Een houtskelet in overstromingsgebied klasse D?

We zijn een heel atypische bouwgrond voor open bebouwing aan het bekijken. Die is piepklein (60 m² !). Hij is ook overstromingsgevoelig klasse D.

Hoe realistisch is een opbouw als volgt:

- gelijkvloers een semi-open houtskeletstructuur op schroeffunderingen, als fietsengarage en houtopslag. Dat mag en moet ademen. Veel afstand tussen het latwerk.

- op de verdieping de eigenlijke woonruimte, als een soort bel-etage

Wordt een houtskelet structureel ongelukkig van een overstroming van een dag? En het latwerk op het skelet? Gaat dat veel lijden onder een mogelijke overstroming? Als dat wat kromtrekt, of er een beetje mottig uitziet..

Reacties

Bij ons in de buurt staat een houtskelet op palen.  Overstromingsgevoelig.

Maar eerlijk gezegd: bouwen en kopen in overstromingsgevoelig gebied is uit ten boze.  De voorbije dagen is dat nog eens duidelijk gebleken.  Huizen die nu onder water staan zullen nog onder water staan.  En als dat nu 20cm is, zal dat de volgende keer meer zijn. En uw lot overlaten aan een door de overheid georganiseerde maatregelen zoals sluizen en wachtbekkens, zou ik ook niet doen.  Ook in het verleden is dat al gebleken dat er problemen in ontstaan (dijkbreuk, die de sluizen bediend is op vakantie enz...)

En persoonlijk vind ik dat hout en vochtige omgeving niet echt samen gaan.

Ik stel voor om uw zoektocht verder te zetten in een niet overstromingsgevoelig gebied.  Dan kan je met een gerust hart er wonen.  

Hier een droge, gemetste kelder, geen drup.  Maar ik woon ook een stuk hoger dan de Demer.  (20m).

Ik zou in zulk geval het houtskelet pas laten beginnen boven het gelijkvloers en het semi-open gelijkvloers zo bouwen dat eventuele overstromingen geen schade of hinder kunnen veroorzaken.

Het is hem niet geworden. Er waren nog enkele beperkingen die het ongeveer onmogelijk maakten...