Is Fermacell echt ecologisch?

Ik hoor en lees over dat Fermacell het ecologisch alternatief is voor Gyproc. Echter vind ik daar geen tot weinig bewijs rond.

Deze post van Peter Steen legt uit dat de basisgrondstoffen voor Fermacell en Gyproc net dezelfde zijn. Het enige verschil is het karton die aan de Gyproc hangt.

Net als Gyproc wordt ook Fermacell gemaakt van rookgasontzwavelingsgips (RO-gips) volgens deze blogpost van Eurabo. Rookgasontzwavelingsgips is een synthesegips dat verkregen wordt bij het reinigen van rookgassen van elektriciteitscentrales, waarbij de zwaveldampen worden neergeslagen met kalk en water (bron). Ze bevat geen schadelijk stoffen voor de mens, maar mij geeft ze niet hetzelfde gevoel als bvb hout dat gewoon uit de natuur komt.

Dus daarom, waarom zweren alle ecologische bouwers bij Fermacell?

 

 
Reacties

Misschien moet je eens heel concreet zijn welke ecologische bouwers fermacell als 'ecologisch(er)' benoemen.    Waar hoor en lees je dit en wat zijn dan 'ecologische' argumenten?  Dat soort uitspraken van horen zeggen; ik heb er een hekel aan ;-). 

Ik ga beweren dat je bv op dit forum een dergelijke uitspraak moeilijk gaat vinden.  De fabrikant van Gyproc heeft trouwens ook zijn eigen gipsvezelplaten (rigidur dacht ik).  Waarom de een boven de ander; vraag het eens aan gyproc. 

Zelf denk ik wel dat er goede argumenten zijn, maar ik zou die onder de noemer duurzamer benoemen.  In de betekenis dat het een product is dat langer zal meegaan en sterker is.  De productie zal weinig verschil geven.  En naar die eigenschappen verwijzen zal je wel vinden op het forum hier.

En duurzamer omdat het hele materiaal harder is.  Ik heb beide verwerkt.  In de vorige woning was er wel schade op een aantal plaatsen aan de gipskartonplaten na een 5tal jaar.   En na bijna 20 jaar in de huidige woning zijn de gipsvezelplaten nog in topvorm.  Dergelijke schade is natuurlijk herstelbaar.  Maar je muren deels opnieuw plamuren omdat je eens een bed of kast onhandig verschuift is natuurlijk wat dom.  

De verschillen in eigenschappen beïnvloeden wel mogelijk een gezond binnenklimaat: bv; doordat gipsvezelplaten ook voor uitstijving kunnen dienen, kan je een opbouw hebben met enkel gipsvezelplaten; waarbij de giproc opbouw bv een combinatie is van osb en gyproc; voor een zelfde dikte in opbouw heeft de gipsvezeloplossing dan meer massa en kan meer vocht bufferen.  Kijken naar die eigenschappen is soms iets dat de gemiddelde ecologische bouwers belangrijker vinden.  En zo komen die dan dikwijls wel bij gipsvezel terecht.  Dat samen met wel extra geld willen geven in een product dat duurzamer is.  

Zelf zou ik gipsvezel aanraden tenzij je een goed excuus hebt het niet te doen (een budget probleem, het gewicht tijdens verwerking, moeilijker aan te geraken, ...).

Als je wel een ecologisch alternatief wil, werk je een muuropbouw uit die leem als afwerkingslaag heeft (op gipsvezelplaat ;-)). 

 

Wat ik er van weet is dat gipskarton bestaat uit gips met daarrond een kartoncachering en dat er verder nog bindmiddelen worden gebruikt.

Gipsvezelplaten zoals Fermacell of  Rigidur bestaan echter enkel uit gips en papiervezels. Het feit dat die papiervezels afkomstig zijn uit gerecycleerd papier en dat er buiten water geen andere toeslagstoffen worden gebruikt is de reden waarom men gipsvezelplaten ecologischer noemt.

Voor alle platen geldt ook het verschil of er bij de productie gebruikt gemaakt wordt van natuurlijk of minder natuurlijk gips (rogips of Forforgips).

Wij hebben gewerkt met fermacell

  1. op het containerpark doen ze moeilijk voor de resten. Ik heb zelf niet kunnen doorvragen omdat het maar over 1 klein zakje resten ging. De andere resten had ik al eerder gedeponeerd bij gipsafval. Dus zeker navragen zodat de resten niet gestort moeten worden.
  2. de lijmmethode werkt goed maar zeer zeer secuur. Als de platen wat verschuiven of 0,5 mm scheef liggen waardoor er geen (te weinig) lijm meer zit tussen de naden dan krijg je daar nadien scheuren. Hier op 2 plaatsen. Te herstellen maar...
  3. Fermacell is redelijk poreus aan het oppervlak. Je moet dus een eindafwerklaag voorzien terwijl je bij gipskarton wel weg geraakt met enkel de naden als je niet te veel scheerlicht hebt. Een rolplamuur (dalapro) zakt redelijk wat in doordat de plaat poreus is waardoor je wel wat moet schuren. Hierdoor vraagt het wel wat ervaring om ervoor te zorgen dat je geen "schuurbanden" hebt.
  4. de documentatie geeft aan dat hoeken zo kunnen uitgewerkt worden zonder hoekprofiel. Inderdaad maar zonder hoekprofiel is de hoek veel gevoeliger voor beschadigingen.
  5. het kost echt wel een pak meer

Als ik het opnieuw zou doen

  1. wanden in fermacell met recht boorden
  2. plafonds in gipskarton met 4 schuinen zijden
  3. op de plaatsen waar je fermacell moeilijker kunt verlopen of je moet eens ergens een stuk tussen steken dan zijn de toleranties voor lijm veel te klein. Dus daar zou ik de gipsvoeg (7mm speling tussen platen) gebruiken
  4. dalapro nova rolplamuur in plaats van dalapro fine
  5. schuurpapier 220 en regelmatig vervangen (1 per wand)

Bedankt allemaal voor jullie reacties.

Ik ga gipskarton of gipsvezelplaten mijden bij mijn verbouwingen.

Het idee is om de valse wanden op te bouwen uit ESB+ (gezonder dan OSB), daarop een dunne houtvezelplaat van Claytec en daarop leem (van Claytec).

Zo mijd ik gips, want rookgasontzwavelingsgips dat zint me niet naar gezondheid toe.

 

Even een update. Volgens https://www.geertjeshof.nl/index.php/2022/08/29/leemweek/ is het mogelijk om rechtstreeks op OSB te lemen. Ik heb ze gecontacteerd en na een jaar zijn nog altijd geen scheurtjes te zien.

Dit is ook wat onze opbouw gaat worden:

  • ESB+
  • Claytec kleefleem met een jutte wapeningsnet
  • Claytec finishlaag