Dakisolatie plaatsen en wachten met dampscherm

Hallo,

Ik ga binnenkort dakisolatie steken (glaswoldeken) op zolder. Ik wil dit telkens een paar uurtjes in mijn vrije tijd doen (na het werk bv of eens in het weekend). Vormt het een probleem dat ik het dampscherm pas na 1 of 2 maanden plaats? 

Ik heb op de 2 zijgevels een raam waar evt wel wat regen naar binnen kan vliegen.

https://ibb.co/NpKvTdL (foto zolder)

Alvast bedankt!

Reacties

Een dampscherm dient om het geproduceerde vocht in huis uit je isolatie te houden.  Maar dat is alleen een probleem als je het huis echt bewoont.  'Tijdens de bouw' is het normaal in dit jaargetijde geen probleem.  Zeker nu de zomer er aan komt zal er ook geen vocht in de isolatie neer slaan.   Je hebt wel enkele maanden dit alles af te werken tegen volgende winter.  En als je onderdak dampopen is, zelf al zou isolatie wat nat worden, die wel uitdrogen.  

Je kan het trouwens de komende tijd 'testen'.  Is er een probleem, zal je in de isolatie of tegen onderdak water zien ontstaan.  Ik verwacht niet dat dit gebeurt (al wat het maar door ontbreken van de ramen ;-)).

Ivm die ramen: zorg natuurlijk wel dat je isolatie door regen niet nat wordt.   Op basis van de foto zal dat niet gebeuren met de isolatie die je plaatste.  Maar eventueel de isolatie die op zolder stockeert.   De extra ventilatie die je hebt door ontbreken ramen is momenteel vermoedelijk nog zinvol om bouwvocht kwijt te geraken.  

Dag Walter,

Bedankt voor de informatie! Ik had er ook aan gedacht om de ramen met plastic zeil dicht te maken zodat er niks nat kan worden maar dat scheelt idd veel ventilatie voor de woning.

Eventueel zoals je zegt nu een paar lijnen isolatie steken en over 2 weken bekijken of deze nat/vochtig zijn. Zoniet kan ik de rest steken.

walter-8 schreef: Een dampscherm dient om het geproduceerde vocht in huis uit je isolatie te houden.  Maar dat is alleen een probleem als je het huis echt bewoont.  'Tijdens de bouw' is het normaal in dit jaargetijde geen probleem.  Zeker nu de zomer er aan komt zal er ook geen vocht in de isolatie neer slaan.   Je hebt wel enkele maanden dit alles af te werken tegen volgende winter.  En als je onderdak dampopen is

 

Bij onze bouw, nadat alles wind- en regendicht was werd er gepleisterd. Tijdens het uitdrogen van de pleister was het kletsnat, haast alsof alles natgeregend was. Dan moest er weer flink geventileerd worden (ramen open).

@ bram; uit interesse; was dat in de winter of lente/zomer?

In januari, winter dus.

Ok ;-) het zou wel interessant zijn te weten of bouwvocht ook bv op een koude ochtend in lente/zomer kan neerslaan in isolatie.   

Of ook; als je onderdak mooi dampopen is, zal het vocht wel wegtrekken ook moest je het inpakken in je dampscherm.  

Ow ik bedoelde dat gewoon alles binnen nat was, niet specifiek de isolatie of zo. Er stond een palet met de gasketel die nog geïnstalleerd moest worden, de kartonnen dozen daarvan en etiketten erop werden wak.

Gezien het jaargetijde zou de vochtigheid in principe geen problemen op moeten leveren. Merk je toch dat het te vochtig wordt, dan kun je inderdaad overwegen om zeil te gebruiken en je woning zo te isoelren. Bij een groothandel als https://www.meiboom.eu/contactlijm/contactlijm-kopen kun je alle benodigdheden waaronder contactlijm bestellen. Contactlijm blijft goed zitten, kan tegen vocht en je kunt het na gebruik ook weer verwijderen. Ik zou dan wel een speciale lijmverwijderaar gebruiken. Maar over het algemeen zou een goede ventilatie ook al heel wat moeten schelen