Unitgeluid en overspraak bij ventilatiesysteem D

Beste allemaal,

We lieten tijdens onze renovatie een ventilatiesysteem D plaatsen, dat sinds enkele dagen in gebruik is. Het gaat om een Zehnder Comfoair Q600 met volledig galva kanalenstelsel. In bijlage een PDF met enkele foto's van de installatie. De unit is gemonteerd op een OSB-plaat die bevestigd is op metal studs. Op mijn aandringen rusten die metalstuds onderaan op stukken kurk en rubber, om eventuele trillingen te beperken.

Na enkele dagen stellen we twee zaken vast:

  • De unit staat op zolder boven onze slaapkamer, waardoor je het 'gebrom' van de unit wel wat kan horen in de slaapkamer, ook op de laagste stand. Vermoedelijke oorzaak: korte buis (1,5m) tussen unit en ventiel daar.
  • Er is storende overspraak tussen de living en de 3 slaapkamers erboven. Vermoedelijke oorzaak: living en die 3 slaapkamers zijn via aparte buizen gekoppeld aan dezelfde galva hoofdkanalen.

Zoals te zien op de foto is er geluidsdemping aan het toestel, maar er zijn geen geluidsdempers in de kanalen achter de ventielen (zoals op de laatste foto in de PDF). Is dat niet aangewezen? En moet de installatie opnieuw ingeregeld worden als dergelijke geluidsdempers geplaatst worden?

Het viel me ook op dat de aansluitingen tussen de galva buizen niet omwikkeld zijn met alu tape. Is dat ook niet aangewezen? Kan ik uiteraard nog zelf doen.

Voor alle duidelijkheid: de buizen die op zolder lopen, worden nog geïsoleerd. 

Bedankt voor jullie feedback!

Reacties

Beste,

Ik vind geen bijlage met foto's.

Het geluid van het toestel zoals je het op zolder hoort zou je normaal bij een betonnen verdiepingsvloer niet mogen horen in de onderliggende kamers.

Wellicht wordt het geluid dan ook voortgeplant via dat erg korte stuk buis tussen unit en ventiel.

Hetzelfde probleem met die overspraakgeluiden. Als de ventielen op een gezamenlijk hoofkanaal zijn aangesloten dan zijn de afstanden van ventiel tot ventiel wellicht ook erg kort.

Dat is het grootste nadeel van het galva systeem met aftakkingen op een hoofdbuis. Bij het octopus- of hybalans systeem heb je dat belangrijke nadeel totaal niet. Daar heb je dan ook geen geluidsdempers nodig.

Om dat nadeel wat te temperen zou je niet enkel bij de unit twee geluidsdempers moeten plaatsen maar ook nog eens bij elk ventiel waar het hinderlijk kan zijn.

Natuurlijk wel stom dat die foto's niet meekwamen ;-).  

Ik ga beweren dat bij correct plaatsen er geen "brom geluid" mag zijn.  Die brom komt volgens mij echt door ophanging unit aan de plaat en de plaat aan de muur.

Voor wat het waard is; ik heb de montageplaat met pur ingespoten en tegen de muur geplaatst; een brom is er hier niet.  Je hebt het risico dat iedere opening tussen muur en plaat als een resonantiekast werkt net op die lage frequenties.  Misschien is bv een minerale wol ook ok tegen een muur.  

Hier zit er bij iedere kamer een stuk 'geluidsdemper' (een flexibele geïsoleerde stuk buis).  We hebben geen probleem met overspraak maar er zijn ook redelijke afstanden tussen inblaasopeningen.  

Ik dacht wel dat hier alle aansluitingen afgekleefd zijn.

Bedankt voor jullie feedback! Hierbij de link naar de foto's: https://drive.google.com/file/d/1Rgu3RTy3BsfGfQNtqfzwQ7lBUR8Z4BWF/view?…

ik ben geen expert en heb geen ervaring. Maar hieronder wel mijn visie.

Vooreerst is geluid iets wat persoonlijk is. Voor de ene is een brom zeer storend en voor iemand anders is dezelfde brom nauwelijks hoorbaar.

Ik gok op de dempers. We zijn ook bezig met een installatie en ik moet dempers D200 L1200 met 10cm isolatie plaatsen en dan nog eens geïsoleerde plenums om een geluidsdruk (juiste term?) van 25db halen (berekend met dimsilencer). Ik moet wel toegeven dat ik reken aan 300m³/h wat in de praktijk eerder 200m³/h zal zijn.

Het kan ook het ventiel zijn.

Zeker kant pulsie is dit belangrijk omdat de pulsieventilator achter de warmtewisselaar zit waardoor de warmtewisselaar niet kan dienen als demper. Daarom steekt vasco bij de DX de pulsieventilator aan de andere kant van de warmtewisselaar (maar dan heb je weer andere problemen).

Je kan misschien eens testen door de flexibel los te halen? Als je dan geen brom meer hoort dan is er te weinig demping in de kanalen. Als je de brom wel nog hoort dan komt het van het toestel zelf.

Bij mijn schoonbroer hoor ik ook een sterke brom in de living op stand 1. Ongeveer gelijkaardige opstelling daar.

En die flexibels produceren ook nogal wat bijkomend geluid als ik mij goed kan herinneren.

PS: moet je geen waterslotloze sifon gebruiken?

edit: die tape is niet nodig als je werkt met koppelstukken met rubber dichting. Tegenwoordig de standaard?

edit2: ik zie dat de vloer OSB is. De vloer/plafond zelf zal dus ook niet akoestisch isolerend zijn? Het toestel (buiten de kast) produceert toch ook 50dB...

Wat aanvullingen:

- idd als de buis een rubberen dichting heeft, verwacht ik niet dat een tape nodig is.

- je hebt 1 starre buis aansluiting; die kan ook bron zijn van resonantie.  

- Waterslot; net wel nodig denk ik omdat anders je lucht kan trekken langs die aansluiting waardoor water moeilijker wegloopt en je geurhinder kan krijgen? Iemand referenties voor info?  Vasco zegt expliciet dit te doen.

Aanvullend op Tom zijn info; testen bij verschillende snelheden is idd interessant; is het idd een resonantie probleem met de ophanging (toestel aan plaat, plaat aan constructie, buizen aan toestel...) dan verwacht ik dat de brom anders is bij verschillende snelheden.  Eventueel zou je de brom kunnen 'voelen' aan het toestel of ergens in de montage. 

Bij goede montage zou ik enkel verwachten dat er geluid is van 'lucht' dat ik niet als brom zou beschrijven maar als een gezoem... 

Ivm de fotos; toestel hangt idd aan een vrij lichte constructie.  Dat maakt geluidsdemping idd moeilijker.

Ik denk dat foto 4 de aansluiting is metalstud-vloer, 90 graden gedraaid.  Daar zit op een paar plaatsen wat rubber.   Ik zou hier echter over heel de metalstud een dempende ondersteuning gezet hebben.  Intuïtief zou ik zeggen dat de trillingen in heel zo een metalstud kunnen bewegen en bij de goede frequentie vangt dat beetje rubber net niet op.  

Net zoals ik tussen heel de metalstud-osb aansluiting iets geluidswerend zou zetten. 

Ps; ivm waterslot... toen ging ik bij mij kijken en ik heb geen waterslot bij mij Orcon.  Want dat zit in het toestel zelf... (een soort opvangbak onder toestel).