Zonnepanelen oost west richten op plat dak

We voorzien de plaatsingen van zonnepanelen op een plat dak. Zowat een jaar geleden las ik ergens dat het zinvol is de panelen de helft oost en de helft west te richten om zo de opbrengst te spreiden over de dag. Is dit zinvol of plaatsen we toch beter allemaal gericht op het zuiden ? Het gaat over een nieuwbouw woning dus met digitale meter en zonder batterij. 

 

Reacties

Heb je nu al een digitale meter; dan kan je zien hoe je verbruik nu over de dag evolueert en je daarop richten.  

Een westen gericht paneel geeft grofweg 20% minder jaaropbrengst (maar laat iemand het even bevestigen...).  Je panelen moeten dan wel met een redelijke hoek omhoog staan om die 80% te halen (ergens vanaf 30°?).

Of ook; bij ons zit het dagelijkse piekgebruik tussen 17u en 19u als we koken.  

Dan leveren ons zuidpanelen nog maar een beperkt vermogen en kunnen de piek maar weinig afvlakken.  

Met een piekvermogen kost kan het mogelijk redelijk doortellen westgericht te werken.  Voor mij momenteel beperkt omdat ik met de groene stroomcertificaten nog steeds meer heb aan de hogere jaaropbrengst.    

Maar probeer eens te benoemen hoe je denkt dat je verbruikspatroon is.  

Walter

Dank voor je reactie Walter.

We hebben een digitale meter in een werfkast bij onze nieuwbouw woning. We zitten nu in de afwerkingsfase maar het zal nog enkele maanden duren voor we er wonen. Momenteel hebben we dus nog niet echt een idee van ons stroomgebruik gedurende de dag want in onze huidige woning hebben we nog geen digitale meter.

We zijn gepensioneerd en vrij veel thuis dus we kunnen ons elektriciteitsverbruik min of meer aanpassen aan de productie. We hebben een warmtepomp en kunnen ook was en afwas plannen op zonnige momenten.

Groenestroom certificaten zijn er niet meer bij voor ons vermoed ik dus dat is al geen reden om voor een maximale opbrengst te gaan. En ja ik vermoed dat het rendement oost en west gericht minder is dan zuid gericht maar wat heb ik aan een top rendement als die stroom dan toch zo goed als gratis op het net gaat.  

Ik wacht nog eventueel andere reacties af en zo niet hoor ik wel wat het oordeel is van de plaatser van de zonnepanelen.

 

Beste Paul,

Ik kan zonnepanelen op West en Oost zetten, en ben mijn verbruik aan meten voor zonnepanelen te plaatsen.
Idealiter zou ik bv 20% oost kunnen leggen en 80% naar Westen, want ons verbruik zit vooral na de schooluren.
Maar hierbij zou ik extra betalen voor de omvormer, dus ik denk eraan om alles naar het Westen te leggen.

Ook hiermee rekening houden, ik kiest bewust nog niet voor een batterij want er zijn nog niet veel ecologische alternatieven. Moest in je in de toekomst kiezen voor een batterij kan je ze mee beter naar zuiden of oosten richten denk ik. Ga je in de toekomst voor een elektrische auto, bekijk dan eens welke uren je die gebruikt.

Jan

 

JeanJean schreef: Idealiter zou ik bv 20% oost kunnen leggen en 80% naar Westen, want ons verbruik zit vooral na de schooluren. Maar hierbij zou ik extra betalen voor de omvormer, dus ik denk eraan om alles naar het Westen te leggen

Volgens mij is dit foutief; de omvormer is berekend op je piekopbrengst.  Hoe meer panelen in 1 richting, hoe zwaarder de omvormer en hie duurder.  Als je verdeelt over Oost en west kan je met een kleinere omvormer toekomen en zal de installatie goedkoper zijn.

 

Klopt, maar dit is volgens mij niet optimaal, je kan dan met wel optimisers werken of een omvormer met 2 strings als ingang dacht ik. Maar dit heeft natuurlijk een meerprijs. Maar eerlijk gezegd ben ik geen specialist op dit vlak.

walter-8 schreef:  JeanJean schreef: Idealiter zou ik bv 20% oost kunnen leggen en 80% naar Westen, want ons verbruik zit vooral na de schooluren. Maar hierbij zou ik extra betalen voor de omvormer, dus ik denk eraan om alles naar het Westen te leggenVolgens mij is dit foutief; de omvormer is berekend op je piekopbrengst.  Hoe meer panelen in 1 richting, hoe zwaarder de omvormer en hie duurder.  Als je verdeelt ove