Onderhoud ventilatiesysteem D met enthalpiewisselaar

Beste allemaal,

Mijn ventilatiesysteem D met enthalpiewisselaar (Zehnder ComfoAir Q 600) wordt deze week afgewerkt, tijd dus om na te denken hoe ik mijn toestel en kanalen - en zo de lucht in huis - zo proper mogelijk houd. Mijn zoon heeft astma en allergie, vandaar. Zover ben ik al:

- Op de toevoer naar mijn ventilatieunit komt een F7-filter, op de afvoer een G4-filter. Die worden elke 6 maand vervangen.
- Achter de ventielen van de toevoerkanalen plaats ik een kegelfilter zoals deze: https://www.wtwfilterstore.nl/kegelfilters-afvoerventiel-dn-125-g3-afpro-filters. Ook die vervang ik elke 6 maand.
- Jaarlijks reinig ik de unit voorzichtig vanbinnen met de stofzuiger en krijgt de enthalpiewisselaar een bad: https://www.youtube.com/watch?v=8bHxmK8iNUw

- Jaarlijks reinig ik het rooster van de luchtaanvoer op de gevel. Naar 't schijnt kan dat op den duur ook goed vuil raken.
- Bedrijf dat het systeem plaatst komt dit elke 2 jaar onderhouden. Geen idee wat ze dan extra gaan doen, dat zien we de eerste keer wel.
- Elke 4 jaar laat ik de ventilatiekanalen reinigen.

Mijn vragen:

- Kan ik die enthalpiewisselaar zelf reinigen of laat ik dat best doen? Ziet er niet zo moeilijk uit, maar kan mij vergissen.
- Kan ik nog filters plaatsen achter de ventielen van de toevoerkanalen en zo ja, welke, want die vind ik precies niet? En heeft dat niet te veel effect op het debiet (als ik die natuurlijk ook regelmatig vervang)? Doel hier is lucht extra zuiveren en (na verloop van tijd) vuile kringen op het plafond rond het ventiel te vermijden.

Alvast bedankt voor jullie antwoord!

Reacties

Ik dacht dat Zehner stelt dat je hun warmtewisselaar zelf kan reinigen: weet wel niet hoe eenvoudig het is...  kijk eens in de handleiding ;-).

Los daarvan; als je in het invoerkanaal een F7 hebt, lijkt me verdere filters weinig meerwaarde te hebben.  Dat ontgaat me wat.  

Je moet eens kijken wat de intervallen zijn bij Zehner voor het vervangen van de filters; volgens mij is het frequenter dan om de zes maanden (tenminste zo voelde het bij mij toch ;-)).  Uiteindelijk zal het toestel het zelf ook zeggen....

Wat een bedrijf bedoelt met onderhoud van je ventilatie-eenheid vraag je best aan hen.  Maar ik zou wel willen dat ze de motors proper houden.  Daardoor is bij mij een eenheid gesneuveld (tenminste dat denk ik toch...).  
 

ps: Zelf geloof ik niet zo in absoluut alle sporen van mogelijke allergenen weg te houden.  Maar ik kan natuurlijk niet oordelen hoe zwaar de impact van allergieën en astma zijn op een levenscomfort en of die echt komen door iets in de buitenlucht (bij levensbedreigende allergieën of zwaar levenscomfort inboetende allergieën natuurlijk wel).  Om maar te zeggen: ik heb hier thuis een zoon met allerlei allergieën, specifieke vorm van astma maar die is gelijktijdig een topsporter.  En ik zou ook in bepaalde periodes van het jaar willen leven met ramen die wel eens open zijn.  Dat staat dan haaks op de idee in andere periodes allerlei stoffen proberen weg te houden (die toch binnenkomen als een raam openstaat).  Een persoon die open ramen niet toelaat, kan wel redelijk impact hebben op de comfortervaring van anderen. 
En los daarvan is goed onderhoud van je ventilatiesysteem natuurlijk zinvol.  Maar dan kies je weer niet voor de ventilatie-oplossing waarvan ik denk dat die net meer risico heeft op vervuiling door de water-recuperatie.  Maar dit ter zijde ;-).  Het zou ook interessant zijn moest er een specifiek medische advies zijn rond het ventilatiesysteem, dit te delen.  Misschien zit in dat advies nog info hoe het onderhoud te doen.  

Beste,

Ik vind hetgeen je van plan was te toen zwaar overdreven !

Hier is zulke installatie nu voor het 11de jaar in dienst en er is nog geen enkele noodzaak om het leidingsysteem te reinigen.

Filters om het half jaar vervangen is ook totaal niet nodig, hier worden ze om de drie maanden gestofzuigd en om de twee jaar vervangen en ook dan nog heb ik de indruk dat het eigenlijk nog niet nodig is, er is op dat moment nog geen  verschil te merken in de hoeveelheid lucht die ze doorlaten ten opzicht van een nieuw filter.

Je moet ook weten dat een vuile filter geen oorzaak is van vuilere inblaaslucht, integendeel, hoe meer de filter vervuild is hoe minder vuil die ook kan doorlaten. Je moet hem op den duur vervangen omdat hij te weinig lucht doorlaat en daardoor de ventilatoren te zwaar gaat belasten.

Ik zie ook het nut niet in van die extra kegelfilters op de afvoeren. Zoals ik eerder schreef, hier zijn de kanalen na 11 jaar nog altijd niet aan een reinigingsbeurt toe en de unit wordt tegen vervuiling beschermd door die G4 filter.

Die extra filters hebben volgens mij dus geen enkel voordeel, eerder een nadeel door de extra weerstand die de ventilator moet overwinnen.

En op de aanvoerventielen is het helemaal zinloos, de daardoor aangevoerde verse lucht is immers al een F7 filter gepasseerd, die kegels kunnen dat niet verbeteren maar zijn ook weer een extra te overwinnen weerstand.

De warmtewisselaar reinigen is zo gemakkelijk als het er op dat filmpje uitziet.

Het jaarlijks nazien en eventueel reinigen van het rooster buiten is een goed idee, daar kunnen wel eens insecten spinnenwebben en bloesempluisjes in vast komen te zitten. Het kost ook weinig moeite tenzij het op een moeilijk bereikbare plaats is voorzien.

Heldere uitleg allemaal, dankjewel!

Binnenkort verbouwen we beneden, zou het een goed idee zijn om de ventilatieunit dan uitgeschakeld te laten tot de stoffige werken achter de rug zijn? Lijkt me alvast wel, maar ik mis misschien iets : )

Bij werken niet alleen uitschakelen, ook de openingen afdekken; er ontstaan altijd luchtstromen, ook zonder dat je toestel draait.  

gebruik best kegelfilters aan alle in en uitgangen zo blijven je kanalen proper, je kan niet geloven hoeveel opgehoopt fijn stof zicht verzamelt na een aantal jaren, door de luchtveplaatsing worden de kanalen statisch geladen en trekken zelfs stof aan.

Goede kanalen in metaal zijn geaard en zullen nooit statisch geladen worden.  Maar dat is idd een van de redenen om geen kunstof kanalen te kiezen...

Ofwel zijn de ventilatiekanalen in metaal en kunnen ze geaard worden, ofwel zijn ze in kunststof maar bij mijn weten zijn ze dan in een antistatische en antibacteriele kwaliteit gemaakt.

Verdelers van ventilatiesystemen zullen u normaal geen andere kwaliteit aanbieden.