Hoe passiefhuis-geïnteresseerden bereiken?

Beste forumleden.

In 2016 zijn wij in ons nieuw niet-gecertifieerd passiefhuis gaan wonen. Om de passiefhuis normen te halen hebben we dus meer geïnvesteerd (extra isolatie, drievoudig glas, ventilatie D, blowerdoor proof , warmtepomp, heat pipes, PV, … ) dan nodig was om aan de toen geldende bouwnormen te voldoen. Door omstandigheden staat onze woning nu te koop. De  geïnteresseerden die tot nu toe komen kijken zijn, weten niet wat een passiefhuis betekend. We hebben het gevoel dat de meerprijs die we vragen omwille van de investeringen niet begrepen wordt, zelfs niet in deze tijden van klimaat- en energiecrisis. Hebben jullie hints hoe we de juiste potentiële kopers met interesse met passiefhuizen kunnen bereiken?

Groeten,

Dirk & Hilde

Reacties

Zou het ook niet kunnen dat men vreest dat het geen volwaardig passiefhuis is ?

Het feit dat de woning niet als passiefhuis gecertificeerd is en dat je een warmtepomp hebt moeten installeren geeft in ieder geval de indruk dat de doelstelling niet gehaald is.

Misschien kan je beter niet de nadruk leggen op passief (wat het eigenlijk ook niet is) maar op een uitermate energiezuinige woning of wat men noemt een BEN woning  (bijna energieneutraal).

 

Ik zou minstens je effectieve verbruiken van de laatste jaren ook voorleggen.  

En ik kan natuurlijk ook niet oordelen hoe je die meerprijs bepaald hebt en of het een relevante meerprijs is.  

Dat zou een schatter moeten beoordelen.

En sommige zaken hebben op zich niets met passief te maken zoals bv de heatpipes. 

 

Walter

Beste Charel en Walter,

Dank voor jullie reactie.

De opdracht voor onze architect (Peter Geldof aangesloten bij PIXII ) was het ontwerpen van een passiefwoning. En dat is ook gebeurd. Het huis voldoet aan de eisen en is dus een volwaardig passief huis. Wij zagen echter niet de meerwaarde in van een certificering, daar we toen niet de intentie hadden om ons huis ooit te verkopen.

Het dan nu te koop stellen als BEN woning met een aangepaste prijs, zou voor gevolg hebben dat we het onder de reële waarde willen verkopen.

We stellen onze woning zelf te koop, dus niet via een immobiliënkantoor. Daarom hebben wij 2 schatters die niet verbonden zijn aan immobiliënkantoren een schatting laten uitvoeren. Gelukkig voor ons lagen hun schattingen niet zo ver uit elkaar. Dus hebben we een realistische vraagprijs kunnen  bepalen.

Een huis zonder enige verwarming is niet haalbaar, temeer omdat er ook behoefte is aan SWW. Dus konden we kiezen uit condenserende gaskachel (wat ik niet zag zitten want terug CO2), houtpelletskachel (omwille van het fijn stof, zeulen met pellets, een schouw, kachel aansteken voor SWW, … zag ik dat niet zitten) of warmtepomp. Warmtepomp met PV-panelen en echte groene stroom leverancier is het dus geworden.

Onze warmtepomp heeft van juli 2016 tot vandaag voor de vloerverwarming slecht 4.652kWh verbruikt.

Onze voorschotfactuur voor elektriciteit is heden 47,31€/maand, wat we ook aan de kandidaat kopers die geweest zijn, verteld hebben.

De energiecrisis is aan ons voorbij gegaan, temeer we klant zijn van Ecopower (sinds 2008) en dus een eerlijke prijs betalen.

De vraag is, hoe kunnen we geïnteresseerden bereiken die een steentje willen bijdragen aan de oplossing van de klimaatcrisis door te kiezen voor een huis dat verder gaat dan BEN.

Groeten,

Dirk

Ik weet niet hoe lang je woning al te koop staat.  Ik zou je relaas voorlopig willen samenvatten met; je vindt geen koper voor de prijs die je vraagt.  Ik kan me echt niet voorstellen dat het je iets uitmaakt of de koper gekend is met PH.  Alsof hij met die kennis wel meer wil betalen.  

Maar ik begrijp dat je akkoord bent met de prijzen als gesteld door de schatters.

Ik zou zelf nog wel een derde genomen hebben (er zeker voor de schutters betaald hebben).  

Maar je hebt nu gekozen om zelf te verkopen.  Dat wil zeggen dat je zelf alle discussie krijg met mensen  over wat je te koop stelt en over lensen die het te duur vinden, etc... 

Gezien je geen expert bent in de woningmarkt is het enige waar je op voor kunt is de schatting van iemand die wel expert is.  Dat is je vraagprijs en als iemand wil weten hoe die tot stand kwam kan je eventueel de schattingsrapporten delen.  Maar je moet je voor een mogelijke koper niet over alles gaan verantwoorden.  

Mijn egoïstische overtuiging is dat het beter is dat je verkoopt aan iemand die niet weet wat een passiefhuis is.  Die het wel weet zorgt wel voor eigen passiefhuis. 

En voor je eigen rust; zoek even op hoe lang woningen in die prijsklasse te koop staan gemiddeld.  

Walter

Ps: ik denk dat mensen met kennis passiefhuis op dezelfde plaatsen woningen zoeken als anderen.  Zorg gewoon dat de epb verslag goed de realiteit weergeeft.

Sowieso, of je later wel of niet zou verkopen stonden tegenover de kosten van die certificering toch een subsidie en/of belastingaftrek die de kosten en moeite ervan ruimschoots konden compenseren ?

Het verbruik van uw warmtepomp (kostprijs installatie ?) is blijkbaar te vergelijken met ons verbruik voor tevens een passiefwoning maar dan met een simpel mobiel bijverwarmertje (kostprijs 40 €).

Echter uw warmtepomp werkt met een cop van ongeveer 3 terwijl het hier rechtstreekse elektriciteit is. Dat wil zeggen dat uw energievraag dus drie maal zo groot is als bij ons. 

Het blijft nog altijd weinig maar daar heb je dan wel een dure verwarmingsinstallatie voor moeten installeren. Een installatie die niet nodig zou mogen zijn in een passiefwoning. 

Vandaar dat ik twijfel aan het passiefgehalte van uw woning. Er is een verschil tussen passief op het randje waarbij je net aan de voorwaarden voldoet en maximaal passief waarbij alles op alles is gezet.

Dit allemaal terzijde en ik weet dat dit geen antwoord is op uw vraag, maar ik vermoed dat de architect de certificatie om die reden niet heeft aangeraden.

En een niet gecertificeerde passiefwoning kan je in mijn ogen geen passiefwoning noemen. Ik vrees dus dat, in geval je al iemand zou vinden die een passiefwoning zoekt en daarvoor extra wil betalen, dit de prijs kan drukken. 

Ik wil u niet ontmoedigen maar ik zou dit durven vergelijken met de vele dure villa's die de laatste jaren pas na lange tijd en dan nog ver onder de vraagprijs verkocht worden.

 

 

Bedankt voor jullie reactie.
@Walter 
Ons huis staat exact 4 weken te koop via websites. We weten dat we geduld moeten hebben. Mijn vraag op dit forum is er om na te gaan of er eventueel andere kanalen zijn om een passiefhuis te promoten. Maar zoals je schrijft zullen de mensen die een PH zoeken wel dezelfde kanalen doorzoeken als anderen.

@Charel 
Voor zo ver ik weet was/is er geen enkele subsidie die vereist een passiefhuis certificaat te hebben. Subsidies zijn gebaseerd op andere criteria. We hebben dus kunnen genieten van subsidies zonder certificatie. En ik weet zeker dat we er geen enkele gemist hebben.
En het is niet onze architect die ons af- of aangeraden heeft voor certificatie te gaan. Het was onze eigen beslissing op financiële basis (meer dan 600€ betalen voor een papiertje om in de schuif te leggen) om niet voor certificatie te gaan.
Dat een warmtepomp overhead is geef ik nu graag toe. Maar vandaag zouden wij hetzelfde doen. Rondlopen met een simpel mobiel bijverwarmertje is voor ons geen alternatie (comfort en SWW spelen mee).
Onze vraag was niet om het forum te laten oordelen of ons huis een passief huis is (het voldoet aan alle criteria dus het is een passiefhuis).

Onze vraag is “hoe passiefhuis-geïnteresseerden bereiken”. 

Groeten, 

Dirk
 

De regelgeving ten tijde van mijn bouw was blijkbaar anders.

Toen werd het passiefhuiscertificaat automatisch uitgereikt als je aan de voorwaarden voldeed en dat gaf dan recht op 10 jaar lang een belangrijke belastingvermindering.

Ik lees nu dat dit sedert 2011 inderdaad niet meer het geval is. Jammer, want het zou veel meer moeten gepromoot worden.

Dat rondlopen met een bijverwarming val nogal mee hoor. Dat ding wordt zo rond begin december voor de dag gehaald en krijgt een vaste plaats in een onopvallend verloren hoekje van de woonruimte. Daar wordt het zo af en toe ingeschakeld, bijvoorbeeld als de zon het meerdere dagen heeft laten afweten. De warmte hiervan verdeelt zich dan automatisch over gans de woning. Half maart wordt dat dan terug opgeborgen. Maar je zou even goed één of meerdere van die kleine ultra platte infraroodpaneeltjes ergens vast tegen de wand kunnen monteren

Dat uw warmtepomp tegelijk ook voor sanitair water dient is uiteraard een pluspunt en lijkt me het enige voordeel, hier hebben we daarvoor een warmtepompboiler geplaatst.

Soit, het was niet mijn bedoeling om kritiek te uiten op uw woning maar eerder om uw verwachting, dat je de extra kosten verbonden aan een passiefhuis zou kunnen recupereren, wat te temperen. Het zou namelijk kunnen tegenvallen.

Maar je weet nooit, je hoeft maar één persoon te vinden die toevallig naar dit concept op zoek is.

Is er geen mogelijkheid via de site van Pixxi ? Daar komen geïnteresseerden nogal eens terecht.

 

 

Dank je Charel voor jouw antwoord.

Ik ben al eens naar de Pixxi site gaan zien maar daar laten ze geen "passiefhuis te koop" toe.

Zodra verkocht laat ik jou het resultaat weten.

Groeten,

 Dirk

 

Dag Dirk en Hilde

Niet helemaal hetzelfde, maar we hebben een maand geleden ons huis verkocht. Dit was wel geen passiefhuis, maar wel veel beter geïsoleerd dan de toenmalige norm met veel aandacht voor isolatie, uitmuntend schrijnwerk en luchtdichtheid. 

We hebben zonder makelaar verkocht. Maar wel wat tijd gestoken in de bouw van een gratis website. De troeven van het huis (waaronder energiezuingheid, met de reële cijfers over jaren geen) extra in de kijker gezet samen met een uitgebreide technische info.

Er waren veel geïnteresseerden (24), waarvan een 4-tal serieus. Het huis werd boven vraagprijs verkocht.

Wat mijn ervaring is:

- maak goede foto's en stel je huis mooi (maar realistisch) voor. Die website is de moeite echt waard geweest. 

- veel geïnteresseerden hebben geen realistisch beeld en nog minder realistsche verwachtingen. Bij ons was 85% van de bezoekers, diverse redenen, niet serieus. 

- schattingen door makelaars zijn vrij waardeloos en verklaren de kentering in de markt: huizen staan te duur geprijsd en daardoor langer te koop. Aan welke prijs een huis echt verkocht raakt staat er nooit bij ;)

- stel een eerlijke prijs in. Er wordt minder impulsief en door een kleinere groep, maar nog steeds goed, geboden.

- werken met een kijkdag werkt

- energiezuinigheid is, jammer genoeg, minder doorslaggevend dan we zelf dachten. Wij vinden het belangrijk, anderen begrijpen het concept niet of geloven niet dat het werkt... Ik denk dat de nieuwe mensen er moeten wonen voor ze het gaan appreciëren. Mensen kiezen een huis omdat ze het mooi, gezellig, gerieflijk, charmant... vinden. Een huis wordt nog steeds erg met het hart en minder met het verstand gekocht.

Als ik het hierboven lees, zou ik helemaal weg zijn, van een huis met die data :) Komt wel goed. De markt is wat vertraagd, als de prijs goed zit, komt de juiste koper wel.

Dank dinokoek voor jouw reactie.

We wachten nog even af en later eventueel onze huidige verkoopstrategie aanpassen.

Groeten,

Dirk