advies bij keuze van warmte pomp ter vervanging van accumulatie kachels

Ik ben een appartement +/- 90 m² op het 4de verdiep aan het renoveren.  Vooraan (noord-oost) ligt de woonkamer / open keuken.  In het midden (zuid-oost) ligt de badkamer en toilet.  Achteraan (zuid-west) ligt de slaapkamer.  Inpandig ligt de inkom

 

Er werd ondertussen nieuwe ramen en glas geplaatst.  Ook de buitenmuren werden, langs binnen, geïsoleerd met 10 cm PUR en gyproc.  Het plafond moet nog geïsoleerd worden, 7 cm glaswol met gyproc, hierin komen ventilatie kanalen en mogelijks freon leidingen te liggen.

Boven en beneden heb ik buren.

De huidige verwarming is elektrisch via accumulatie kachels (samen 14kW) en directe verwarmingstoestellen (samen 9.5 kW).  Na renovatie heb ik nog 7.5 kW nodig om de warmte en ventilatie verliezen op te vangen.  De woonkamer neemt hiervan 2.2kW voor haar rekening en de slaapkamer 2.0 kW.

Sanitair warm water blijft zoals in het verleden via een elektrische boiler.

 

De bedoeling is om de accumulatie kachels en een aantal directe verwarmingstoestellen weg te doen.  Een warmtepomp en binnen units, waarmee gekoeld en verwarmd kan worden, komen in de woonkamer en de slaapkamer.  De freon leidingen moeten een hoogteverschil van 2.5 m omhoog.  In de badkamer, inkom en keuken blijven de directe verwarmingstoestellen (elk 2kW) behouden.  De ventilatie wordt een systeem D

 

Er zijn nu elke mogelijkheden waartussen ik kan kiezen, graag jullie advies hierover.

 

Optie 1 :  Een warmte pomp (5 kW) buiten op het voorste terras, een split binnen unit in de woonkamer (2.5 kW, 6m koelleiding) en een split binnen unit in de slaapkamer (2.5 kW, 16m koelleiding). Wellicht de meest economische oplossing

 

Optie 2 : Een warmte pomp (3 kW) buiten op het voorste terras met een binnen unit in de woonkamer (2.5 kW, 6m koelleiding)

Een tweede warmte pomp (3 kW) buiten op het achterste terras met een binnen unit in de slaapkamer (2.5 kW, 7m koelleiding)

Redundante oplossing met een lagere belasting van de buitenunits.

 

Optie 3 : Een warmte pomp (3 kW) buiten op het achterste terras met een binnen unit in de woonkamer vooraan (2.5 kW, 16m koelleiding)

Een tweede warmte pomp (3 kW) buiten op het voorste terras met een binnen unit in de slaapkamer achteraan (2.5 kW, 16m koelleiding)

Redundante oplossing met een lagere belasting van de buitenunits. De grootst mogelijk afstand tussen buitenunit en binnenunit owv geluidshinder.

 

Optie 4 : Een warmte pomp met energie opslagvat (500 Liter ?)

 

Graag jullie op en aanmerkingen.

Reacties

7.5kw voor een appartement van 90m2 is nog altijd gigantisch veel; is die warmteverliesberekening serieus gemaakt?

Ik zou altijd streven naar max 30W per m2 na verbouwing... dus max 3kw en liefst minder....Wat je oefening naar verwarming ook veel eenvoudiger zou gemaakt hebben.  

Op zich zou het ook handig zijn als je het gebruik vernoemd. Eventueel staat het appartement relatief veel leeg en kan het afkoelen waardoor je eventueel moet overdimensioneren om snel te kunnen opwarmen (versus de temperatuur is altijd constant omdat het altijd in gebruik blijft).  

Isoleren van het plafond naar de buren is naar warmteverliesverbetering beperkt.   Als je bovenburen warmer dan jou verwarmen, zelfs negatief (of; normaal in een appartement worden niet gerekend met verlies naar de buurappartementen, tenzij je weet dat die veel leeg staan).

En dan verlies je me... optie 1 is maar 5kw verwarmingsvermogen.  Hoe kan je daar je appartement mee verwarmen als je 7.5kw nodig hebt?  Dat wil zeggen dat je gaat kou leiden.  Waarom wil je minder vermogen installeren dan nodig?

Of ook; een warmtepomp kan 5kw genoemd worden; maar daarom geeft die geen 5kw op de koudste dagen. Maar wel bv 5kw bij 5 graden buiten en maar 3kw bij -5 graden (hier zitten grote verschillen tussen de warmtepompen).  Kijk dus goed de specificaties na.  

En je hebt ook een oplossing nodig voor warm water.  

Ps; de warmtepomp met een vat, kan ook ineens warm water voorzien aan minstens de helft van het verbruik van je elektrische boiler.  

Hier zou het goed zijn als je wist hoeveel energie je verbruikte voor de elektrische boiler.  Wat ook die works best duurder zonder het uitsluitende nachtverbruik tarief.  

En als je idd naar die 30W/m2 ging was de kans groot dat je meer energie verbruikt aan warm water dan aan verwarming (om maar te zeggen dat warm water best veel energie vraagt...).

... optie 1 is maar 5kw verwarmingsvermogen.  Hoe kan je daar je appartement mee verwarmen als je 7.5kw nodig hebt? ....  Waarom wil je minder vermogen installeren dan nodig?

De bedoeling is om de accumulatie kachels en een aantal directe verwarmingstoestellen weg te doen. ....In de badkamer, inkom en keuken blijven de directe verwarmingstoestellen (elk 2kW) behouden. 

5 kW warmte pomp + 3x2kW directe verwarming = 11 kW

 

De warmteverlies berekening is gebeurd bij -10° buitentemperatuur en 24° binnen temperatuur en 10°C voor de boven en beneden buren. Dit gaf 7680 Watt aan warmte verlies en ventilatie verlies.

Bij -7°C buiten, 20°C binnen en buren die ook verwarmen tot 20° zal het verbruik uiteraard lager liggen. Maar ik wil niet afhankelijk zijn van het verwarmingsgedrag van de buren.

 

 

Er is geen reden een warmteverliesberekening te doen bij -10°C; Die temperatuur verwijst naar een daggemiddelde temperatuur; -7°C is echt koud genoeg.  

Zonder dat je kan vermelden hoe goed de warmtepompen die je in gedachten hebt werken bij koudere temperaturen, is de oefening zinloos.  Of beter: je weet gewoon niet hoeveel van de nodige energie de WPs zullen afdekken.  Of ook: je installeer misschien 80% van het nodige vermogen aan warmtepomp, maar misschien geeft dat maar een besparing van 30% op je energiefactuur. Dus zonder dat iemand je de baten duidt, is de oefening voorlopig zinloos.  Op basis waarvan kan je een beslissing nemen?

Of ook: zonder dat je stelt waaraan een installatie moet voldoen is de oefening zinloos: bv een lucht-water warmtepomp zou je verwarmingsenergie tot een derde en beter kunnen terugbrengen; daarvoor heb je wel vloerverwarming nodig. Dus benoem duidelijk je verwachtingen: wil je naar een besparing van een derde, of ben je tevreden met 50%?  

Van lucht-lucht warmtepompen is de verwarmingscapaciteit te verschillend om zinvol te kunnen duiden wat de baten zouden kunnen zijn. 

Merk nog op dat als je gaat verwarmen met de WP en de elektrische verwarming de sturing kritisch is: er bestaat het risico dat de elektriche verwarming 100% op zich neemt en de WP niets.  Natuurlijk niet wat je wil.  

Walter

 

 

walter-8 schreef: -7°C is echt koud genoeg.

in PHPP wordt er zelf gerekend met -2°C (met zonnewinsten) en 2°C (zonder zonnewinsten) om benodigde piekvermogen te bepalen.

Op zich zou het ook een goede oefening zijn met de buren te overleggen.  

Ik gok dat andere appartementen dezelfde uitdaging hebben.  Misschien is een gezamelijke oplossing naar verwarming mogelijk.  10 warmtepompen samen kopen is misschien goedkoper dan 2.