stekker op zonne-energie

Om de zonnepanelen zo optimaal mogelijk te gebruiken zoek ik een stekker die alleen stroom doorlaat wanneer de zon voldoende schijnt. Er bestaan natuurlijk systemen die werken met een signaal van de slimme dief ( door sommigen slimme meter genoemd) maar dergelijke systemen zijn te duur.

Er bestaan stekkers met lichtsensor maar die werken omgekeerd. (Het nachtlampje gaat uit als er voldoende licht is) 

Ik neem aan dat er wel meer mensen de zonnepanelen optimaal willen gebruiken dus ik verwacht dat er toch al systemen moeten bestaan om de boiler op gratis energie te laten werken. Iemand een idee ?

Reacties

Er bestaan heel wat opties.  
Wat noem je duur?  Voor 70 Euro heb je bij HomeWizard een uitlezer van de slimme meter en een meter/schakelaar. 

Voor een 1 Euro per maand abbonnement kan je de Homewizard+ opties gebruiken waarmee je dan een schakelaar kan schakelen aan de hand van bv het terugleveren van stroom.
Er zijn nog heel wat andere opties.  Maar omdat HomeWizard zijn oplossing best open maakt, ben ik wel fan van hun oplossing. 
Merk op dat je om een boiler te schakelen, je een redelijk vermogen schakelt.  Je hebt voor dergelijke vermogens toch een redelijk kwaliteit schakelaar  nodig.  
Nadeel van heel wat opties is dat je tegen een vender-lock-in loopt.  De toestellen van 1 vender werken alleen met de sturingen van dezelfde vendor.  
Wil je dat vermijden kan je eens kijken naar Home Assistant.  Dat integreert met zowat alles dat bestaat.  Eigenlijk beangstigend wat Home Assistant allemaal kan integreren.  De Homewizard toestellen werken bv perfect met een Home Assistent controller (ergens tussen 50 en 100 Euro of als je nog een oude PC liggen hebt...).  Dan heb je dat abbonement bv niet nodig je logica te maken.  

Walter
 

Ps; hoe groot is je zonne-overschot probleem?

In mijn ervaring voor een warm water boiler of warmtepompboiler; als je die bv tussen 10u en 16u laat werken maximaliseer je al zowat wat je aan zonnestroom in je boiler kan stokeren.

Dit is eventueel wel afhankelijk hoe goed de boiler is afgesteld op de grootte van het gezin en gebruik van warm water.

Walter

Bedankt Walter. De timer van de warmtepompboiler staat al ingesteld om - theoretisch - tijdens de zonuren te werken. 

De vergoeding die Ecopower betaalt voor de elektriciteit die je levert is echter belachelijk laag zodat ik de stroom die ik produceert zoveel mogelijk wil gebruiken wanneer de zon schijnt bvb gratis elektrisch bij te verwarmen 

Ps; je kan altijd je stroomoverschot aan iemand anders verkopen. 

Je kan ook met een Shelly systeem werken (Shelly – Control Your Home with Smart Devices – Shelly Europe), waar je aan de ene kant de stroomopbrengst van je zonnepanelen meet en met deze informatie via een geautomatiseerde gratis app van Shelly een stopcontact aan/uit kan aansturen. Het shelly relais monteer je in de inbouwdoos van het stopcontact en is dus niet zichtbaar. Je hebt wel een WiFi-netwerk nodig.

Ik heb dit 2 jaar geleden reeds toegepast op alle stopcontacten die (vast) verbonden worden met batterijapparaten, zoals de opladers voor mijn steelstofzuigers, mijn fietsopladers, het stopcontact dat ik  normaal gebruik om de batterij van de elektrische relaxzetels op  te laden, ...

Een optie te delen hoe groot je zonne-overschot is tov van de totale pv opbrengst?

Natuurlijk kan je dat instellen. vanaf x Watt opbrengst zonnepanelen, moet contact openen of sluiten. Dit is als je bvb een Shelly 1PM gebruikt voor de meting na de 1-faze omvormer.

Als je bvb een Shelly 3EM (bij 3-faze aansluiting) monteert en de meetklemmen na de digitale meter plaatst, kan je zelfs bepalen dat vanaf een teruglevering van x Watt dit of dat moet gebeuren.

Sorry; ik bedoelde wat is het jaaroverschot van de zonnepanelen tov hun jaartotaal verbruik.  Om te begrijpen hoeveel er nog geoptimaliseerd kan worden.

En de vraag was eigenlijk voor de topic starter Jef; maar je mag die ook beantwoorden ;-).

Beste Luc, dit lijkt me technisch niet zo evident. Hoe gaat dit praktisch in zijn werk ?

Walter ik injecteer ( sinds de plaatsing van de slimme dief) jaarlijks 43 KWH meer dan ik verbruik. Niet zo gek veel maar dit was natuurlijk een somber jaar en eigenlijk is het een princiepskwestie . De prijs die ik betaal is totaal niet in verhouding tot de prijs die ik krijg. Je kan dan aan anderen verkopen maar dan moet je met dagprijzen werken bij Ecopower

Jef,

Heb je al een slimme meter?

Wat relevant is, is hoeveel je in totaal injecteert.  Niet het verschil.

43kwh; dat is zowat niets; aan de huidige elektriciteitsprijs is dat 10 euro.  

Walter ,

In het jaar dat ik de slimme dief ( jij noemt deze dief een meter) heb ( met dus een groot deel van de natte zomer), injecteerde ik 2271,506 KWH

Idd, iemand met zonnepanelen zonder digitale meter is een slimme dief, die verwacht dat zijn buren mee betalen in de winter voor zijn dure electriciteit.
2271Kwh is een redelijk volume; hoeveel verbruik je in totaal?  Bv de Warmtepompboiler, hoeveel verbruikte die?  
merk op dat bv een warmtepompboiler een redelijk klein vermogen is (veelal heel wat <1kw); Bij bv 5kW aan panelen, zal die altijd maar een kleinere deel verbruiken op de mooie zomerdagen.  
Hoeveel verbruik op een zomernacht?  hoeveel verbruik je verder?

Begreep je bv de oplossing die luc voorstelde?  De 'shelly oplossing' bv kost een 70 Euro voor een intelligente sturing module, 70 Euro voor de energie meter van je huis en dan iets van een 25-50 Euro voor suurbare stekkers op een stopcontact of een sturing in je electriciteitskast.

Vanaf half volgend jaar zal je bv ook kleine thuisbatterijen in Vlaanderen kunnen installeren zonder keuring die bv in staat gaan zijn je nachtverbruik tijdens de zomermaanden op te vangen.