderen.

Naast onder andere Multipor en kalkhennepblokken lijken mij isolerende houtvezelmatten, indien doordacht gebruikt, het meest geschikt in uw situatie met volle muren. Tenminste als dat muren zijn van ongeveer 18 cm dik die geen last hebben van regendoorslag of opstijgend vocht.

De koudebrug die uw betonplaat vormt met de buitenmuur is wat ze is, je kan ze niet zo maar wegnemen maar wel sterk reduceren.

De buitenkant behandelen met spuitkurk kan al een beetje helpen maar ik zou dan wel voor de dikst mogelijke uitvoering kiezen.

Wat ook veel kan helpen is om vanuit die koude hoek de binnenisolatie bijvoorbeeld 50 tot 80 cm verder naar binnen te trekken zowel onder als boven de vloerplaat. Hetzelfde met kamerscheidende binnenmuren daar waar ze aansluiten op de buitenmuur.

Maar sowieso, zelfs als je dat niet zou doen riskeer je met deze isolatiematerialen veel minder dan met de meer traditionele materialen zoals minerale wol, eps, xps, pir of pur.

En voor gelijk welk systeem geldt uiteraard dat je best volgens de huidige regels ventileert, liefst constant.

 

 

waldtech schreef: Velen gebruiken het woord koudebrug zonder goed te weten wanneer en op wat dat woord van toepassing is. Zoals ziek zijn: je kunt verkouden zijn maar ook terminaal zijn ook weten ze niet dat een koudebrug niet zomaar opgelost is,door daar wat isolatie tegen te gooien. Zo kan een koudebrug isoleren een temperatuursverlaging met zich meebrengen op een andere plaats van die bouwknoop. een

We dachten nu niet meteen dat het een koudebrug zou wegnemen, maar misschien wel verminderen. Bedankt toch voor uw antwoorden, ondanks de frustratie die mijn vraag bij u oproept :-).

 

waldtech schreef: Enig idee hoeveel miserie er bestaat bij ter plaatse gemaakte blokken?? Het is een mooi verhaal maar voor velen een regelrechte ramp geworden. je wilt niet weten hoeveel dossiers wij daarover hebben gekregen.

Wat bedoelt u precies ? Gaat het hier over kalkhennep blokken?

 

charel schreef: Wat ook veel kan helpen is om vanuit die koude hoek de binnenisolatie bijvoorbeeld 50 tot 80 cm verder naar binnen te trekken zowel onder als boven de vloerplaat. Hetzelfde met kamerscheidende binnenmuren daar waar ze aansluiten op de buitenmuur.

We waren ook al tot zo'n 'conclusie' gekomen, maar wilden dit eigenlijk vermijden (een deel van het plafond isoleren dus). Vandaar dat we dachten aan de mogelijkheid van spuitkurk.

Beste Frieda,

Ik begrijp niet goed dat je veel geld gaat uitgeven voor verfraaiing van de gevel aan de buitenzijde (spuitkurk) en er toch voor kiest om te isoleren aan de binnenzijde.

Is er geen ruimte om te isoleren aan de buitenzijde misschien ?

Isoleren aan de binnenzijde heeft namelijk veel meer nadelen dan voordelen:

- Je kan de bestaande koudebruggen moeilijk wegwerken, terwijl dit met isolatie aan de buitenzijde voor 100% kan.

- Je verliest ruimte in de woning.

- Gevelsteen gaat sowieso veel kouder (en dus vochtiger) zijn in de winter.

- Gevelsteen gaat veel meer uitzetten en krimpen ten gevolge van grote temperatuurschommelingen

- Je verliest de opslagcapaciteit van de gevelsteen. Dit is een nadeel in de winter, maar zeker ook in de zomer (een massieve woning met isolatie aan de buitenzijde kan je in de zomer heerlijk koel krijgen door nachtkoeling toe te passen).

- Ernstig risico op vochtproblemen bij slechte uitvoering (luchtdichting) van de isolatie aan de binnenzijde.

enz enz ..

Ik denk overigens dat isolatie aan de buitenzijde met gevelpleister goedkoper uitkomt dan spuitkurk aan de buitenzijde + een volledige binnen-isolatie.

Dirk

Beste Dirk,

Dank voor uw antwoord. Het was in de eerste plaats om budgettaire redenen. Binnenisolatie zouden we zelf kunnen doen. Buitengevelisolatie zelf doen zien we niet zitten.

Maar na overweging hebben we dan toch besloten om in een latere fase de buitengevel te laten isoleren.

dirk andelhofs schreef: Beste Frieda,Ik begrijp niet goed dat je veel geld gaat uitgeven voor verfraaiing van de gevel aan de buitenzijde (spuitkurk) en er toch voor kiest om te isoleren aan de binnenzijde.Is er geen ruimte om te isoleren aan de buitenzijde misschien ?Isoleren aan de binnenzijde heeft namelijk veel meer nadelen dan voordelen:- Je kan de bestaande koudebruggen moeilijk wegwerken, terwijl dit met isolatie

 

Dag Frieda,

Dat lijkt mij een verstandige beslissing.

Buitengevelisolatie laten plaatsen geeft bovendien recht op een premie van 30€/m² of meer.

Die premie krijg je niet wanneer je zelf aan de slag gaat binnen.

Tel daar de kostprijs van de spuitkurk bij en het materiaal voor de binnen-isolatie ... en dan gaat er weinig of geen verschil meer zijn tussen beide opties denk ik. 

Trouwens ..

Een beetje handige doe-het-zelver kan ook buitengevelisolatie plaatsen (in dat geval geen premie) vb isolatie tussen houtstructuur en afwerking met vb: hout, sidings, plaatmateriaal, ...

Je hoeft ook niet alle muren in één keer te doen ..

 

Dirk

 

Vooral omwille van die koudebruggen ben ik het volkomen eens met Dirk. Volledig langs buiten isoleren dus.

Hetgeen jij van plan was kan uiteraard ook maar zou ik enkel doen indien het langs buiten, om wat voor reden ook, niet mogelijk is.

En als het nu budgettair moeilijk is, wacht dan liever nog even tot het wel gaat. Ondertussen bespaar je toch al op die spuitkurk en binnenisolatie waarvan de kostprijs trouwens ook niet te onderschatten valt.

 

Dank voor alle reacties!

De isolatiewaarde van spuitkurk is echter niet erg hoog in vergelijking met andere isolatiematerialen zoals glaswol of steenwol. Dit betekent dat het misschien niet de meest effectieve optie is als u op zoek bent naar maximale energiebesparingen.

Wat betreft binnenisolatie kan het helpen om de thermische prestaties van uw huis te verbeteren, maar het kan ook een aantal uitdagingen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld, als de muren vochtig zijn, kan de isolatie het probleem verergeren door het vocht in te sluiten en te voorkomen dat het kan verdampen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ventilatie is om vocht en schimmelproblemen te voorkomen.