Hoe wachtgevel isoleren?

Hallo,

Stapsgewijs zijn we onze woning uit 1940 (bel etage rijwoning) aan het verduurzamen. We zijn hier reeds 10 jaar geleden aan gestart en hebben al grote delen geisoleerd, maar nog niet alles. Voor de overblijvende delen heb ik enkel vragen. Voor de duidelijkheid heb ik mijn 3 vragen in 3 topics op het forum geplaatst: wachtgevel isoleren, betonplaat bel-etage woning isoleren, kieren opsporen.

We hebben een rijhuis, maar tegen de wachtgevel is nooit gebouwd. Dat is een volle muur van 2 stenen. Hier verliezen we natuurlijk enorm veel warmte. ik heb reeds met de eigenaar gesproken maar het is onduidelijk wanneer erop gebouwd wordt. Hij is bereid een oplossing te zoeken dat we toch kunnen isoleren.

  • Wat zijn de plichten van mijn buur moest hij in de huidige situatie een huis bouwen? Moet hij isolatie (geluid) aanbrengen, volledig op zijn kosten? Hoe dik moet dat zijn?
  • Ik zou hem graag een voorstel doen waar we kosten delen en nu reeds isolatie aanbrengen die op termijn toch nodig is. Hij betaald zijn deel en wij de extra's (meerprijs voor thermische isolatie, meerprijs om de isolatie te beschermen, ...) > welke isolatie raden jullie hier aan? Ik vind enkel Rockfit mono hiervoor.

Alvast bedankt voor jullie adviezen.

Gill

Reacties

Er is verschil of de gevel volledig op jouw stuk grond staat danwel op de buur zijn grond.  Staat die op jouw grond mag je de gevel sowieso naar eigen goeddunken isoleren.  Komt de gevel op de grond van de buur, heb je zijn toestemming nodig.  

Als er ook gebouwd wordt, ben je wel eventueel verplicht de isolatie of afwerking zelf terug te verwijderen.   Tegenwoordig is het wel gebruikelijk tussen beide huizen geluidsisolatie aan te brengen; maar die is veelal dunner dan dat je wat je energetisch wil isoleren. 

Walter