Een open keuken in een aanbouwvolume kan niet rechtstreeks geventileerd worden, wel via de aansluitende ruimte.

Hallo

Ik heb een woning waar we reeds 15jaar in wonen. Bij de start hebben we verbouwd, maar was de regelgeving omtrent ventilatie nog niet zoals die vandaag bestaat. Vandaag zou ik een ventilatie systeem op poten willen zetten doorheen het huis. Dat zal wellicht lukken in alle ruimtes, behalve de keuken.

De keuken zit in een aanbouw van één laag waar ik onmogelijk met kanalen heen kan zonder gigantische werken uit te voeren. De keuken sluit wel aan op de zit en leefruimte. Het is een schakeling van 3 ruimtes die in elkaar overvloeien. 

De ruimte die aansluit op de keuken is wel ventileerbaar. ik zou daar een afzuiging kunnen realiseren. De vraag is om dit zal werken, en de luchtstroom niet eerder de weg van de kortste weerstand zal volgen. Ik plan namelijk ook pulsie in de derde ruimte. De lucht in de keuken wordt hierdoor niet in beweging gebracht...

Wat denken jullie? Zie ook bijlage voor het schema...

Bestanden als bijlage
Reacties

Het kan, maar ideaal is het niet.

Ik weet niet vanwaar je moet komen met de buizen maar ik zou overwegen om die te voorzien in de traphal, eventueel door daar een verlaagd plafond te maken. Ten einde de gang kom je toch in de keuken terecht en daar lijkt het me de ideale plaats om één of twee extractieventielen te plaatsen.

Ook kan je vanuit het vals plafond van de traphal ook in de tweede en derde ruimte telkens een pulsieventiel voorzien.

het is niet omdat de regelgeving 20 jaar geleden niet verplichtte correct te ventileren, dat je dat niet moest doen... Alsof je alleen dingen doet omdat de wetgever je iets verplicht.  Ik hoop dat rond andere gebieden in je leven die attitude niet doortrekt...

Maar die opmerkingen lost je probleem natuurlijk niet op.  
Hoe plan je de WC te verluchten?  Volgens  mij is meest eenvoudige de keuken op de wc afvoer aan te sluiten.

 

waldtech schreef: Als je huis 15jr oud is, dan was je destijds wel verplicht om conform de huidige regelgeving te ventileren.  is dit een open keuken?

Ja, het is een open keuken.

De woning is oud, uit de jaren '50. We hebben slechts een aanbouw gezet, de rest is min of meer gebleven zoals het was behalve wat opknapwerk. Vandaar dus geen ventilatiesysteem.

We hebben eigenlijk nergens in huis een ventilatie-probleem, alleen op het gelijkvloerse rond de keuken. In de open keuken (en dus ook in de aanpalende ruimtes) merken we een te hoge vochtigheid die we moeilijk geregeld krijgen.

Aangezien ik daar iets aan wil doen, wil ik meteen ook de overige delen van het huis meenemen. 

Het is natuurlijk zo dat de woning niet luchtdicht is, waardoor we eigenlijk zouden moeten kiezen voor systeem C. Maar ik vroeg me ook af of systeem D niet alsnog een betere optie is die minder energieverlies zal opleveren (maar door het niet luchtdicht zijn niet optimaal zal werken).

aangezien er zeker geen lekken zijn in het dak en er geen opstijgend vocht is, denken we dat de grote verzameling kamerplanten er voor iets tussen zit. Daar zit een groot verdampingspotentieel. 

Het valt op dat de onderprofielen van de ramen 's ochtends condens hebben (niet het glas, enkel de onderste profielen). Dat is nog niet lang zo, maar wel sinds we veel meer planten hebben in huis.

Te hoge luchtvochtigheid is natuurlijk relatief. we zitten tussen de 60% a 65% luchtvochtigheid, gemeten met een EVE Degree toestel. Onze Tado thermostaat meet ongeveer hetzelfde.

ik heb geen roosters in de ramen.

er is wel een doorvoer in het dak, achter de hoek in de keuken. die was ooit bedoeld als ventilatiekanaal, maar nooit gebruikt. als ik toch zou gaan voor een systeem C, dan is dit wel een oplossing en gebruik ik gewoon dat oud kanaal. Maar bij een systeem D, waar ik nu op inzet, is dat geen optie.

mijn woning is echter alles behalve luchtdicht, maar toch denk ik dat een systeem D toch iets meer winst zou opleveren dan bij het gebruik van een systeem C... 

Moeten we dan begrijpen dat je wc niet geventileerd is?

Met de luchtvochtigheid die je meet; 65% 22°C, dan is het dauwpunt 15 graden; kan idd de oppervlakte temperatuur zijn van je ramen en dan heb je dus condensatie.   

Ik gok toch dat je idd een dergelijk hoge luchtvochtigheid door te weinig ventileren. 

De planten dragen er misschien een beetje aan bij.  Maar dat is veelal beperkt. 

Voordat je de hoge kost van een ventilatie D doet, zou ik eerst starten met een kleine ventilator 'ergens'.  

 

Ps; haal een co2 meter in huis; die vertelt al minstens of je voldoende ventileert voor het aantal mensen in de woonkamer.

Ik zou zeker gaan voor een systeem D, ongeacht de huidige luchtdichtheid. Je kan die trouwens nog altijd zo veel verbeteren als je wilt.

In feite heb je geen ander keuze vermits uw ramen niet zijn voorzien op een systeem C.

Die kamerplanten kunnen voor een beetje meer vochtigheid zorgen maar die is minimaal ten opzichte van de vochtproductie in een keuken, een badkamer of een wasplaats.

Voor het gelijkvloers zie via de traphal geen groot probleem om zowel pulsie- als extractieleidingen onzichtbaar tot in elke ruimte te brengen