De zonneboiler uit de schaduw: 5 vooroordelen ontkracht

De zonneboiler wordt zwaar onbenut. Amper 5 procent van onze gezinnen maakt gebruik van wat misschien wel de meest duurzame techniek is voor gezinswoningen. Tijd dus dat de zonneboiler uit de schaduw treedt. In een vorig artikel hebben we reeds de voordelen van water verwarmen met de zon in de kijker gezet. Nu nemen we 5 vooroordelen onder de loep.

1. Zonneboiler? Ik heb al PV-panelen

Waarom een zonneboiler overwegen als je reeds PV-panelen hebt of gaat aankopen? Wel de zonneboiler is zo mogelijk nog nuttiger dan PV-panelen. Bijna 50% van de energieconsumptie in Europa wordt gebruikt voor warm water en verwarming van woningen. Dat is ongeveer 2,5 keer meer dan het aandeel dat elektriciteit heeft in onze energievraag. Aangezien zonnecollectoren nog eens vier keer efficiënter zijn dan PV-panelen, kunnen ze op termijn hopelijk een even grote bijdrage leveren aan de CO2-reductie als PV-panelen nu reeds doen. Beide technologieën vullen elkaar dan ook mooi aan.

2. Ons klimaat is niet geschikt voor een zonne-installatie

Zelfs in ons druilerig landje met grauwe winters, is de zon nog steeds voldoende aanwezig om een zonneboiler te doen renderen. In België genieten we per jaar gemiddeld zo’n 1.550 uren van directe straling van de zon. Ook wanneer de lucht troosteloos grijs is, bereikt de zon ons nog steeds onder de vorm van indirecte of diffuus licht, al is dat licht een stuk minder krachtig. Directe en diffuse straling samen zorgen in ons land voor een energieaanvoer van zo’n 1.000 tot 1.100 kWh per m². Een zonneboiler weet 40% van deze energieaanvoer op te vangen en op te slaan.

3.  Een zonneboiler werkt alleen in de zomer

Het spreekt dat zonnecollectoren in de winter een lagere opbrengst zullen hebben. Een zonneboiler werkt door de warmte van de zon en in de winter schijnt deze een stuk minder krachtig. Maar dat betekent niet dat je installatie er werkloos bij hoeft te liggen. Veel hangt ook af van je type installatie en collectoren. Als men kiest voor vacuümbuiscollectoren dan kan men nog aardig veel plezier beleven aan de zon. Dit type collectoren zijn beter geïsoleerd, minder gevoelig voor de montagerichting en ze pikken meer diffuse straling op. Nadeel is dat ze iets duurder zijn. Naverwarming zal in de winter wel steeds nodig zijn.

4. Een zonneboiler is enkel interessant als je dak pal naar het zuiden gericht is

Een hardnekkig misverstand dat zowel PV-panelen als zonnecollectoren treft. Beide technieken zijn helemaal niet zo oriëntatiegevoelig als vaak gedacht. Hoewel je ze best naar het zuiden richt, is een meer westelijke of oostelijke plaatsing geen probleem. Het verlies bedraagt slechts 10 tot maximum 20%. Extra collectoroppervlakte kan dit verlies makkelijk opvangen, waardoor zonnecollectoren voor iedereen haalbaar zijn. Bovendien kun je zonnecollectoren makkelijk op een gevel bevestigen zijn, waardoor je heel wat meer mogelijkheden hebt dan vaak gedacht. 

5. Om een zonneboiler te plaatsen moet ik mijn verwarmingsinstallatie vervangen

Gebruik je stookolie, gas, pellets, elektriciteit of een warmtepomp als verwarmingsbron voor je woning, dan is de kans erg groot dat je installatie compatibel zal zijn met een zonneboiler. Vaak kan de zonneboiler aan je verwarmingsinstallatie gekoppeld worden, zodat je CV-installatie steeds kan helpen om de gewenste watertemperatuur te behalen. Maar een zonneboiler kan ook meer. Er zijn zelfs systemen die warm water leveren voor vloerverwarming. Dan heb je wel een voldoende grote boiler nodig, die als buffervat kan dienen. 

> Lees ook de 5 voordelen van zonneboilers in deel 1 van dit artikel. 

Om meer te weten te komen over BENOveren kan je altijd de brochure downloaden.

Wie zelf inspiratie wil opdoen voor zijn eigen renovatieproject kan gratis een kijkje komen nemen tijdens de Ecobouwers Opendeurdagen!

zonneboiler ondersteuning verwarming
Een zonneboiler kan meer dan enkel je sanitair warm water opwarmen. Het kan ook dienst doen als verwarmingsondersteuning. Je dient dan wel een voldoende groot collectoroppervlakte te plaatsen.