Spouwmuurislatie woning jaren '60

Ik bezit al een aantal jaar een laagbouwwoning (bungalow) gebouwd in de jaren '60. Door de zoldervloer te isoleren, nieuwe ramen met hr-glas te plaatsen (op drie oude ramen na die reeds dubbelglas hadden) te plaatsen, een condenserende gasketel met nieuwe leidingen en radiatoren te voorzien en nu ook het kelderplafond te isoleren (40m², slechts een derde van de woning is onderkelderd) heb ik het gasverbruik kunnen reduceren van 3000 m³ (vorige bewoners) naar 1250m³ (inclusief warm water). Ik moet er wel bij vertellen dat ik tijdens de wintermaanden in het weekend stook met een houtkachel). Ik schat mijn jaarverbruik dus op 1500 m³ voor verwarming en warm water mocht ik de houtkachel niet gebruiken.

Tot voor kort was ik eigenlijk best tevreden met een dergelijk verbruik in een sixties woning. Met de huidige prijzen in het achterhoofd vraag ik mij echter af wat ik nog kan doen om het verbruik verder te reduceren.

Met spouwmuurisolatie kan ik denk ik het meeste winnen, maar ik kijk er sowieso al met wantrouwen naar. Zeker in het geval van mijn woning: smalle spouw (4cm) en groot deel van de gevel een (naar wat ik vermoed) geglazuurde baksteen. Het gaat om 110 m² niet geïsoleerde spouwmuur. De spouw is wel niet geventileerd (geen ventilatieopeningen en de spouw is op zolder ook dichtgemaakt. 

 

Zien jullie hier mogelijkheden. Buitengevelisolatie is voor mij de eerste jaren financieel gezien geen optie. Ik ben wel van plan om de gevel te schilderen, dus mocht dat mogelijkheden bieden (bv. de glazuurlaag op de één of andere manier dampopen krijgen) dan hoor ik het graag.

Reacties

Knap dat je het verbruik al met meer dan de helft liet dalen.  

Die muren isoleren is een moeilijke.  Persoonlijk ben ik van mening dat je niet moet terugschikken de gevel af te breken en te vervangen met isolatie en bv crepi.  Maar ik besef dat dit een zware kost is...

Van waar ben je?  Ik denk dat je in iedere provincie gratis advies kan krijgen  voor dergelijke vragen. 

Bv vlaams-brabant: https://www.vlaamsbrabant.be/nl/energie-en-wonen/duurzaam-wonen-en-bouw…

 

Walter

Ik woon in Oost-Vlaanderen.

Afbreken van de gevel wordt moeilijk. De originele ramen waren in het gevelvlak gemonteerd, dus is met de nieuwe ramen hetzelfde gebeurd.

Uiteraard zou ik voor gevelisolatie gaan mocht het budget dat toelaten, maar dat is helaas niet het geval. De verhouding ramen/gevel is 33 m² t.o.v. 110 m². Ik denk dat ik met spouwmuurisolatie al een heel eind zou komen. Helaas zit ik met die dampdichte afwerking...

Ik zou er wel geen probleem mee hebben de gevel (zelf) te schilderen, dus mocht de glazuurlaag op de één of andere manier te verwijderen zijn zou dat misschien een oplossing kunnen zijn om de spouw toch te isoleren?

Je kan altijd de slijpschijf nemen om die bovenste laag eraf te halen ;-).  Het zal rapper gaan dan je denkt ;-). 

Een verf zal niet helpen iets dampdicht minder dampdichte te maken.  

 

https://www.premiezoeker.be/premie/Oost-Vlaanderen/Duurzaam-bouwadvies

 

Ik bedoel eerst schuren, slijpen, zandstralen, ... en daarna schilderen.

Ok duidelijk zo.  Dat lijkt me de correcte manier van werken voor wat ik met de slijpschijf bedoelde ;-).  

Maar het zou dan goed zijn dat iemand je de kennis brengt die uitlegt welke kwaliteiten je steen heeft na de bewerking ivm de waterhuishouding.

En dampopen gevelverven zijn toch eenvoudig te vinden?  

Maar de vraag die je hier hebt lijkt me een goede vraag die je kan stellen via de eerdere link.  Zal je volgens mij een beter antwoord krijgen dan wat ik vertel.  

Plan je de spouwisolatie; ik zou wachter tot na de isolatie werken om de gevelsteen aan te pakken;  uiteindelijk moeten ze in de gevel boren voor het isoleren; het eindresultaat is misschien als de gevel in een keer wordt aangepakt (al lijkt me dat een detail).