Aansluiting HSB aanbouw aan bestaande HSB met gevelsteen

We plannen een aanbouw (2 verdiepingen) aan de zijkant van onze woning, in HSB. De bestaande woning is eveneens een HSB met gevelsteen.

Om zelf zo goed mogelijk te kunnen inschatten wat er technisch en budgetair mogelijk is, wil ik zelf zo veel mogelijk weten en heb ik (als leek) toch enkele vragen. Op tijd en stond zal er uiteraard een architect worden aangesteld.

Een eerste vraag, waar we tot nog toe uiteenlopende antwoorden op hebben gekregen (in de oppervlakkige eerste gesprekken met HSB-bouwers en architecten) is de volgende:

Situatie: (zie schets)
- bestaande toestand (bakstenen geven en alles aan de linkerkant)
- concept: aanbouw aanpalend aan de zijkant (rechts), met een beneden verdieping (bureel) en een verdieping erboven: slaapkamer)
- slaapkamer boven verschuift naar achter om het raam vrij te houden;
- er komt minstens 1 doorgang/deur van het bestaande huis naar de aanbouw, dus de aanbouw moet inbegrepen worden in de bestaande geïsoleerde schil van het huis

De hoofdvraag is hoe zo'n aanbouw normaliter uitgevoerd wordt, zodat er geen koudebruggen worden gecreërd, vocht en damp resistent etc. Uiteraard moet die gevel (die binnenmuur zou worden) thermisch geïsoleerd moet zijn. Buitenwand nu is als volgt opgebouwd (van buiten naar binnen):
- gevel --> spouw (4 cm lucht) --> spouwisolatie (6 cm--> Celit 3D --> HSB --> OSB --> leidingspouw--> gyproc

Ik hoor verschillende zaken, van inslijpen in de bestaande gevel en daarop aansluiten, tot volledig aansluiten op de bestaande HSB, tot volledig verwijderen van de gevel.

Optie 1: HSBaanbouw sluit rechtstreeks aan op de HSBbestaand: de spouwisolatie (buitenzijde) en regenfolie loopt continue door. De betekent wel dat de gevel onderbroken wordt (niet dragend), vertikaal kan daar een volledige sleuf getrokken worden (zonder stabilteitsrisico's?), horizontaal (aansluiting plafond/dak) zal er ondersteuning nodig zijn voor de 'hangende' delen van de  gevel ?

Optie 2: idem als 1 maar gevel (of minstens binnenste deel volledig weghalen) ? Dat geeft wat meer ruimte en mogelijk is er dan geen 'binnengevel' in HSB nodig omdat de bestaande HSB daarvoor dienst doet. Die moet isolatiegewijs al voldoen denk ik, en qua stabilteit kan er eventueel nog extra ondersteuning onder gezet worden (er komt mogelijk nog wel een tussenmuur dwars op de gevel)

Optie 3: geen effectieve aansluiting tussen de HSB wanden, maar inslijpen, thermisch isoleren van de gevel als binnenmuur en spouw volledig opvullen ?
Wordt dat zo gedaan ?

Enfin, ik zoek een eerste inzicht in wat er het meest praktisch is, dure opties vs goedkopere opties etc

Mss zie ik het nog te simpel, en vermoedelijk zie ik nog een en ander over het hoofd. Alvast bedankt voor wie hierop nuttig reageert.

 

 

Reacties

De normale optie met aanbouwen is dat je gewoon de zij-oppervlakte van de bestaande woningen neemt en die volledig ombouwt. 

Ik begrijp dat je dat niet wenst te doen zodat een deel van de bestaande buitengevel, buitengevel blijft. Dat geeft idd een andere benadering voor het aansluiten van de 2 woningen.  Ook het feit dat de bestaande woning een gedeelde gevel in gevelsteen heeft is speciaal.

Los daarvan; is de oefening gelijk of het nu een houtskeletbouw of andere woning is.  

In zie in de 2 tekening dat de bestaande gevel boven het dak komt.  Die gevel is bovenaan een grote koudbrug; je kan dus niet anders dan tegen de geval aanisoleren (of tenminste tot een meter of 2 onder het nieuwe dak).  Of je moet de bestaande dakafwerking herdoen.  

Ik zou je wel de tip geven voorlopig niet naar dat soort details te kijken zolang je geen architect hebt.  Denk nog even enkel na welke zaken belangrijk zijn voor je wooncomfort, waar je prioriteiten liggen.  En dat is normaal niet de aansluiting tegen de bestaande woning ;-).  Los van het feit dat dat technisch misschien wel een interessante puzzel is.  

Zelf zou ik vooral bekijken.of die gevelsteen een meerwaarde heeft als je hem insluit.  Hem plaatselijk verwijderen is niet zo ingewikkeld...

Walter