Schakeling elektrische boiler/bijverwarming énkel bij overproductie zonnepanelen?

Hey,

Kan een elektrische boiler of bijverwarming gestuurd worden door een schakeling waarbij deze énkel op overproductie van de zonnepanelen werken?
En wat is daarvoor nodig?
Staat deze vorm van schakeling bij het toestel zelf (en is dus per toestel zo'n schakeling nodig)?
Of is er een centrale schakeling mogelijk, waarbij meerdere toestellen kunnen verbonden worden?

Groetjes en fijne dag iedereen,
Kim

Reacties

Basis van al die oplossingen is dat je een meting moet hebben van je totaal verbruik/opbrengst en dat ofwel je toestel iets kan met die info, danwel dat je het toestel zelf schakelt. 

Nadeel is dikwijls dat voor ieder van die zaken je vast zet bij een fabrikant. Een oplossing daarvoor is bv een platform als home-assitant - https://www.home-assistant.io/ waarmee je over vele fabrikanten van schakelaars en meters en toestellen heen logica kan bouwen.  

Een simpele oplossing voor een 60euro bv dit https://www.homewizard.com/nl/shop/p1-socket-set/ (veel andere bestaan ook, kijk even naar alle opties die bestaan op je slimme meter https://www.maakjemeterslim.be/ems )

Een setje aan te sluiten op je digitale meter, en met een slimme stekker voor bv een simpele elektrische boiler.  Je kan dan eenvoudige logica bouwen die bv zegt de boiler enkel op te warmer als je minstens x-kw over hebt aan zonnestroom (misschien moet je wel een abonnement nemen). Je hebt wel wifi nodig bij de meter en boiler.

Met home-assitant zou je nog een logica kunnen bouwen door een thermometer die zegt dat als bv de boiler zeer koud wordt, je toch zal opwarmen ook al is er geen zon; of toch nog even wachten moest het systeem weten als er morgen zon is... (of wat dan ook ;-)). 

Dank je walter-8

Even verduidelijken:
Ik zou de uitgang van de elektrische boiler, naar de ingang van de gasboiler leiden.
Waardoor -> als de elektrische boiler afkoelt én er op dat moment geen overproductie is, stoomt er door de elektrische boiler koud water naar de ingang van de gasboiler, en op zulke momenten neemt de gasbrander de verwarming van water in de gasboiler over.
Op momenten dat de elektrische boiler warm genoeg is, stroomt er warm water naar de ingang van de gasboiler en gaat de gasboiler niet aanspringen om te verwarmen, want het water is al warm.
 

- Ik heb zonnepanelen met micro-omvormers per paneel van Enphase en daarbij hoort een App om verbruik te monitoren.
-> Dan lijkt het me voldoende om met zo'n 'slimme stekker' te werken?

Misschien belangrijk om te vermelden?:
Zonnepanelen liggen op het huis, terwijl de digitale meter (én dus ook de Enphase toestellen) in de garage staat, en de boiler zou natuurlijk ook in het huis staan.
De garage is mee voorzien van wifi en Ethernet vanuit het huis.

- Kan zo'n slimme meter die de stekker aanstuurt, rechtstreeks in de digitale elektriciteitsmeter geklikt worden?

- In principe zouden er dan ook meerdere toestellen op 1 slimme stekker kunnen aangesloten worden, zolang je in totaal onder de max. W van de slimme stekker blijft?

Met micro-omvormer en app kom je er niet.  

1. Je moet de slimme stekker sturen; wie zal dat doen?  Zegt emphase dat ze slimme stekkers kunnen sturen?

2. Als je smiddags kookt, afwasmachine draait, wasmachine draait... is de info van de omvormers niet genoeg.  Je moet echt je uitgaande vermogen meten als je eigenverbruik wil maximaliseren en afname minimaliseren.   

 

Ik heb even door de enphase producten gewandeld; ze bieden geen slimme stekkers aan of integratie daarmee. 

Er is wel een integratie met home assistant; https://www.home-assistant.io/integrations/enphase_envoy/

Maar dat helpt volgens mij niet echt met de sturen van een elektrisch element  van een boiler.  Je moet die best sturen op je totaal  verbruik zoals je slimme meter leest.

En dan is de eerdere set naar waar ik verwees een mogelijke start.

 

 

Kim V schreef: - In principe zouden er dan ook meerdere toestellen op 1 slimme stekker kunnen aangesloten worden, zolang je in totaal onder de max. W van de slimme stekker blijft?

In principe ;-).  Maar de slimme stekkers kosten geen fortuin.  Ik zou zeker  bij zware lasten meerdere stekkers aanraden en een heel eind onder het max vermogen van zo een stekker blijven.  Hoe groter het vermogen je schakelt, hoe sneller ze stuk gaan; en ze zullen stuk gaan.