recirculatiedampkap in keuken zonder ventilatiesysteem

Vochtprobleem op termijn bij recirculatiedampkap in keuken zonder ventilatiesysteem?

kajele

dinsdag 9 mei 2023 - 22:19

We moeten onze dampkap vervangen en overwegen een recirculatiedampkap met plasmafilter om warmteverlies te voorkomen. Loont dit de moeite of krijgen we hierdoor vochtproblemen,  we hebben geen ventilatiesysteem. Wel recente goede dakisolatie, muren zijn in de jaren '90 geïsoleerd (hmmm). We zijn beiden van leeftijd en willen niet geen verdere renovatie meer doen.

Reacties

Ik weet niet hoe de woning dan wel geventileerd wordt want dat is echt wel nodig.

Ik ben een groot voorstander van recirculatie van de kookdampen maar dan enkel indien er minstens constant en volgens de huidige normen wordt geventileerd.

Als je geen ventilatiesysteem hebt dan zou ik recirculatie met klem afraden. Je zou hierdoor vrijwel zeker vochtproblemen kunnen krijgen, Nu heb je tenminste nog een beetje luchtverversing telkens je de dampkap opzet. Ik zou die dan zelfs na het koken of bakken nog minstens een half uur langer laten opstaan.

En los van vochtproblemen, is geen ventilatie in je woning gewoon ongezond om in te leven.  De dampkap die uitblaast verplicht teminste dat er tijdelijk ventilatie is.

@topic starter;

Laat je niet te veel afleiden; WTCB vertelt in ieder geval dat bestaande woningen zonder ventilatie of beperkte ventilatiemogelijkheden  zeer dikwijls een slechte luchtkwaliteit hebben.  

Je kan het bv zelf nalezen hier: https://www.buildwise.be/umbraco/Surface/PublicationItem/DownloadFile?f…

Als iemand iets anders beweert- dat gemiddelde woning zonder ventilatie* toch voldoende geventileerd wordt - zonder bronnen te kunnen geven, negeer je die persoon best.  

WTCB verwijst dan nog expliciet dat een uitblazende dampkap in een 'niet-geventileerde' woning net wel bijdraagt aan ventilatie en een betere luchtkwaliteit.  Die schrappen lijkt dan ook niet de beste stap.

 Concreet kan je wel stappen nemen om mogelijke problemen te begrijpen; 

- haal eens een co2 meter in huis.  Een goede co2 meter is er vanaf een 60-80euro (goedkoper is veelal rommel; een goede sensor zelf kost 30+ in bulk).  Eventueel leen je eentje.  Door corona staan er in veel huishoudens meters die je misschien kan lenen.  Ik zou zeggen, kom er eentje van mij lenen maar ik heb er net 2 uit geleend (en diegene die ik nog heb stuurt mijn ventilatie).   En neem de co2 meter zeker eens mee naar de slaapkamer.  Daar heb je de grootste uitdaging de verluchting goed te krijgen.

- hetzelfde voor een mogelijk vochtprobleem; haal een relatieve vochtmeter in huis en kijk eens wat die in de keuken doet.  Ieder weerstation heeft die vochtmeting wel (net als de gemiddelde co2 meter) daarom niet in goede kwaliteit, maar wel wat richtinggevend.

Uiteindelijk kan je effect van recirculatiedampkap nu al testen door de dampkap eens niet aan te zetten.  Hoe stabiel is de vochtigheid met en zonder dampkap in je woning?  Van een vochtmeting tot kennis te komen dat er vochtprobleem zal zijn is nog moeilijker... je zou dan dauwpunt moeten kennen bij de binnenoppervlakte temperaturen van je woning.  Al kan dit effect zeer verschillend zijn in zomer en winter.

Maar dat is maar het 2de punt waar ik me zorgen om zou maken.  Ik zou in de eerste plaats toch probleren te begrijpen hoe het met de luchtkwaliteit zit.  En daar is die co2 meter een zeer goede maat.  

Walter

* dikwijls denken mensen dat er niets aan ventilatie is in de woning; maar goede architecten bouwen al 100 jaar ventilatiekanalen in huizen.  En dikwijls weten mensen het niet -heb je een ventilatie rooster in een badkamer of wc? Alleen is dan de kwaliteit van de ventilatie niet gegarandeerd en hangt diwijls af van weersomstandigheden.   Woning in jaren 90 zitten dikwijls met probleem dat de technieken wel luchtdicht genoeg zijn waardoor de natuurlijke ventilatie beperkt blijft.  Uiteindelijk zal voor jouw geval de co2 meter het beantwoord geven...