herbruikbare platen op roostering

In mijn vloeropbouw had ik een houten roostering voorzien. Deze komt op isolatieplaten. In de roostering kan ik dan de technieken kwijt en vul ik op met wat extra isolatie. Het geheel is dan een droogbouw en wil ik zo circulait en demontabel mogelijk houden.

Met de platen op de balken dacht ik in eerste instantie aan OSB, zoals vaak bij een renovatie van een oud huis op balken van verdiepingsvloeren wordt gelegd. Die moeten dan in tand en groef verlijmd worden met houtlijm en dat zit me dwars om twee redenen. Ten eerste had ik graag gehad dat die te hergebruiken zouden zijn maar door die lijm zal dat niet of slecht lukken. En daarnaast zou het gewoon leuk zijn een techniekengoot te maken. Een stukje dat makkelijk bereikbaar is voor latere aanpassingen (en ja, de eindvloer moet dus ook demontabel zijn).

Ik vraag me dus af of er alternatieven zijn of hoe dat tegenwoordig in de circulaire bouw wordt opgelost. Wie heeft er raad?

Reacties

Die osb beplating met tand en groef hoeft helemaal niet verlijmd te worden. Dat wordt zelden of nooit zo uitgevoerd.

Volgens de voorschriften van de fabrikant moet het:

https://www.eurabo.be/files/attachments/.2542/nl_brochure.pdf

Ik begrijp dat je vloeropbouw niet bijdraagt aan de stabiliteit van het gebouw (hij rust op de eigenlijke vloer op isolatie).  

Dan kan je volgens mij het lijmen zeker laten (met zelfde redenering is de vloer hier op de zolder toch al 20 jaar stabiel).

In de handleiding van een ander merk stond erbij dat het ook het piepen of kraken door de wrijving tegenhoudt. Tzou dan vervelend zijn om alles opnieuw te moeten losmaken en er toch lijm tussen te doen als het zo is.

Een optie is volgens mij om geen tand/groef te gebruiken en te zien dat de platen telkens volledig ondersteund worden langs de zijden. Maar de ruimtes zijn geen mooie vierkanten dus dat gaat niet lukken vrees ik.

Langs mijn kant zou ik OSB niet als circulair zien.  In de zin dat er veel een beter product is: hout.  Wil je echt circulair zou ik een gewone planken vloer leggen.  

Volgens mij zijn die planken binnen 50 jaar nog bruikbaar; een markt voor 2de hands of recuperatie osb ken ik niet.  Een oude plankenvloer wordt wel al eens aangeboden.

Hier liggen, op niveau slaapkamers, OSB platen met tand en groef rechtstreeks op isolatieplaten, die ook droog gelegd zijn. Dat is na een tijdje (3-tal jaar?) heel lichtjes beginnen kraken. Ik heb er geen last van, maar ik ga laat slapen en mijn vriendin slaapt zeer licht.

Er zijn twee horizontale technische kokers waarvan we gebruik maken voor elektrische kabels. Werkt goed.

Omdat de isolatie bij frequent gebruik ietwat ingedrukt wordt en dat stukje technische koker niet voel je dat wel aan de OSB platen erboven die ook licht anders vervormen.

We hebben geen verwarming op de slaapkamers. We hebben ook (nog) geen actieve ventilatie, mogelijk zou -indien wel- koudere lucht een probleem in de slaapkamers kunnen zijn om te studeren.

Om circulair te werken lijkt me die tip van houten planken de beste. Helemaal top als je die  nu al ergens zou vinden.

Edit: hout zal altijd wat kunnen werken/soms eens wat kraken op termijn, dat lijkt me normaal en aanvaardbaar.

 

Bram in Brussel schreef: Om circulair te werken lijkt me die tip van houten planken de beste. Helemaal top als je die  nu al ergens zou vinden.

Idd goede opmerking; circulair is in de eerste plaats kiezen voor iets dat al gebruikt is, eerder dan iets nieuw te plaatsen.  Door iets nieuw te plaatsen leg je weer de verantwoordelijkheid naar de toekomstige generaties.