Hoe kun je een mechanische schakeling zomer/winter bij luchtverwarming automatisch laten schakelen?

L.S., wij hebben een Brink luchtverwarmings systeem met WTW met een mechanische schakeling zomer/winterstand. In de winterstand sloeg de verwarming 's nachts regelmatig aan wanneer de thermostaat van 21 naar 15 graden werd gezet. Deze winter hebben wij de verwarming 's nachts op de zomerstand gezet en de thermostaat van 19 naar 15 graden. De temperatuur daalde i.h.a. tot circa 17 graden, zonder bijverwarming. Een behoorlijk verschil dus. Op zomerstand blaast de verwarming 150 m3 per uur, op winterstand 750 m3. Ondanks WTW gaat er dus veel warmte onnodig verloren (geen vochtproblemen, wij blijven uiterst tevreden over de luchtverwarming).

Een aanmerkelijke verbetering zou zijn dat de schakeling automatisch gebeurt. In dit situatie zou ook overdag minder warmteverlies optreden.

Wie heeft een idee hoe een dergelijke automatisering te realiseren? (de leverancier werkt niet mee)

Mvrgr.,

Bart

 

Reacties

Heb je geen handleiding die je kan delen?  

Het lijkt wel gek dat de verwarming, wanneer ze niet verwarmt, dat grote debiet zou verderzetten want daar is geen enkele reden voor.  Je zou verwachten dat het grote debiet enkel nodig is als de verwarming echt verwarmt.  

Ik vermoed dat de zomerstand, die stand is waarbij de verwarming nooit aanspringt (al lijkt me een thermostaat dan niet nodig).  Of is zomerstand enkel een debietkeuze?  

Zegt de handleiding idd dat in de winterstand altijd dat grote debiet gebruikt wordt, ook als je niet verwarmt?

En idd: vochtproblemen verwacht ik niet: eerder te droog ;-).

Dag Walter,

Leuk dat je meedenkt. Ik heb een handleiding maar zie niet hoe ik je die kan toesturen. Wel lees ik dit:

De ventilator gaat bij warmtevraag op hoog toerental draaien en vervolgens op een laag toerental. Kennelijk geeft dat lage toerental nog een behoorlijk warmteverlies?

Hg,

Bart

Ik zou het proberen te kwantiseren.  

Als het weer een paar dagen 'stabiel' voorspeld wordt, probeer eens te meten met welke temperaturen er geventileerd wordt wanneer de verwarming niet draait.  Zelf zou ik hopen dat dat geen verschil zou mogen maken tussen de zomer- en winterinstelling.  
Ideaal meet je ook debiet, maar dat is een moeilijke. En geen idee of er bepaalde sturingsparameters zijn die het debiet sturen.  

Walterx

  1. Programmeerbare thermostaat: vervang uw huidige thermostaat door een programmeerbare thermostaat. Hiermee kunt u uw verwarmingssysteem automatisch instellen om naar een lagere temperatuur over te schakelen wanneer u slaapt of niet thuis bent. Sommige modellen kunnen zelfs worden bediend via een smartphone-app.

  2. Smart home-systeem: als u een smart home-systeem zoals Google Home of Amazon Alexa heeft, kunt u uw luchtverwarmingssysteem integreren en de thermostaat op afstand bedienen. Sommige van deze systemen hebben zelfs de mogelijkheid om uw verwarmingssysteem te automatiseren op basis van uw dagelijkse routines en gewoonten.

  3. Bewegingssensoren: u kunt bewegingssensoren installeren in kamers die u vaak gebruikt, zoals de woonkamer en keuken. Wanneer de sensoren detecteren dat er niemand in de kamer is, kan uw verwarmingssysteem automatisch naar een lagere temperatuur overschakelen.

  4. Temperatuursensoren: u kunt temperatuursensoren in uw huis installeren om de temperatuur in verschillende kamers te meten. Hiermee kunt u uw verwarmingssysteem automatisch aanpassen aan de temperatuur in elke kamer.

Het is raadzaam om professionele hulp te zoeken bij het installeren van een van deze oplossingen om er zeker van te zijn dat deze correct werken en veilig zijn.