1 of 2 WPB

Hallo,

Momenteel hebben wij twee elektrische boilers 50l (keuken)en 120l (bad/douche) in onze woning die al sinds 1990 geïnstalleerd zijn.

Deze laat ik momenteel alternerend opwarmen van 11u to 17u via een schakelklok in de zekeringskast om zoveel mogelijk te dekken met de zonnepanelen.

Ook heb ik beide boilers aangepast door slechts één van de 2 weerstanden af te koppelen waardoor deze respectievelijk 1000W en 1200W verbruiken.

Echter willen we overgaan naar WPB maar zijn er nog niet helemaal uit hoe we het zullen aanpakken.

Optie 1

Boiler keuken 50l die in de kelderruimte geïnstalleerd staat (leiding 0,5m) vervangen door WPB 100L en zo de kelder deels ontvochtigen 

https://www.boiler-shop.be/a-73230018/150-liter/atlantic-calypso-100-liter/

Boiler badkamer 120l vervangen door WPB 150l (200l) en ventilatie voorzien op de bovenverdieping. (incl badkamer afzuigen)

https://www.inventum.com/modul-air-aqua-180l-incl.-aansluitkit/B0660322

Optie 2

een enkele WPB voorzien ipv de 2 boilers. zelfde als hierboven

echter vergroot de afstand hierdoor naar de keuken als we deze op verdieping plaatsen tot 12m

Daarbovenop vervalt dan de mogelijkheid om de vaatwas (net nieuw gekocht) om aan te sluiten op de warmwaterleiding wegens te ver?

Ook gebruiken we momenteel warm regenwater in de badkamer wat dan niet meer mogelijk is.

 

Optie 3

een enkele WPB voorzien ipv de 2 boilers.

plaats is in trapgang kelder waar de korte afstand tussen beide punten is 5 en 7m

Hier terug verlies van mogelijkheid om regenwater in badkamer te gebruiken.

Afstand naar vaatwas ook niet meer ideaal.

mogelijkheid om verdieping te ventileren is minder haalbaar + plaatsen is mogelijks niet haalbaar door het gewicht.

 

Optie 4?

Waar denken jullie nog aan? opmerkingen op bovenstaande.

Reacties

Veel opties ;-).

Wat bedenkingen: 

- heeft de kelder een vochtprobleem?

- ventilatie werkt best continu; die enkele uren per dag voor productie warm water zijn niet voldoende.  Dus een WPB is geen oplossing voor ventilatie.  Tenzij die kan ventileren zonder dat de warmtepomp werkt.  Moet je zo eentje kennen hoor ik het graag.
Ik denk dat de belangrijkste keuze is die je eerst moet maken of je op het regenwater wil blijven of niet.  
Een andere optie voor regenwater is WPB met extra spiraal of friswaterstation dat je dan gebruikt om het regenwater op te warmen.  Dat moet wel een spiraal zijn die hoog in de boiler zit.  
Zelf zijn we hier gestopt met warm water aanvoer naar vaatwasser; ik had de indruk dat de vaat minder goed is.  Daarnaast kan je een vaatwasser veelal voldoende plannen opdat je max gebruik maakt van zonnestroom.  

Hier is de leiding (gas-)geiser tot keuken ongeveer 7m, en het is regenwater. Helaas gemengd alpex 20mm-collector-16mm ipv 1 stuk 16mm wat minder verlies zou geven. We gebruiken gelukkig weinig warm water op het aanrecht.

(De vaatwasser is aangesloten op koudwater-regenwater. Er is een extra kraan met stadswater waar we mee koken en handen wassen e.d.. Dit werkt voor ons goed.)

---

Een WPB neemt lucht uit omgeving in, onttrekt de warmte, en geeft koelere lucht (en een deel als condensatiewater?) af. Daardoor is de lucht die er uitkomt relatief vochtiger. Hoe zou dit de kelder ontvochtigen? Indien de kelder meer of extra verlucht zou worden, zal die tijdens de zomer dan niet zijn kelder-functie (koel houden) verliezen? Mijn naïeve visie, correcties welkom.

---

Optie 4: kan je het warm water in de keuken halen uit een elektrische doorstroom-geiser (->geen stilstandsverliezen)?

 

Bedankt voor jullie reactie, ik probeer op alles te antwoorden.

De kelder heeft geen echt groot vochtprobleem en historisch is er ook nooit een probleem geweest.

Enkel komt er nu soms vocht langs de muur binnen maar blijft zeer beperkt tot een heel klein plasje.

Echter meet de luchtvochtigheid in de kelder 82% wat wel hoog is.

Het is wel een hele grote kelder van 10 op 12m met 5 ruimtes waaronder momenteel nog een mazoutbrander. op meerdere punten is er wel een ventilatieluikje van 20 op 35 cm.

De warmtepomp die ik op verdiep zou plaatsen heeft effectief ventilatie. zie brochure van inventum.

https://inventum-com.s3.eu-central-1.amazonaws.com/media/9c/ab/b7/17117…

Eigenlijk is dat een ventilatietoestel waarbij de warmtepompfuntie een extraatje is.

Dit maakt het ook interessant voor ons aangezien het een woning is van 1989 waarbij dit allemaal nog aangepakt moet worden.

Het regenwater in de douche zou ik graag blijven behouden uit principe aangezien we ons ander water oppompen uit een put en dat verspilling vinden.

De regenput is ook gigantisch met 15000l hebben we deze nog nooit onbedoeld leeg gekregen.

De vaatwas op regenwater zullen we wel niet snel doen. Ik hoop wel dat het resultaat met de warmwatervoeding evengoed is. Misschien dat de programma's er nu beter mee overweg kunnen? Miele maakt er toch reclame voor. niet tegenstaande dat het meer bedoeld zal zijn voor mensen met een zonneboiler.

In de maanden met veel zonneopbrengst zal de vaatwas inderdaad mooi gedekt worden maar in de mindere maanden denk ik wel dat de warmwateraansluiting zijn nut zal hebben. Ook is het extra verbruik dan op de WPB mooi meegenomen aangezien nuttig.

De lucht uit de WPB zal inderdaad kouder zijn maar ik denk dat de kelder ruim genoeg is om dat op te vangen. De lucht zal zeker niet vochtiger zijn aangezien iedere WPB een condensaatleiding heeft om condensaat af te voeren.

https://d39twxq38hdb3s.cloudfront.net/Notice%20d%27utilisation%20et%20d…

Hier zie je op pagina 120 dat de condensafvoer tot 0,25l/u kan zijn wat ik al significant vind vandaar mijn idee om in de kelder een aparte wpb te behouden. Enige nadeel is dat deze vrij groot zijn voor het verbruik dat er op zal zitten.

Een doorstromer is helemaal geen optie aangezien deze slechts een COP1 hebben, dan kunnen we evengoed de boiler laten staan.

 

 

 

schreef: Een WPB neemt lucht uit omgeving in, onttrekt de warmte, en geeft koelere lucht (en een deel als condensatiewater?) af. Daardoor is de lucht die er uitkomt relatief vochtiger. Hoe zou dit de kelder ontvochtigen? Indien de kelder meer of extra verlucht zou worden, zal die tijdens de zomer dan niet zijn kelder-functie (koel houden) verliezen? Mijn naïeve visie, correcties welkom.

de warmtepomp koelt de inkomende lucht grofweg 10 graden af; dat geeft en condensatie en idd lucht met zeer hoge vochtigheid die de WP verlaat. 

Maar die lucht warmt weer snel weer op; resultaat is de lucht die minder vochtig is.  
Hier thuis bv, WPB in berging, in en uitlaat in bergin: temperatuur nu 21°C; 75°C vochtigheid, eindresultaat nadat de dagvoorraad warm water is gemaakt: 19,5°C, luchtvochtigheid 55%; in de uren nadien stijgt temperatuur en de luchtvochtigheid weer (door opwarming door muren, vloer en ventilatielucht).

de inventum -bedankt voor de referentie -is dus voor een kleine lucht-water warmtepomp; maar in combinatie met een buffervat denk ik dat je snel aan minstens 6.000Euro installatie kost komt -en heb je hiervoor plaats?  En dan nog een warmtepomp in de kelder.  Dat wordt best een dure installatie.  Zijn kosten geen probleem?

Vraagje: heb je een energiemeter op de huidige boilers?

Dan is het inderdaad een dure WPB maar dan kan ik het ventilatiesysteem uitsparen. Nadeel dat dit al door een vakman moet geplaatst worden. Een alternatief is de inventum optima  120L.

Vooral voor in de winter zal de ventilatie belangrijk zijn.

De uitgang kan ik altijd naar buiten brengen wanneer alles binnenhouden niet ideaal blijkt. Of dubbel leggen zodat we kunnen kiezen tussen interne blazen of extern blazen met een selectiekraan.

Plaats hebben we normaal gezien wel voldoende, naast de badkamer hebben we een traphal naar de zolder ter grote van 4m². vanop het zolder kunnen we dan ventilatieschachten trekken naar andere kamers.

Ik heb nog niet gemeten op de boilers, vandaag ben ik begonnen met de boiler van de keuken. Afgekoppeld van de vast kabel en een losse kabel op geplaatst die dan gevoed zal worden vanuit een standaard stopcontact. Daartussen dan de meter gezet en hetzelfde inschakelschema gegeven. Na een weekje zal ik dan eens de boiler van de badkamer meten. Voordeel is dat er geen haast achter zit.

Verder heb je nog warmtepompboilers die werken op ventilatielucht. zie link onderaan

https://airco.one/warmtepompboilers-op-ventilatielucht-wat-doen-ze-en-h…

 

Hallo,

We zijn nu een weekje verder en ik heb dus de meting per dag van mijn boiler in de keuken.

Woensdag: 1363 wh

Donderdag: 1512 wh

Vrijdag: 696 wh

Zaterdag: 841 wh

Zondag: 1641 wh

Maandag: 785 wh

Dinsdag: 749 wh

Dat maakt in totaal 7,587 Kwh

Dit zou ongeveer overeen moeten komen met 130 l water van 60°C.

Daarvoor kunnen we zeker geen nieuwe WPB plaatsen.

Het volume zou wel omhoog gaan door de vaatwas er op aan te sluiten maar dan zal het nog geen 200L worden.

Komende week eens de boiler van de badkamer opmeten en zien welke inzichten we daar krijgen.

Ivm de boiler on de keuken; je zou ook eens moeten begrijpen hoe groot de stilstand verliezen zijn.

Ik kan me voorstellen dat de helft van energieverbruik stilstandverlies is (er zijn maar beperkt uitzonderingen die goed geisoleerd zijn).

Hierbij al enkele meetwaarden van de grote boiler.

Deze zijn echter onbruikbaar om inzicht te krijgen in het warmwaterverbruik aangezien we niet thuis waren. Echter zijn deze zeer goed om inzicht te krijgen in de stilstandsverliezen zoals hierboven vermeld.

Donderdag 3,048 kWh

Vrijdag 3,001 kWh

Zaterdag 1,432 kWh

Zondag 1,346 kWh

Maandag 1,397 kWh

Dinsdag 1,371 kWh

Hieruit kan je eenvoudig afleiden dat we donderdag en vrijdag nog water hebben verbruikt en daarna niet meer. Iedere dag gaat er dus 1,4 kWh verloren. Dat maakt zelf dat er 511 kWh op jaarbasis verloren gaat. Anders bekeken is er een continue verlies van 60W. In de koudere maanden is dit mogelijks nog iets hoger.

Dit is dan wel iets om rekening met te houden voor een volgende toestel hoeveel stilstandsverlies er op zit.

Eigenlijk zal ik nog eens in de keuken moeten meten om daar het stilstandsverlies te bepalen. Daarmee kan ik dan beter bepalen hoeveel warm water we echt verbruiken. Wie weet komen we inderdaad toe met een keukenboiler van 10l. Alleen jammer dat deze een vrij hoog wattage hebben tenzij een hotfill boiler ook zou kunnen werken. Deze trekt slechts 400-500W maar doet er dan wel lang over om de beperkte inhoud warm te krijgen. Ik weet dat dit eigenlijk dient om gevoed te worden vanuit een stookketel maar zou toch moeten werken. En anders is een eerder vermelde doorstromer dan toch niet zo gek echter stel ik mij de vraag of de doorstroom voldoende is. Bij een 3,5kW aansluiting is dit slechts 2l/min en een 11kW doorstromer plaatsen gaan we echt niet doen.