Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?
Hallo,
wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).
Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.
Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???
bedankt voor alle info.
groeten,
Andy
Reacties
Ik stook elke dag mijn tulikivi van 19.00 tot 21.00 u en gooi er dan nog een paar blokken op om vlam te houden. Is wel hout dat ikzelf kap (wilgen knotten). Nooit problemen gehad met de kachel. Volgens mij mag je een speksteenkachel 24u/24 stoken, alleen is dat maf omdat je dan hout aan het verspillen bent.
Beste stokertjes,
Kan iemand mij zeggen wanneer ik mag beginnen met instoken?
Onze kachel is geplaatst van begin oktober ( de 8 ste )
door de firma Brouce (Diksmuide)
Volgens hen moet ik een week of 4 wachten ...
Klopt dit of kan ik nu gerust beginnen met instoken ? ( nu ik in verlof ben deze week zou dit wel heel goed passen)
Graag jullie advies/mening...
mvg,
Stievie
Het geeft een ìndicatie zo`n grafiek maar lineair zal die lijn niet lopen.
Je hebt een aanwarm en een afkoelcurve in zo`n grafiek zitten.
De gewichten van de massa komen ook niet overeen. Je komt 16% buffer te kort en bij gelijke omstandigheden komt de 1250 kg deze 16% energie te kort.
Waarom moet een kleine kachel een hogere oppervlaktetemperatuur hebben?
Als je er van uit gaat dat het verwarmend oppervlak kleiner is wel. Is het oppervlak gelijk dan kun je met dezelfde temperatuur stoken.
Nogmaals dimensioneren van de kachel is heel belangrijk.
Deze kunst zou een kachelbouwer toch moeten beheersen om zo tot een goed product te komen.
Het gaat er voor sommigen niet echt makkelijker op worden denk ik.
Aan Dirk Bauwens
Wat versta je onder de zogenaamde "omgekeerde" stookmethode?
Wanneer al het hout volledig opgebrand is, zet ik alle kleppen dicht (aslade, venster en schoorsteen).
De opbouw van ons huis laat spijtig genoeg niet toe om wat warmte te transporteren naar onze badkamer?
Peter Stassen
“Omgekeerd” stoken doet men door de houtstapel van boven naar beneden te laten opbranden. Daartoe vult men de stookkamer zoals gewoonlijk, maar men legt het aanmaakhout bovenop de houtstapel in plaats van eronder. Met deze stookmethode gebeurt het verbranden véél gelijkmatiger.
Na de stookbeurt met de traditionele hoeveelheid hout mag men niet meer dezelfde stookmethode toepassen indien men onmiddellijk daarna nog zou willen verder stoken. Dan mag men alleen bijvullen met mate: zo’n twee of drie houtblokken en bij voorkeur flink dikke stukken. Reden: de stookkamer is dan zo heet dat alles dat men erin legt, spontaan zal vergassen. Te veel hout kan dan zo snel vergassen dat de kachel stikt door te veel brandbare gassen en te weinig zuurstof.
Dirk Bauwens
Aan Peter Stassen,
Met alle respect en sorry voor mijn bemoeien, maar het kan toch niet zo moeilijk zijn om voldoende warmte te transporteren naar de badkamer, via een buisje met daarin warm water? Een door en door warme badkamer is iets wat ik ieder mens gun. Dat is toch heel wat anders dan wanneer men kortstondig een electrisch kacheltje moet aansteken?
Dirk Bauwens
Aan Stiefke,
Het is mijn mening dat je die kachel mag instoken met regelmatige vuurtjes, echter alleen met kleine hoeveelheden hout tegelijkertijd, zodat de kachel zo langzaam mogelijk opgewarmd wordt. Zo krijgt de kachel alle tijd om langzaam te kunnen uitzetten en krijgt alle nog aanwezige vocht de tijd om langzaam te verdampen. Er ook altijd op letten dat ook de kleine hoeveelheden hout goed branden, dus geen smeulende vuurtjes en niet zuinig zijn met de verbrandingslucht.
Desgewenst zou je de kachel ook kunnen opwarmen door er bijvoorbeeld een aantal dagen en nachten een brandende halogeenlamp (van bijvoorbeeld 1000 Watt) in te leggen. Dat kost natuurlijk electriciteit, maar de warmteafgifte is erg regelmatig en de constante opwarming van de kachel zal hem erg goed doen uitdrogen.
Dirk Bauwens
Aan Beaver,
Men verspilt in feite alleen maar hout, wanneer de rookgassen zo heet worden dat onaanvaardbaar veel energie naar buiten wordt gepompt via de schoorsteen. Dat is iets wat met de meeste houtkachels sowieso altijd gebeurt.
Dirk Bauwens.
Dirk,
Het mes snijd aan 2 kanten, Met het uitgespaarde budget(6000 Euro)door een (te)kleine kachel dwing je je zelf bij wijze van spreken om verder te investeren om het rendement te verhogen door bv.: superisolerend glas (vergeet Velux dakramen niet), beter afsluitende buitendeuren en ramen, isolatie bijsteken waar het nog kan, een warmtereflecterende plaat achter de kachel tegen de muur. Of er iets anders mee doen, een zonneboiler of doordoen voor een PV installatie.
Alsook som ik hierboven al 4 dingen op waar je subsidies voor kan genieten, of noem het een lange termijn belegging, het verdiend zen eigen terug.
Waar waren we alweer Tulikvi of Nunnauuni?
hehe
Peter,
Rufus,
Wat die kg's /massa betreft hebben wij niks van gehoord bij aankoop van onze Nua.. . Enkel het maximaal gewicht per stookbeurt. Ze geven hiervoor volgende op:
cyclus van 48 uur:
max. 24 kg = 6 x 4kg (brandduur: 2u40)
cyclus van 24 uur:
max. 16 kg = 4 x 4kg (brandduur: 2u00)
Daarnaast vermelden ze de temperatuur van de bakoven: "Wanneer het grootste gedeelte van de toegestane hoveelheid hout is verbrand." Deze ligt dan op 250°C. (Veel te warm om te bakken, maar kom, dat is iets anders.)
Nu moet ik zeggen dat ik die 250°C bijna haal. Stoken we enkel met fijn kurkdroog gekloven zachthout, dan krijg ik hem hoger. Maar dan moet dat ding wel de hele tijd staan razen.
Dit even ter zijde.
Het gewicht van de kachel 2.500 kg. Dus die Tulikivi-regel lijkt wel op te gaan. Het belangrijkste denk ik toch in heel de zaak is hoe je de boel opstookt. Als je met een klein vuurtje stookt, krijg je de kachel niet helemaal heet gestookt en verstook je toch veel hout. De afgegeven warmte moet nog altijd hoger zijn dan de warmte van de kachel, anders neemt deze laatste geen warmte meer op en verdwijnt dit alles via de schouw. Of klopt dit verhaaltje niet?
Wat de maximum temperatuur betreft. Nua.. geeft aan dat de bakoven nooit warmer dan 350°C mag zijn. Nu als dat ding 200°C is, dan blijf je aan de buitenkant wel niet tegen de kachel staan want dat is serieus warm. Dus zo snel denk ik niet dat je dat ding zal oververhitten. Was dit echter vroeger geen probleem bij Tuli met hun vuurhaarden (waren niet uit speksteen?) Overal hoor je dat die krengen tegen onmogelijk hoge temperaturen kunnen. Een kalme verhoging van de temperatuur, zoals in een haard, kan dan toch zo erg niet zijn? We spreken hier niet over een thermische scholtest waarbij in een wip de 1000°C wordt bereikt en nadien een koude ijsdocuhe over de stenen.
Best dus eens testen met wat temperatuurmeters overal op en in geplakt.
Wie boort er een gat in de zijne?
@ Dirk,
Wat die stookwijze betreft, bovenaan aansteken, vind ik enkel terug bij Tichelaar. De andere reppen hier met geen woord over. De uitleg op de website van Tichelaar vind ik echter nogal verwarrend. Ik begrijp nog steeds niet waarom dit beter zou zijn voor de verbranding.
Enige verklaarbare uitleg hiervoor? Ik vind wel dat die mannen nogal goed hun best doen wat betreft de stookwijze. Veel meer dan de jongens uit Scandinavië.
groetjes,
Siegfried
Siegfried
Wie boort er een gat in de zijne?
Dat deed ik vorig jaar al en je kan dat zien op
http://picasaweb.google.nl/ulrik.deman/Temparatuurmetingen02?authkey=EMCUZNcbhSI
Het is een Tulikivi TU 2200 / 4H ( 3 ton )
Ook " omgekeerd " stoken paste ik reeds toe en stel daarbij vast dat het niet alleen gemakelijker aansteken is maar het grootste voordeel is dat je bijna geen rookvorming hebt in de kachel en als je dan buiten na het aansteken naar de schouw gaat kijken en je wil nog enige rookvorming zien dan moet je dat wel binnen de eerste minuut doen want nadien is het wel echt zoeken naar rook die uit de schouw komt
Ik heb ondertussen ook een Rivsol zonneboiler aangekocht met 200 l RVS boiler met dubbele warmtewisselaar en collector van 2 x 10 vacuümbuizen en één warmtewisselaar daarvan zal eveneens aangesloten worden op een warmtewisselaar die op de achterzijde van de speksteenkachel zal geplaatst worden om de zonneboiler mee op te warmen als de zon het laat afweten en deze boiler wordt in serie geplaatst met een 150 l bestaande elektrische boiler
Ook daarvan komen er dan foto's maar dat zal nog niet voor de maand november zijn wegens tijdsgebrek voor de plaatsing
Ulrik
aan Stiefke,
't is niet slecht een 4-tal weken te wachten, dan kan je kachel goed uitdrogen, maar op een paar dagen zal het ook niet aankomen.
volg wel best goed de instookprocedure (heb ik hier al eens ergens op dit forum vermeld)
ook aan te raden: start best niet op een dag dat er geen wind is
aan Peter en Siegfried,
ik hoor het allemaal graag zeggen, meerdere keren per dag stoken met een kleinere kachel om hetzelfde rendement te halen. Maar praktisch ? Bij ons volstond ook een TU 2200/4 (1860 kg) maar dan zouden we bij vriesweer 2X/dag moeten stoken. M.a.w. op werkdagen 's morgens een uurtje vroeger opstaan om te stoken, of eigenlijk vroeger (schouwklep nog dchtzetten nadat het vuur uit is).
Nu staan we 's morgens op en is het aangenaam warm in living en keuken.
Rufus
Ik moet ben het hier met Rufus volledig mee eens. Mijn schoonbroer heeft een Valkia (1400kg) laten plaatsen en ik
een TU 2800/4. Ik hoef mijn kachel een maal per dag te stoken om de 24 uur(op een paar uurtjes ervoor of erna hoef je niet tekijken) dit gebeurd iedere avond. Mijn schoonbroer
moet om het zelfde warmtecomfort te krijgen s'morgens en s'avonds stoken. En het is zoals Rufus zegt de kachel moet niet alleen aangestoken worden, je moet ook nog wachten tot ze uit is om je klep dicht te zetten, terwijl het in bed soms ook wel gezellig warm kan zijn.
groetjes
Jan
Siegfried,
De omgekeerde stookwijze alleen bij Tigchelaar?? Zeker niet. De omgekeerde stookwijze werd, ruim 20 jaar geleden, door de bekende Finse kachelbouwer Heikki Hyytiainen “herontdekt” en sindsdien door hem overal en altijd gepromoot als superieure stookwijze.
De kachels van Fetze Tigchelaar worden ondertussen al bijna 10 jaar specifiek gebouwd voor die omgekeerde stookwijze. De uitleg op zijn website vind ik niet verwarrend. De vergelijking van de methode met de manier waarop een kaars brandt, vind ik een erg duidelijke illustratie. Niemand zal er ook maar aan denken om een kaars onderaan aan te steken. Toch steekt bijna iedereen een houtstapel onderaan in brand. Wat de macht van gewoontes en vooroordelen illustreert.
Anderen reppen met geen woord over omgekeerde verbranding? De 12 Ambachten hebben daar verschillende artikelen over geschreven en zij bevelen deze stookwijze al vele jaren aan als de beste. Ook in Amerika wordt via de prachtige Masonry Heater Association deze stookwijze reeds jarenlang gehuldigd: dit wordt vermeldt in het artikel op http://www.woodheat.org/tips/topdown.htm
Dat Tulikivi en Nunnauuni die eenvoudige manier van correct stoken niet zomaar promoten, verbaast me niet. Dat zijn immers bedrijven die alleen maar keihard commerciële principes navolgen. Op stookgebied leren of stelen zij alleen maar van een ander. Die firma’s implementeren alleen maar wanneer er aan te verdienen valt. Wanneer je het “gouden vuur” van Nunnauuni bekijkt of de “wervelkamer” van Tulikivi, dan kun je daarin de commerciële toenadering richting het omgekeerd stoken herkennen. In plaats van een gratis natuurlijke stookwijze te adviseren, gebruiken zij een kunstmatige (en daardoor verkoopbare) methode om de meeste verbrandingslucht boven de houtstapel te krijgen.
Dirk Bauwens
@ Rufus
Bij ons is de vuurmaakster altijd thuis, inderdaad als er een bepaalde tijd van de dag niemand aanwezig is is een grote buffer nodig.
Peter,
Beste,
reactie op mijn schoonbroer Jan:
Als je continu de exacte temperatuur in huis wil hebben, moeten wij 2 keer per dag stoken. Eén uurtje 's morgens en 's avonds twee uur om aan je max.stookproces te komen.
Aangezien mijn vrouw en ik gelijktijdige werkuren hebben, zou het beter zijn dat we tweemaal per dag stoken om de temperatuur stabiel te houden tijdens de vriesperiode.
Logisch is het eigenlijk niet: Waarom moet het 25° zijn als we werken zijn?
Groetjes,
Dirk
Niet verkeerd bedoeld he Jan!
Je redenatie klopt wel hoor!
Greetz,
Dirk
vrienden van mij gaan hun 12 ambachten kachel verbeteren door er een muur van bakstenen tegenaan te bouwen.
zo komen zij ook aan hun massa en zullen ze ook minder moeten stoken.
verder vroeg ik me eigenlijk af of er geen mogelijk bestaat om vuur met een timer te bedienen.
dit zou ook voor mijn 12 ambachten kachel handig zijn.
stoffe
Stoffe,
Waarom zou een muurtje tegen een kachel bouwen die kachel verbeteren??
Volgens mij krijgt die kachel daardoor juist een slechter rendement.
Over welk soort kachel van de 12 Ambachten gaat het?
Dirk Bauwens
Ulrik,
Deftig uitgemeten, heb ik gezien. Spijtig dat ik niet in mijn schouw kan, inox met van die korrels er rond. Zou natuurlijk ideaal zijn om continue je schouwtemperatuur te meten, kan je direct zien of de rooktemperatuur te laag of te hoog is.
Rufus,
Een grote is inderdaad handiger dan een kleine. Ik mag er eigenlijk nog een 300kg bij doen. De sokkel waarvan ik eigenlijk dacht dat die niet zou opwarmen, blijkt eveneens goed warm te staan. Dus we hebben er ene van 2.800 kg.
Voordeel is dat ik thuis werk, dus tijd zat om de kachel aan te steken en er nog van te genieten ook. Een keer stoken is huidig voldoende. Ben echt benieuwd naar nog eens een vrieswinter. Vorig jaar was het ook meer een kwakkelwinter. Maar zo -10 zou ik wel eens willen hebben met de speksteen. Het houtverbruik vorig jaar was al 50% gezakt ten opzichte van onze insert vroeger. (Afwerking en isolatie worden ook steeds beter, dus dat zal ook wel wat schelen.)
Dirk,
Ben al enkele dagen aan het proberen met de omgekeerde stookmethode. Inderdaad eenvoudiger, eenmaal alles erin knallen en je bent gerust voor een uurtje. Wat de rook betreft zie ik niet echt een verschil. Wel wat de zachtere verbranding betreft. Hij "vliegt" niet in brand, hij gaat stil aan naar het gekende hevige vlammenspel.
Ik heb tevens de indruk dat hij sneller opwarmt hiermee. Gisteren en vanmorgen twee ladingen gestookt en hij zat direct op 200°C (de oven, voor het stoken zat hij op 120°). Ik probeer morgen nog eens op de "normale" manier. Eens zien of dit werkelijk een verschil maakt. Sneller opwarmen is tevens minder hout nodig.
Weeral iets bij geleerd, se; 't leven kan toch schoon zijn, he?
Enkele dagen geleden sprak je tevens over het feit dat bij een tweede vulling je niet teveel en te snel mag opgooien. Dit had te maken met het "vergassen" van het hout. Graag wat meer info, want hier kan ik niet echt volgen. Kan je zien als dit gebeurt? Meestal wacht ik tot er nog een paar gloeiende kolen over zijn. Dat ding is toch direct terug aan het branden.
Bedankt voor de info en fijne avond verder.
Siegfried
Je moet bovenstaande link kopieren en plakken in google het lukt anders niet
Ulrik
Siegfried,
Hout “vergast” altijd in een kachel. Echter, in een hete stookruimte gebeurt dit veel gemakkelijk dan in een koude stookruimte. Er mag dan minder hout dan normaal bijgevuld worden, anders verstikt de kachel in een overvloed van houtgassen. Dan kan er nauwelijks nog verse lucht bij de brandbare gasvormige stoffen, waardoor die niet meer kunnen branden. Ze verlaten dan de kachel als zéér zichtbare rook. Waar het op aankomt, is dat men moet zoeken naar de optimale hoeveelheid hout die men per tijdseenheid vergast. Dat gas moet dan gemengd worden met voldoende verbrandingslucht. Wanneer uit de schoorsteen geen zichtbare rook komt, is dit het teken dat men goed bezig is. Bij koud weer mag wel een transparant wit condenspluimpje te zien zijn.
Dirk Bauwens
Siegfried,
Je schreef:”Het houtverbruik vorig jaar was al 50% gezakt ten opzichte van onze insert vroeger. (Afwerking en isolatie worden ook steeds beter, dus dat zal ook wel wat schelen.)”
Een goede tegenstroomkachel haalt inderdaad (en makkelijk) 2 maal meer nuttige warmte uit hout dan een gemiddelde houtkachel. Je moet er echter ook rekening mee houden dat je kachel nu ook de hele nacht blijft doorverwarmen! Iets wat je insert zeker niet deed!
Een anekdote over dit betreft iemand die me wat cynisch opmerkte dat hij nog evenveel hout verbruikte met zijn finoven als met zijn gewone houtkachel. Terwijl ik tenslotte had beweerd dat een finoven minimum tweemaal meer warmte haalt uit hout. Daarop vroeg ik hem hoe warm het in zijn woonkamer was, ’s ochtends, wanneer ze opstonden. Hij zei: 23 graden. Ik vroeg daarop of hij zich nog kon/wou herinneren hoe koud het ’s ochtends was met zijn gewone houtkachel. Ah ja, kwam het antwoord: toen was alles volledig afgekoeld...
Dirk Bauwens
Het principe (1kg hout per 100 kg speksteen) door Geerts en anderen verkondigt als zaligmakend heeft twee redenen.
Indien je veel meer gaat stoken, worden de stenen zo warm (ook de bank) dat je er niet meer tegen kan leunen of op zitten.
En een tweede belangrijker punt is dat hun spekstenen brandhaarden toch niet die extreme hoge temperaturen aankunnen en dat de stenen na verloop van tijd gaan barsten (des te sneller je bijvult, des te hoger is je verbrandingstemperatuur, de kachel en ook de brandhaard is immers nog niet afgekoeld)
Dit heeft dus niets met verzadiging te maken.
wie heeft er op deze forum een speksteenkachel en komt het vaak voor dat er stenen barsten, ik heb van deze zomer een speksteenkachel
Patrick,
De (spek)stenen gaan niet barsten enkel en alleen door de hitte, wel mogelijk is dat ze beschadigd kunnen worden door hitte in combinatie met een houblok die er ingegooid wordt.
Rufus
Hoe warm worden de stenen (de buitenkant) van de kachel als je de aanbevolen hoeveelheid hout stookt?
Heeft er iemand gemeten waarden van het verschil in temperatuur van de binnenmuren als je met radiatoren verwarmt en als je met een speksteenkachel verwarmt?
Volgens onze info zou de temperatuur van de binnenmuur hoger zijn als je met een speksteenkachel verwarmt.
Wendy
Ga eens kijken op mijn fotosite je kan de temperaturen zelf aflezen en zien waa ik ze gemeten heb
http://picasaweb.google.nl/ulrik.deman/TULIKIVI?authkey=EGuCu1i4bNY
en ook
http://picasaweb.google.nl/ulrik.deman/Temparatuurmetingen02?authkey=EMCUZNcbhSI
Ulrik
Bedankt Ulrik!
Donderdag gaan we nog eens een bezoekje brengen aan onze locale verdeler om te kijken wat het best aansluit bij onze wensen.
We zijn hier op het forum in ieder geval een heel stuk wijzer geworden.
Nu alleen nog hopen dat onze droomkachel binnen ons budget valt
rufus dus als je te hard stookt of te lang kunnen ze barsten door de hitte de speksteen??
Willy,
Ik ben even op zoektocht gegaan en vond het volgende op
http://www.speksteen.be/merken/tulikivi/tulikivi_speksteenkachels_faq_n.html
Wat als we onze Tulikivi eens een hele avond lang willen stoken ?
Dat vormt geen probleem. Vele Tulikivi bezitters doen het wel eens, bijvoorbeeld als ze vrienden op bezoek hebben. Indien u graag uitzondelijk lang vuur wel zien, stook dan rustig aan, blokje per blokje. U dient er zich wel bewust van te zijn dat wanneer de speksteenkachel volledig opgewarmd is, alle extra geprocudeerde warmte via de schoorsteen verloren gaat. En dat u toch moet opletten de kachel niet te sterk thermisch te belasten. Indien de kachel zo heet wordt dat u er het hout niet meer kunt inleggen - alleen gooien - dan moet u stoppen met stoken. De combinatie van extreme temperaturen en de kracht van een gegooide houtblok is schadelijk voor de speksteen.
Willy,
Dat is wat Patrick (4-11) schreef, of was uw mail aan Patrick gericht?
Neen, enkel in combinatie met de slag van een gegooide houtblok, zie ook reactie van Wendy.
Rufus
Speksteen is een natuursteen en die is niet gegarandeerd homogeen van samenstelling. Bovendien hebben steenachtige materialen een erg beperkte treksterkte. Het is dus niet meer dan normaal dat op een gegeven moment barstjes of barsten ontstaan. Bij vuurvast beton of bij vuurvaste chamotte kan men die kans op barsten verkleinen door wapeningsvezels te mengen doorheen de te vormen massa.
Dirk Bauwens
Iemand al gebarsten stenen gehad, waarbij de reactie van de verkoper (annex hersteller) was, dat hij dan zeker het houtblok er wat hard had ingegooid en dag garantie?
Waarom hebben ze nu metalen brandhaarden? Voor een nog betere verbranding?
Ulrik al eens tegen je kachel geleund toen hij 80° C was, zoals op je meter te zien is?
Om maar te zeggen dat beide stellingen nog steeds blijven gelden.
Dit niet om de speksteenkachels af te breken, het zijn goede producten, maar geloof niet altijd wat een verkoper of plaatser zegt. Durf al eens iets in vraag te stellen en neem geen genoegen met een of andere flauwe uitleg.
Patrick,
Volgens u hebben ze nu metalen brandhaarden--> ?? Vanwaar haalt u dat ?
Onze Tulikivi, enkele maanden oud heeft een brandhaard uitsluitend uit speksteen.
Is het niet andersom? Vroeger van metaal, nu van speksteen.
Bovendien is het smeltpunt van speksteen 1630° en van gietijzer 1200° ! Een vlam haalt een temperatuur tot 1100°
Als u iemand kent van wie zijn spekstenen brandhaard uitbrokkelt zou ik dat graag weten.
Rufus
Aan dirk,
jij vroeg waarom een muur om de kachel bouwen.
wel, het principe is dat hij( mijn vriend) een grotere massa kan opwarmen op die manier. Hij zaltrager de warmte afgeven.
De finoven van de 12 ambachtenis 'maar' 1 ton zwaar. Door er nog een ton stenen rond te zetten kan hij meer in stoken en zo ook een langere warme tijd hebben. Hij hoopt dicht bij de 18 uren te komen dan de 12 uren nu.
Zo een speksteen heeft dat als voordeel.
Ps aan iedereen die zo een speksteen niet kan betalen, er zijn naast de puzzel finovens ook boeken op de markt waar je trage en rappe bakstenen kachels zelf kunt bouwen. De plannen zitten er ook in.
Aan dirk,
jij vroeg waarom een muur om de kachel bouwen.
wel, het principe is dat hij( mijn vriend) een grotere massa kan opwarmen op die manier. Hij zaltrager de warmte afgeven.
De finoven van de 12 ambachtenis 'maar' 1 ton zwaar. Door er nog een ton stenen rond te zetten kan hij meer in stoken en zo ook een langere warme tijd hebben. Hij hoopt dicht bij de 18 uren te komen dan de 12 uren nu.
Zo een speksteen heeft dat als voordeel.
Ps aan iedereen die zo een speksteen niet kan betalen, er zijn naast de puzzel finovens ook boeken op de markt waar je trage en rappe bakstenen kachels zelf kunt bouwen. De plannen zitten er ook in.
Rufus,
Bij Melina onder andere uit de vraagstaart 'service na verkoop Geerts Kasterlee'.
Het smeltpunt heeft niets te maken met het al dan niet stukgaan van de stenen.
btw het talk in de speksteen heeft een smeltpunt van 1400 °C en het smelpunt van het glas van de deur zal mijn inziens iets lager liggen. De wanden worden nooit zo warm, vermits ze enerzijds reeds warmte aan de andere kant aan het afgeven zijn en anderzijds ze niet in contact komen met het warmste deel van het vuur.
Ik heb trouwens op de website van dutry gezien dat ze nu aan de binnekant van hun brandhaarden een soort vuurvaste steen plaatsen (ook om de lucht beter te laten circuleren),het rooster en de opvangbak bestaan uit gietijzer als ik me niet vergis.
Trouwens dat ze ietwat vooringenomen zijn kan je ook opmaken uit het feit dat ze eigenaar zijn van de website 'tegelkachel.be', maar dat ze hier in onderdrukte termen trachten te laten blijken dat hun speksteenkachels superieur zijn aan de tegelkachels of accumulerende houtkachels zoals ze het zo mooi kunnen zeggen.
Prachtige PR natuurlijk als je van een van de voornaamste concurrenten de website kunt bezitten. Want wie googled op tegelkachel komt terecht bij Dutry (invoerder van de Tulikivi speksteenkachels) Waarmee ik weer wil zeggen lees hun reclame met de nodige bedachtzaamheid. (dit laatste hoorde eigenlijk hier niet thuis maar ik kon het niet laten).
Groetjes Patrick
hallo
ik stook nu met me speksteenkachel de sarmi/c gewicht 1850kg om de 24.00u 8 a 10kg hout en stook dat op 2a 3 u rustig op en zit ik 24.00u lekker warm tussen de 22°en de 24°en de keuken verwarm ik ook nog mee was nie de bedoeling daar is het dan een graad minder 23° in totaal zo een 70m² de cv gaat nie meer aan dus is een flinke besparing op me gas rekening wat ook de bedoeling was daarvoor hadden we hem gekocht .
Christopher,
Door louter de massa van een kachel te verhogen zullen de temperaturen van de rookgassen in de schoorsteen stijgen. Er verdwijnt dan meer nuttige warmte door de schouw dan daarvoor. Met andere woorden: het rendement van de kachel zal dalen.
De “finoven” (het is helaas geen finoven) van de 12 Ambachten heeft uit zichzelf al relatief flink hoge rookgastemperaturen. Door massa te gaan toevoegen aan de buitenkant van die kachel zal de rookgastemperatuur in de schoorsteen misschien oplopen tot 500 graden of zelfs meer.
Het is natuurlijk wel erg goed om te zorgen voor een maximale hoeveelheid massa binnenin de isolerende mantel van de woning.
Dirk Bauwens
Dank je dirk,
ik zal het hem zeggen.
misschien contacteert hij je er nog eens voor.
hij vind je wel op het forum denk ik?
mvg
christopher
halo:oproep aan een zekere jan??
een zekere jan heeft me een e mail gestuurt van de week met vragen over een speksteenkachel de sarmi/c maar ben helaas alles verloren gegaan van zijn adres en vragen?kom maar terug als je wilt.
Ulrik,
Op je foto's zie ik dat je TV en Blue Ray heel kort bij de kachel staan.
Geeft dit geen problemen als de kachelwand opwarmt tot +/- 85°C? Of blijft het rechterdeel waar bij jou het rookkanaal in zit misschien koeler? (Ik zie geen temperatuurmeting van de oppervlakte van de rechterkant maar misschien kijk ik gewoon niet goed.)
Bij ons wordt het waarschijnlijk een TLU 2000/2.
Wij weten nog niet zeker hoe we ze gaan laten plaatsen maar bij 1 van de mogelijkheden zou onze TV op slechts 20 cm van de kachel komen.
Wendy
De rechter zijde van de kachel is het rookkanaal en dat wordt een heel stuk minder warm dan de kachel zelf, ik schat zo'n 40 à 45 graden max want daar kan je steeds je handpalm op houden, maar ik zal de temperatuur eens meten als het wat kouder wordt en ik eens kan doorstoken want ik heb nu nog maar max 10 kg gestookt en zelfs nog niet dagelijks, maar volgende week gaan wij naar vriestemperaturen ( eindelijk ) en ik zal het dan eens meten
Mvg Ulrik
Om even aan te tonen dat je idd beter een mastodont kiest...
Onze woning van 6 jaar is redelijk geïsoleerd: 5 cm geëxtr. polystyreen vloerisolatie, 5 cm geëxtr. polystyreen in de muren, niet overdreven veel beglazing met K-waarde 1.3 en dakisolatie 20 cm rotswol.
Onze speksteenkachel is de TU 1000/7, gewicht 1700 kg + bodemplaat van +/- 120 kg in speksteen en spekstenen rookkanaal van 12 cylinders +/- 360 kg. In totaal dus ongeveer 2200 kg.
De kachel staat centraal tussen living (40m²) en keuken (20m²) half voor een muur in gevelsteen. Achter het aanbouwgedeelte zit géén gevelsteen, maar is er een vrije opening, bedoeld voor afstraling naar de keuken toe. Ideale plaats dus.
Met één keer stoken kunnen wij de leefruimte (living + keuken) gedurende 24 uur verwarmen, maar als het écht gaat vriezen, lukt dit zeker NIET meer.
Volgens de nieuwe stookregels mag je niet meer dan 1 kg hout per 100 kg speksteen verstoken.
Betekent dat voor onze kachel max. 22 kg of mag ik het rookkanaal in speksteen cylinders en de bodemplaat in speksteen niet meetellen?
In het verleden stookten wij bij koud weer zeker véél meer dan die voorgeschreven hoeveelheid van 17 of 22 kg hout.
Gewoon omdat de kachel anders niet in staat was de woning 24u warm te houden...
Gevolg was wel dat de binnenhaard van de kachel, na 4 jaar stoken, zwaar beschadigd raakte en alle stenen moesten vervangen worden... prijskaartje: ongeveer 1000 EUR
Mijn vraag hierbij: is het normaal dat een kachel van 2200 kg niet voldoet om een redelijk geïsoleerde ruimte van 60 m² te verwarmen?
Volgende opmerking ook nog:
Naar verluidt wordt de brandhaard nu afgeschermd door platen juist omdat er talrijke klachten over beschadiging zijn... vandaar ook de nieuwe stookregels...
Zijn er nog mensen met klachten op dat vlak?
Mijn conclusie:
Een speksteenkachel... ja, maar enkel in een goed geïsoleerd huis en neem zeker een zwaarder model dan de verdeler aanraadt... het geringe houtverbruik moet je verder met een redelijke korrel zout nemen...
Nog een nadeel: de krasgevoeligheid van speksteen
Tot slot: opletten met té hoge temperaturen -> beschadiging!
Over de prijs:
Voor de TU 1000/7 betaalde ik 5 jaar geleden 6000 EUR (basismodel); dezelfde kachel kost momentel ongeveer 10000 EUR... Brrrrrrrr!!!!
Een 'redelijk' tevreden gebruiker,
Stef
Jij hebt zeker een percentje bij de dealers?
Nog enkele bedenkingen die je moet maken als potentiële koper:
- extra kosten voor houtopslag -> rekening mee te houden voor berekening terugverdientijd
- beperkt gebruiksgemak: stof in huis + dagelijk zeulen met hout
- véél werk: hout zagen, klieven, vervoeren, stapelen
- alternatieve verwarming steeds te voorzien bij bv. een dagje weg en geen tijd om te stoken of een weekje verlof of zo...
- wat als men ouder wordt en niet meer in staat is te zagen, klieven, vervoeren, stapelen,...
Dus toch bezinnen ipv direct te beginnen...
Het probleem van barsten en uitbrokkelen is bekend bij Tulikivi, vandaar de recente voorzetwand met vuurvaste stenen...
Ik heb het zelf voorgehad en via via ken ik nog een aantal bezitters die hetzelfde probleem hadden...
Wie uitgaat van een levensduur van 50 jaar en meer zou wel eens ferm bedrogen kunnen uitkomen...
Bij het berekenen van de terugverdientijd zou ik eerder van een afschrijvingstermijn van 25 jaar uitgaan...
Eerlijk is eerlijk, je dient álle voor- en nadelen te bekijken...
Mijn mening: steek die 12000 EUR beter in isolatie dan in speksteen
Stef schreef: "Het geringe houtverbruik moet je met een redelijke korrel zout nemen"
Mijn antwoord aan Stef:
Het brandstofverbruik is recht evenredig met de warmteverliezen. Een kachel kan niet toveren.
En ook: probeer diezelfde ruimte maar eens op hetzelfde comfortniveau te brengen met een gewone houtkachel. Dan ben je de hele dag en nacht bezig en ben je minstens twee keer zoveel hout kwijt. Met welk ander soort houtkachel is het ook 's ochtends vroeg behaaglijk warm in huis?
Wat het stapelen, verhandelen, stoken enz. van brandhout betreft: dat is niet alleen erg gezond voor het lichaam, het is ook erg gezond voor het geestelijk welzijn. Moesten de mensen maar wat meer bezig zijn met dat soort praktische dingen, dan zouden ze zich gegarandeerd beter in vel voelen.
Dirk Bauwens
@ Stef,
- wat als men ouder wordt en niet meer in staat is te zagen, klieven, vervoeren, stapelen,...
Daar had ik ook aan gedacht ..... of je hebt geen plaats, of geen zin in dat(gedoe), of ziekte
(uit Ulrik zijn repliek geknipt en geplakt)
Momenteel stook ik hardcompactblokken en die hebben een vochtgehalte van 6 tot max 10 % neemt weinig plaats in is zeer goed en proper te stapelen en is altijd droog en je hoeft het pas te kopen voor de winter en ook maar voor één jaar.
Ik heb daarvan 1 ton gekocht ( 160 euro ) en daarmee stook ik waarschijnlijk de ganse winter