Bewoonde zolder, zoldervloer isoleren of niet

Hallo, we zijn van plan om 2 kamers in te richten op zolder. Dak is ondertussen vernieuwd en glaswolisolatie van 16cm dik aangebracht Dampscherm moet nog bevestigd worden. Tegen de houten balken op zolder zit het oude plafond (gips paardenhaar met houten latjes) 40cm lager zit het verlaagde plafond met daartussen isolatie niet al te dik en al reeds vochtig doordat nooit een dampscherm werd aangebracht. Mijn vraag is nu, is het ook nodig om mijn zoldervloer ook te isoleren? 
het is dan ook de bedoeling om 18mm osb aan te brengen en laminaat te plaatsen en zat ook met het isoleren in men achterhoofd ivm geluidsdemping?.. En zou ik condensatie problemen kunnen hebben met deze opbouw? hopelijk word ik hier wat wijzer mvg

Reacties

Als je de zolderkamers even hard verwarmt als de kamers eronder is isolatie naar energieverbruik zinloos. Er zal immers geen energieoverdracht zijn tussen zolder en kamers eronder.  

Wel zinvol kan de isolatie zijn in de zomer om de warmte van de zolder uit de onderliggende kamers te houden en voor geluid tussen de kamers/zolder de beperken.  Al zou je voor dat laatste misschien een geluidsdempende opbouw kunnen kiezen die niet absoluut ook goed warmte isoleert.

Merk wel op dat het effect ook afhankelijk is hoe goed energie tussen de verdiepingen kan bewegen.  Bv een open hal naar de zolder toe kan ervoor zorgen dat de energie vrij beweegt tussen de verdiepen en doet effect van isolatie tussen de kamers bijna te niet.

En ook jammer van maar 16cm te plaatsen in je dak.  Dat zou ik gewoon  te weinig noemen voor zowel beperken energieverlies in de winter en beperken oververhitting in de winter.

 

Isoleren in de zoldervloer heeft geen zin en een dampscherm al helemaal niet.

Beide ruimtes zijn immers gelegen binnen het beschermde en geïsoleerde volume.

Wat je van de ene ruimte naar de andere zou verliezen betekent winst voor de andere ruimte waardoor je die dan ook weer minder moet verwarmen.

Qua geluidsisolatie zit je volgens mij al redelijk goed met uw vals plafond, isolatie, lucht, oud gipsplafond  lucht, beplanking en/of osb en laminaat.

Je hoeft geen isolatie te hebben in je zoldervloer, tenzij voor akoestische redenen 

maar akoestiek vraagt zeer specifieke en consequente, perfect uitgevoerde concepten. 
je zal daarbij je osb volledig zwevend moeten plaatsen.