De zonneboiler uit de schaduw: 5 voordelen op een rij

Het warm water heruitvinden, dat is nergens voor nodig. Er te veel voor betalen eigenlijk ook niet. Wist je dat je met een zonneboiler tot 60% op je warmwaterfactuur kunt besparen? En dat 25 jaar aan een stuk? Tijd dus dat de zonneboiler uit de schaduw treedt. Want ondanks de 700 000 geschikte daken in Vlaanderen, verwarmen nog geen 40.000 gezinnen hun water met energie van de zon.

Daarom zetten wij graag hier 5 onmiskenbare voordelen van de zonneboiler in de kijker. 

1. Efficiënter dan PV-panelen

Hoewel beiden hun energie halen uit de straling van de zon, zijn zonnecollectoren verbonden met een zonneboiler iets heel anders dan zonnepanelen. Met zonnepanelen wordt elektrische stroom opgewekt, met zonnecollectoren warm water. Bovendien hebben zonneboilers een aanzienlijk hoger rendement dan zonnepanelen: dat komt doordat de omzetting van zonne-energie in warmte maar liefst tot 4 maal zo efficiënt gebeurt dan de omzetting van zonne-energie naar elektriciteit.

2. De ecologische investering bij uitstek

Gedurende zijn levensloop van 25 jaar spaart een zonneboiler voor een gemiddeld gezin tussen de 15 a 20 ton CO2 uit. Dat komt overeen met ongeveer 150.000 gereden autokilometers. Indien iedereen die volgend jaar zinnens is om zijn boiler te vervangen, zou kiezen voor een zonneboiler, dan besparen we met zijn allen niet minder dan 50.000 ton CO2. En dat elk jaar weer. Ter vergelijking: om eenzelfde CO2-besparing te realiseren zouden alle inwoners van een middelgrote stad (50.000 inwoners) dat jaar hun auto in de garage moeten laten staan.

3. Een (be)spaarproduct dat wel opbrengt

De terugverdientijd van een zonneboiler vastpinnen is niet zo eenvoudig. Veel hangt af van je warmwaterverbruik, de wijze waarop je momenteel je warm water produceert en het type en de grootte van je installatie. Dat maakt dat de terugverdientijd varieert tussen de 5 en 25 jaar, met een gemiddelde van 13 jaar voor een gezin. Dit omdat de Vlaamse overheid een stevige steun in de rug geeft, waardoor je tot bijna de helft van je investering onmiddellijk kunt terugverdienen. Ontdek hier wat de zonneboiler voor jouw portemonnee kan betekenen.

4. Onbezorgd en onafhankelijk

Met een zonneboiler heb je geen last van netvergoedingen. Dat komt omdat een zonneboiler in hoge mate onafhankelijk werkt van het elektriciteitsnet. Enkel de sturing en het omlooppompje, dat de warmte doet transporteren van de zonnecollector naar de boiler, vragen wat elektriciteit. Ongeveer 15 euro per jaar, een peulschil ten aanzien van de te behalen winst. Ook de onderhoudskosten zijn erg beperkt, al is een jaarlijks nazicht wel aan te bevelen.

5. Tot 60% van je warm water gratis

Met een zonneboiler kun je als gezin al gauw 100 tot 300 euro per jaar besparen, afhankelijk van je warmwaterverbruik en huidige verwarmingsbron. Maar je kunt je zonneboiler nog beter laten renderen door je wasmachine of vaatwasser aan te sluiten op je warm water circuit. Zo kan je 50 tot 60 % besparen op hun elektriciteitsverbruik. Goed voor een extra besparing van gemiddeld 25 euro per toestel. Wel check je best eerst of je toestellen geschikt zijn voor deze toepassing.

> Lees ook de 5 vooroordelen omtrent zonneboilers in deel 2 van dit artikel. 

Om meer te weten te komen over BENOveren kan je altijd de brochure downloaden.

Wie zelf inspiratie wil opdoen voor zijn eigen renovatieproject kan gratis een kijkje komen nemen tijdens de Ecobouwers Opendeurdagen!

De BENOvatiebrochure
Download de BENOvatiebrochure