Cohousing WoestGoed: duurzaam met respect voor de natuur

Woestgoed is een cohousingproject in de Gentse deelgemeente Wondelgem met 5 woningen, 3 appartementen en een gemeenschappelijk paviljoen. De site telt heel wat bomen die zoveel mogelijk behouden bleven en de gemeenschappelijke tuin onmiddellijk een uniek karakter geven. Dankzij de horizontale accenten in de gevels, het terugspringen van de bovenste bouwlaag en het gebruik van twee gevelmaterialen worden de gebouwen in hun beleving op een menselijke schaal gebracht.
 

Ben je benieuwd naar cohousing? Neem dan zeker een kijkje op www.samenhuizen.be!

OV9032/06
Wondelgem
Cohousing die uitbreiding toelaat
Flexibel plan: Prefab houtskelet zonder dragende binnenwanden
Warmtepomp en PV-panelen voor groene warmte en energie
gecertificeerde Passiefbouw, lage energiewoning, bio-ecologisch gebouw, cohousing/collectieve samenlevingsvorm / in ruwbouw / nieuwbouw
DOSSIER CIRCULAIR BOUWEN

4.2 Uitvoering | Lagen scheiden

Dit project betreft de eerste fase van een groter geheel. Het uiteindelijke doel is een co-housingproject met 14 wooneenheden. Deze context vereist een hoge graad van flexibiliteit. Van de uiteindelijke totale co-housinggroep zijn de noden immers nog maar voor de helft gekend. Er worden momenteel gemeenschappelijke ruimtes gerealiseerd voor een groep van 8 gezinnen, maar deze zijn op eenvoudige manier uitbreidbaar naar ruimtes voor een groep van 14 gezinnen, met zeer ruime mogelijkheden wat betreft precieze invulling van deze uitbreiding.

De woningen worden opgebouwd in houtskelet, het paviljoen en de appartementen in betonskelet met houtskelet schil rondom. Er zijn enkel dragende binnenwanden ter hoogte van de trap- en liftkokers, verder zijn alle grondplannen volledig vrij in te vullen. Op die manier ontstaat een flexibele en op termijn aanpasbare structuur volgens de principes van het circulair bouwen.

Het volledige project is energiezuinig ontworpen uitgaande van BEN-woningen. De mogelijkheid bestaat bovendien om met minimale impact enkele woningen als passiefhuis uit te voeren. Er wordt lokaal hernieuwbare energie opgewekt dankzij de warmtepompen en PV-panelen. Zo ontstaat een project dat volledig los staat van fossiele brandstoffen en vrij is van CO2-uitstoot.

Het behoud van zoveel mogelijk bomen, de integratie van groen in het geheel en het beperken van niet doorlatende verhardingen maakt dat dit project ook op ecologisch vlak heel ambitieus is. Om duurzame verplaatsingen aan te moedigen zijn er drie ruimte fietsenbergingen: overdekte stalling voor gewone fietsen, overdekte stalling voor bakfietsen, afgesloten binnenstalling voor dure sportfietsen. Daarnaast zijn de weinige parkeerplaatsen voorzien van elektrische laadpalen en is er een elektrische deelauto ingezet in samenwerking met Batt-mobiel.

De volledige opbouw van de gebouwen volgt het principe van de layers of change (Stewart Brand). Structuur, schil, technieken en binnenwanden zijn telkens afzonderlijke elementen die los van elkaar kunnen vervangen worden naargelang ze hun levensduur bereikt hebben of naargelang de noden van de bewoners veranderen. Al deze elementen worden met uitsluitend mechanische bevestigingsmethodes aangebracht en bestaan uit bio-ecologische materialen. Zo wordt zowel met de biologische als met de technische kringloop van het circulair bouwen rekening gehouden. Zo is dit cohousingproject te Wondelgem een perfect voorbeeld voor het werken met lagen

Algemene kenmerken

Type gebouw
woning voor meerdere gezinnen / cohousing / kangeroewoning
Aantal appartementen / wooneenheden
8
Bouwjaar
2021
Renovatiejaar
2021

Circulair bouwen

Toegepaste circulaire principes en strategieën
Veranderingsgericht en aanpasbare indeling in de toekomst

Hernieuwbare energie

Duurzame technieken
PV - zonnepanelen

Verwarming

Hoofdverwarming centralisatie
centraal
Hoofdverwarming bron
Elektriciteit (warmtepomp)

Wandopbouw

Type constructie
beton
houtskeletbouw
Dakbekleding
folie (rubber, epdm, …)
extensief groendak
Dakisolatie
papiervlokken
Constructie buitengevel
houtskelet met isolatie intern
Gevelafwerking buiten
hout
Isolatie buitengevel
papiervlokken
Muurafwerking binnen
plaatmateriaal
Opbouw gevel

De binnenafwerking gaat hier gebeuren met demonteerbare Faay-wanden (soort verplaatsbare kantoorwanden maar dan bio-ecologisch en mooier afgewerkt)

Vloerconstructie
welfsels
houten balken
Vloerisolatie
papiervlokken
Buitenschrijnwerk
Aluminium
In goede samenwerking met deze bouwpartners
NaamCategorie(ën)Gemeente
Euraboleverancier - handelaarRonse
Decat Energy Technicsbouwbedrijf - aannemer - installateurVeurne
BVBA Bouwwerken Rijckaertbouwbedrijf - aannemer - installateurZomergem
Cohousing ProjectsadviesWondelgem
EA+ ArchitectenarchitectGent
EA+ ArchitectenarchitectAssebroek