condensatie dakbeschot plat dak voor het inblazen cellulose

Geachte dames en heren,

Ik heb een probleem bij een merkwaardige situatie.

Ik ben bezig een garage te renoveren, echter is deze garage op een bijzondere manier gebouwd.

Het betreft een rechthoekige garage  ( 8x4m ) die met één lange zijde circa 8m lang grenst aan de muur van de buren. Het is een mandelige muur met binnenblad - spouw - buitenblad. Mijn dakbalken hangen met stalen balkdragers aan het buitenblad. Dat alles is suboptimaal maar ik heb het met de beste bedoelingen zo gelaten. Niet wetende dat ik er een hoop problemen mee heb gecreëerd ( condensatie problematieken ) Ik ben Nederlander dus vergeef mij dat sommige termen anders zullen zijn.

Het plat dak van de buren is recent gerenoveerd volgens het koud dak methode. Ik wilde graag een warm dak methode maar dan zou ik verschil krijgen in de hoogte van de boeidelen en daktrimmen. En dat mag niet vanwege de welstand. 
Dus ik was van plan om een compact plat dak methode toe te passen.

Van binnen naar buiten:

-Plancetten
-plafondschroten 2x laags.
-intello +
-dakbalk
-hellingspie
-dakbeschot douglas
-EPDM

De mandelige muur van de buren ( oude buitenblad ) heb ik na geïsoleerd. Ik heb de muur beschouwd als zijnde woningscheidende muur c.q. binnenmuur. Hij voelde overigens niet koud noch vochtig.

Van binnen naar buiten:

OSB zero ( Stirling )
houtvezel isolatie 100mm
oude buitenblad ( zonder damprem )

Deze voorzetwand staat los tegen zijn muur vanwege de akoestiek , is verankerd aan de vloer tot aan de dakbalken.

Het deel boven de voorzetwand nog ca 28cm heb ik luchtdicht verkleefd met een damprem om de balken heen.

Zie ook bijgevoegd detail.

Na deze voorbereidingen en hele lange dagen besteed aan het zorgvuldig verkleven van alle lekken en naden heb ik toch enorme last van condensatie tegen het dakbeschot er hingen vele druppels aan en er was al schimmel te zien. Tijdens een blowerdoor test was het conform de eisen van luchtdichtheid.

Kortom ik begrijp er niet veel van, zal de koude muur zorgen voor condensatie tegen het dakbeschot? Het zal immers een groot temperatuurverschil veroorzaken zeker nu het nog niet geïsoleerd is.
Tevens is de voorzetwand met houtvezel isolatie behoorlijk vochtig geworden.

Zie foto nadat ik de boel heb verlucht en droog heb geföhnd. Ik heb de damprem en verklevingen weggehaald omdat alles nat was geworden. Het is overigens geen lekkage, anders was het met de vele regen wel nat geworden. Nu het weer tocht is alles kurkdroog geworden.

Ik weet niet precies wat te doen nu, ( ik had een opzet gemaakt zie bijgevoegde schets ) ik had een idee om een strijkbalk te plaatsen die rust op de 2 buitenmuren ( korte zijdes ) en op 2 binnenmuren met telkens een overspanning van ca. 2,5m. Op die strijkbalk onder het intello + rusten dan alle dakbalken. Dan zijn de balkkoppen met bijbehorende stalen balkdragers niet meer nodig en blijft de strijbalk in de binnenschil. Daarmee wordt ook de akoestiek verbeterd.

Zie ook bijgevoegd detail.

Maar of ik daarmee de condensatie tegen het dakbeschot oplost daar heb ik geen idee van. Alle goede bedoelingen ten spijt heb ik toch een probleem gecreëerd die ik niet begrijp. Ik hoop dat jullie mij begrijpen, en met een oplossing kunnen komen alvast bedankt.

Graag help,

Met vriendelijke groet, een wanhopige goedbedoelde klusser.

 

Reacties

Uiteraard komt er isolatie in het compact plat dak, maar voordat het ingeblazen zal gaan worden met cellulose heb ik condensatie op het dakbeschot.
De ruimte wordt verwarmd.

In Nederland is er weinig toezicht hoe er gebouwd wordt en met welke methodes, heel vervelend.

Beste,

Volgens mij heeft die condensatie niets te maken met het feit dat de balken op balkdragers tegen de scheidingsmuur zijn aangebracht. In dat geval zouden het de balkkoppen en de metalen dragers zijn die hiervan het meeste last zouden hebben.

Wat mij opvalt aan die tekening is dat het dakbeschot van uw buurman op ongeveer dezelfde hoogte ligt dan dat van jou en dat er blijkbaar geen luchtdichte afscherming is tussen de twee.

Als uw buurman zijn garage volgens het koud dakprincipe heeft geïsoleerd dan heeft hij tussen zijn dakbeschot en de door hem aangebrachte isolatie een luchtlaag.

Je hebt op de tekening ook de vermelding gemaakt van een verrot dakbeschot bij uw buurman. 

Die twee dingen doen mij ten zeerste vermoeden dat er vanuit de garage van uw buurman waterdamp kan doordringen tot in die luchtlaag om daar te condenseren tegen zijn dakbeschot (vandaar verrot) maar dat die waterdamp van daaruit ook via die niet luchtdichte verbinding tussen de twee dakbeschotten doordringt tot in jouw garage om daar onmiddellijk te condenseren tegen het dichtsbijzijnde koude vlak, namelijk die eerste planken.

De condensatie bij de buurman is zijn probleem, daar kan en mag jij niets aan doen. Je kan er enkel voor zorgen dat de afscheiding tussen de twee daken volkomen dampdicht is zodat het probleem bij de buren ook bij de buren blijft.

Verder vind ik uw opbouw van de voorzetwand eigenaardig met die twee van mekaar gescheiden isolatielagen. Waarom niet één laag die uiteindelijk zal doorlopen tot tegen de isolatie van het dak om dan ook een doorlopende damprem (de Intello plus) hierop aan te brengen ?

 

 

 

charel schreef: Wat mij opvalt aan die tekening is dat het dakbeschot van uw buurman op ongeveer dezelfde hoogte ligt dan dat van jou en dat er blijkbaar geen luchtdichte afscherming is tussen de twee.

Dat was het wel, maar schijnbaar niet goed genoeg. Ik krijg het nooit 100% procent luchtdicht vanwege de balkdragers en balken. Dat heb ik geprobeerd maar is moeilijk.
​​

charel schreef: maar dat die waterdamp van daaruit ook via die niet luchtdichte verbinding tussen de twee dakbeschotten doordringt tot in jouw garage om daar onmiddellijk te condenseren tegen het dichtsbijzijnde koude vlak, namelijk die eerste planken.

Dat klinkt plausibel, echter als mijn dakbeschot heel warm wordt zoals vandaag dan heb ik ook last van condensatie. Maar dan werkt het zeker visa versa. Koude muur ( koude lucht ) --> warm dak.. Ergo groot temperatuurverschil dus condensatie.

charel schreef: De condensatie bij de buurman is zijn probleem, daar kan en mag jij niets aan doen. Je kan er enkel voor zorgen dat de afscheiding tussen de twee daken volkomen dampdicht is zodat het probleem bij de buren ook bij de buren blijft.

Hoe krijg ik het dampdicht? met een pe folie? tegen het baksteen aan? 
De voorzetwand is beduidend wat ingewikkelder het kan ook met één isolatielaag.
Stel ik krijg de gemene muur dampdicht, en aan mijn binnenzijde plaatst ik een dampscherm intello + dan moet het probleem verholpen zijn?

Volgens mij moet je met de buurman overeen komen om die scheidingsmuur of ten minste het muurblad aan jouw kant door te trekken tot boven het dakvlak om daar als dakopstand te dienen. Alles wat zich nu boven dat muurblad bevindt van hout of dakbeschot moet je daar dus verwijderen. De scheiding tussen de twee daken moet totaal zijn zonder problematische verbindingen.

De gehele situatie is wel eigenaardig en doet vermoeden dat je uw garage hebt aangebouwd tegen een muur die enkel volle eigendom van uw buurman is en die dus niet gemeenschappelijk is. 

In dat geval zou je hier een eigen muur hebben moeten bouwen naast die van de buren om die door te trekken als dakrand.

Hmm.. dat klink nogal als een rigide oplossing, maar ik begrijp het. 

charel schreef: De gehele situatie is wel eigenaardig en doet vermoeden dat je uw garage hebt aangebouwd tegen een muur die enkel volle eigendom van uw buurman is en die dus niet gemeenschappelijk is. 

Eigenaardig zeker, niet ik maar in de jaren tachtig hebben ze deze constructie bedacht. De muur is inderdaad volle eigendom van de buurman maar ik mag er conform vergunning gebruik van maken. 

Dus resumè:

-buitenblad buurman
-luchtspouw 
-ytong 10cm ( mijn muur )
-cellulose 10cm
-binnenafwerking etc.

zie ubakus update nummer 3 in de topicstart

Zal er morgen nog eens een schets van maken.

Bedankt dusver.

 

Beste, in afwachting van uw schets nog dit:

Je kan met alle mogelijk middelen proberen om de muur onder, rond of achter de balken dampdicht te maken maar zolang de verbinding tussen de twee houten dakbeschotten blijft bestaan is dat allemaal zinloos. Warme vochtige lucht kan zich blijven verplaatsen van het ene dakbeschot naar het andere en het is precies daar dat het probleem zich stelt, niet lager.

De ene dakopbouw moet resoluut door en door worden afgescheiden van de andere. Nu nog enkel de beste en eventueel minst ingrijpende methode hiervoor vinden.

 

Des te beter !

@Annarrima,

Klopt het dat uw probleem ondertussen is opgelost en zou je zo vriendelijk willen zijn om de oplossing hier door te geven. Andere leden kunnen hier misschien ook nog iets uit leren.

Tuurlijk leer ik er een hoop van, qua oplossing is een vloeibare luchtdichtingsmembraam op een gedeelte van het buitenblad en op een klein deel van mijn dakbeschot aanbevolen. Daarmee moet de luchtverplaatsingen tussen beide daken tot het verleden gaan behoren. De rest van de muur blijft een betwisting, maar ik denk dat ik de voorzetwand als dampopen beschouw.

-flexibele houtvezelisolatiemat 100mm
-vochtvariabele dampremmer ( intello + )
-binnenafwerking leenplaat + leem.

https://ecomat.be/bestandenbank/EM-TF-BT-MSB-BMI.pdf

De muur voelt droog aan en koud.  En aangezien de spouw ongeisoleerd is uitgevoerd kan de eventuele vocht die ontstaat aan beide kanten uitdampen. De dakbalken laat ik op een andere manier steunen dan kan ik de luchtdichtingsmembraam makkelijker aanbrengen.
 

Bedankt voor de update.

Als ik het goed begrijp wil je dan de onderkant van uw dakbeschot helemaal bestrijken met pasta ? Ik vraag me dan nog enkel af hoe je het damptransport door en boven het dakbeschot van het ene naar het andere dak op die manier gaat kunnen verhinderen. Je kan daar immers niet bij terwijl de vochtige lucht dat wel nog kan. Of begrijp ik uw oplossing niet helemaal ?

Vergis je niet, de condensatie die je ziet aan de onderkant van het dakbeschot die heb je evengoed onzichtbaar aan de bovenkant van dat dakbeschot, dus tussen het dakbeschot en de dakdichting. Wellicht is op die manier bij de buren het dakbeschot al gaan rotten.

Niet het hele dakbeschot natuurlijk, dan blijf ik bezig. In principe gaat het om de overgang tussen mijn dakbeschot en zijn dakbeschot c.q. buitenblad. Als ik dat afdicht met een vloeibaar luchtdichtingsmembraam is het over en weer uitwisselen van lucht uitgesloten.

Dat de ene plank de andere plank kan aantasten is een blijvende zorg natuurlijk. Overigens zit er wel een kier tussen zijn dakbeschot en de mijne dat kan ik afdichten met een pur. Geen voorstander van maar goed. 

Ik begrijp je zorg omtrent het dakbeschot qua vocht dat het door en door is, maar ik moet zeggen dat als ik het droogföhn de plank die nat is dan is deze zo droog. Kan mij niet voorstellen dat het door en door nat is, i.i.g. dat hoop ik niet.

Als ik het membraam heb toegepast en de plank na het membraam condenseert dan gaat jouw verhaal uiteraard op. Maar dat hoop ik niet, dat zal enorm vervelende consequenties hebben.

Ik zie op dit moment geen andere optie, een nieuwe muur bouwen zie ik op dit moment niet zitten. 

Een nieuwe muur bouwen zou ik inderdaad ook niet dadelijk zien zitten maar dat zou volgens mij ook niet nodig zijn. Ik zou bijvoorbeeld overwegen om het bestaande buitenspouwblad door te trekken tot boven de dakvloer om op die manier beide dakopbouwen luchtdicht van mekaar te ontkoppelen. Dat lijkt mij de zekerste manier om de invloed van het buurdak uit te sluiten. Je zal dan wel de dakopstand aan uw kant moeten afbreken om die te vervangen door het verlengde van het buitenspouwblad. Hiervoor zal je wellicht wel moeten overleggen met de buur tenzij die muur door het gebruik ondertussen als gemeenschappelijk mag worden beschouwd. 

Een alternatief om over door te denken en wat minder ingrijpend is, is het maken van een scheiding tot boven de dakbedekking die aan de onderkant vertrekt vanop de balkkoppen die tegen het buitenspouwblad zijn bevestigd. Die verspringende scheiding zou dan volledig aan uw kant kunnen worden gerealiseerd zodat je daarvoor geen akkoord van de buren nodig hebt.

Enfin, het voornaamste is dat de beide dakvloeren op één of andere manier van onder tot boven volledig luchtdicht van mekaar ontkoppeld worden.

Want volgens mij wordt de condensatie op dit moment gevormd tussen de beplanking en de dakbedekking om dan uiteraard naar beneden te sijpelen. Het gedeeltelijk instrijken van de onderkant der planken is mijns inziens dan ook nutteloos omdat dit niet kan vermijden dat vochtige lucht zich nog altijd van het ene dakbeschot naar het andere kan verplaatsen om zowel bij de buren als bij jou te condenseren in de dakopbouw. Een afdichting met een reepje pur is niet dampdicht net zoals een plank dat ook niet is.

Tja, men zegt soms "verzint eer ge begint" en dat is hier zeker van toepassing als ge uzelf later een teleurstelling met verloren kosten en moeite wilt besparen. 

Succes met het denkwerk.

 

Bedankt voor je uitleg, dat probleem is mij duidelijk en begrijp ook je zorg. Stel ik opteer de volledige ontkoppeling op de wijze die je voorstelt, dan kan zijn lucht tocht nog vrijelijk mijn ruimte binnenstromen? Ik heb in de topicstart even een simpele schets gemaakt van je voorstel.

Of moet ik alsnog daarna dat membraam toepassen om i.i.g. dat deel muur waar tegen de cellulose van het compact plat dak komt luchtdicht te krijgen? Dat lijkt mij wel.

Oké, ik zie nu dat het optrekken van het buitenspouwblad geen optie is omdat je dan de opstand van de buren ook zou moeten afbreken.

Maar volgens uw laatst bijgevoegde tekening kan het minstens even goed lukken. 

Je moet dan vanaf de tussenruimtes der balken een luchtdichting laten doorlopen tussen de twee opstanden door tot boven het dakvlak.

 

charel schreef: Je moet dan vanaf de tussenruimtes der balken een luchtdichting laten doorlopen tussen de twee opstanden door tot boven het dakvlak.

Dat is dan de bedoeling inderdaad, dan moet ik alsnog mijn epdm door snijden en er weer een stuk aanlijmen. Maar dat is niet anders. Bedankt voor deze optie.
​​​​​

GenV schreef: Je kent duidelijk niet de voorwaarden opdat een compact dak mogelijk is.

Ik ken de voorwaarden uitstekend, alleen krijg aan één zijde de detaillering niet rond. 
Ik heb op alle andere zijdes https://bouw-energie.be/nl-be/bouwknopen/details-php-woning-hout-p en dan compact plat dak variant toegepast en aan de zijde met het condens probleem kreeg ik dat niet rond. Met de kennis van nu had ik dat anders aangepakt. 

@ GenV excuses zag het verkeerd.:) de muur is inderdaad niet het probleem, dat heb ik ook geconcludeerd het is beduidend de overgang tussen zijn en mijn dak en dan verschillend geïsoleerd.

 

GenV schreef: Je kent duidelijk niet de voorwaarden opdat een compact dak mogelijk is.charel schreef: Oké, ik zie nu dat het optrekken van het buitenspouwblad geen optie is omdat je dan de opstand van de buren ook zou moeten afbreken.Maar volgens uw laatst bijgevoegde tekening kan het minstens even goed lukken. Je moet dan vanaf de tussenruimtes der balken een luchtdichting laten doorlopen tussen de twee opstan

Waarom lijkt het voor jou duidelijk dat ik de voorwaarden voor een compact dak niet zou kennen ?

En heeft dat volgens jou iets te maken met het feit dat damptransport vanuit het buurdak hier ten allen prijze moet verhinderd worden ?

 

 

 

GenV schreef: Omdat je nergens gewag maakt van die vw!

Ik heb ook geen gewag gemaakt van de voorwaarden voor een koud dak, een warm dak of een omkeerdak. Dat lijkt mij geen reden om dan te stellen dat ik daar niets van afweet toch ?

De vraag ging ook niet zozeer over de manier van isoleren dacht ik. Maar indien hij daarover mijn mening wil weten dan zal ik daar naar beste vermogen op proberen te antwoorden of mee te redeneren.

Wie zegt dat ik dat niet weet ?? En wat heeft dat met het voorgelegde probleem te maken ?

Vindt je het zelf niet pretentieus om hier te komen bepalen wie zich zou moeten onthouden om mee te denken over mogelijke oplossingen bij één of ander probleem?

De suggestie alsof ik de Ts in een fout bouwavontuur (bouw&continue?) zou storten net zoals ik dat volgens jou ook met anderen zou doen doet voor mij de deur dicht. Dit is laster !

Ik vraag daarom het forumbeheer om een einde te stellen aan dit soort van beledigende en lasterlijke tussenkomsten. En niet enkel dat, maar ook dat men u voor de zoveelste keer nog maar eens van dit forum verbant zonder ooit nog de kans te krijgen om weer met een andere schuilnaam terug te keren.

De maat is meer dan vol, het geduld is op.

 

Je wilt blijkbaar eindigen in lelijkheid met een laatste grove leugen alsof ik het zou zijn die verbannen is geweest. Voor de zoveelste maal dat is niet zo en dus is het laster ! 

 

 

Ga je nu oude koeien van jaren geleden uit de gracht halen om hierover ook weer eens leugens en laster te verkopen ?

Ik vermoed dat je het hebt over PERSOONLIJKE MAILS waarin ik destijds (jaren geleden dus) aan enkele medeforummersk bij BI had uitgelegd waarom ik mijn account daar heb opgezegd. 

Dat iemand dat persoonlijk bericht naar jouw heeft doorgestuurd was zeker niet de bedoeling en een betreurenswaardige inbreuk op de privacy wetgeving. Maar als je die mail dan toch onbedoeld gelezen hebt dan zal je hierin wel kunnen lezen dat ik mijn account heb opgezegd. Het bewijst dus dat je bewust en bij herhaling leugens verspreid over een niet bestaande eeuwige verbanning.

Maar goed, ik til niet zo zwaar aan het feit dat iemand mijn vertrouwen heeft beschaamd door die mail ook aan jou te bezorgen, er stonden immers geen leugens in, het was enkel als afscheidswoord bedoeld voor enkele vertrouwelingen. 

Dat is nog altijd geen reden om u zo ergerlijk te gedragen, niet enkel ten opzichte van mij maar ook ten opzichte van anderen op dit forum.

Enfin, ik ga er van uit dat we snel verlost zullen zijn van deze forumvervuiling.

Het is niet omdat je te pas en te onpas vanwege één of andere frustratie op forums bewust leugens vertelt dat iedereen dat daarom als een waarheid gaat beschouwen. 

Aan het forumbeheer:

Deze forumvervuiling sleept al veel te lang aan !

Gelieve binnen de kortste keren schoon schip te maken aub.