Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).

Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.

Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???

bedankt voor alle info.

groeten,
Andy

Reacties

de isolatie van mijn huis is redelijk (beglazing K-waarde 1,3 - 5cm xps in muren - 20 cm rotswol in dak - 5 cm xps onder vloer); glasoppervlakte niet overdreven; oriëntatie woonruimten zuid-zuidwest; gevelsteen als extra accumulator achter kachel; te verwarmen oppervlakte = 60m²; rookkanaal is speksteenzuil; kachel staat centraal
bij vriestemperaturen hou ik het niet warm met m'n kachel van 2200 kg.
waaraan zou dit te wijten zijn?

daar ramen idd de grootste verliesoppervlakten zijn even de vraag of er hier mensen zijn met infraroodwerende beglazing?
kwestie van de infraroodstraling van de kachel binnen te houden?

ssssttttt!!! niet teveel reclame maken... straks wil iedereen op hout stoken en stijgt de prijs...
de eerste 10 jaar heb ik me alvast geen zorgen te maken... heb nog een bosje populieren en straks beginnen mijn knotwilgenrijen ook productie te geven; van de winter zet ik mij er alvast nog een 10-tal bij...

Jan,

Heb nog wel een uurtje gloed nadat laatste vlammetjes is verdwenen, maar wat Stef zegt klopt idd de schouwklep sluit om veiligheidsredenen nooit volledig af. Dus volgens mij geen probleem.
U hebt uw kachel ook van Geerts ? Hebben zij u niet gezegd wanneer de klep te sluiten ?

Rufus

Rufus,

neen , ik heb de mijne van bij Ballet. Ik ga toch eerst maar eens informeren om zeker te zijn.

mvg
Jan

Stef

Mijn kachel weegt 3000 kg maar het is toch zeer eigenaardig want zaterdagavond heb ik de kachel niet kunnen aansteken omdat wij weg waren de temperatuur was daardoor van 25 °C op vrijdagavond gezakt tot 21 °C op zondagavond ik heb gisterenavond wel goed doorgestookt en had weer 25 °C en nu vanavond hoef ik de kachel weer niet aan te steken omdat het nu na 24 uur nog steeds 24 °C is in de living en je kan moeilijk zeggen dat het momenteel warm is buiten

Ik kan mij dan ook niet van de indruk ontdoen dat niet alleen de isolatie maar ook de binnenmuren een zéér belangrijke rol spelen in het ( kunnen ) warm houden van een woning en deze zijn bij mij opgetrokken uit Silicaatsteen ( huidige benaming is Silca - kalkzandsteen ) en volgens de fabrikant kunnen deze stenen enorm veel warmte opslaan en het kan bijna niet anders dat deze daar voor een stuk moeten tussen zitten want hoe kan het anders bij mij zo lang warm blijven ?

Ulrik

een eigenaardige vraag misschien

hoe ver reikt de straling van een kachel en in welke richting straalt een kachel, gewoon alle kanten uit of gaat de straling volgens een bepaalde patroon curve...?

Xavier

Ja, het klopt dat silicaatsteen veel warmte kan opslaan.
Die wou ik ook plaatsen achter de kachel maar doordat er een verkeerde kleur werd geleverd, is het gewone gevelsteen geworden.
Ik denk dat er hoofdzakelijk 2 redenen zijn die het verschil maken t.o.v. bij mij:

1. jij hebt een betere isolatie; 10 cm in de muren, ik maar 5 cm xps; jij hebt plafondisolatie in je living, ik enkel in het dak;

2. je kachel is zwaarder; ook de stookkamer is groter;
ik heb de TU1007; dit is de 'kleine' TU1000/6 uitgebreid met een aanbouw + bodemplaat en speksteenzuil die doorloopt tot in de badkamer;

Groeten,
Stef

Xavier,

De kachel straalt naar alle kanten. Hoe ver de straling gaat hangt o.a. af van de grootte van de kachel en de obstakels die in de weg staan.

Kijk eens op:

http://www.nunnauuni.com/nederlands/tuotteet/lammonsiirto_flash.html

Kies een warmtecategorie en steek het vuur aan

Wendy

Uw shreef : Hoe ver de straling gaat hangt o.a. af van de grootte van de kachel en de obstakels die in de weg staan.

Klopt niet want hoe ver de straling kan gaat heeft helemaal niets met " de grootte " van de kachel te maken maar wel met de " hoeveelheid " uitgestraalde warmte per tijdseenheid

Hoe ver de straling reikt heeft enkel te maken met de frequentie van de straling

Infrarood straling van een kachel is in princiepe hetzelfde als de zonnestralen en van hoe ver komen deze ? de zonnestralen heben ook nog UV en straling (licht) in het zichtbare gebied

Infrarode straling gaat dan ook pas zijn warmt afgeven als zij een opstakel " raken " daardoor bevatten de stralen van de zon nog voelbare energie als zij op de aarde vallen

De zon die aan de hemel staat is zoals we allen weten een enorme energiebron. Deze energie wordt naar onze aarde getransporteerd door middel van elektromagnetische stralen.
Deze stralen worden onderverdeeld in verschillénde golflengtes. De eenheid voor deze onderverdeling is de nanometer ( nm.).
Eén nm is één miljoenste millimeter.
Elke golflengte transporteert een welbepaalde hoeveelheid energie.
Hoe sneller de frequentie van deze golven , des te korter is de golflengte, en des te meer energie kan deze specifieke straling transporteren.

Dus hoe hoger de frequentie, hoe korter de golflengte hoe meer energie.

Van de totale straling die de zon uitzend bereikt slechts een gedeelte ons aardoppervlakte, daar een gedeelte van deze straling door onze atmosfeer geabsorbeerd wordt.
De straling die ons aardoppervlak bereikt noemt men" de globale straling".

'Deze globale bestraling bestrijkt een gebied vanaf het Ultraviolette licht (UV) via het zichtbare licht en zo naar de infrarood straling (onzichtbare). Deze straling wordt als volgt ingedeeld volgens de golflengtes

UVB van 295 tot 315 nm
UVA van 315 tot 400 nm

Violet van 380 tot 436 nm
Blauw van 436 tot 495 nm
Groen van 495 tot 566 nm
Geel van 566 tot 589 nm
Oranje van 589 tot 627 nm
Rood van 627 tot 780 nm

infrarood-A van 760 tot 1.400 mm
infrarood-B van 1.400 tot 3.000 nm
infrarood-C van 3.000 tot 10.000 nm

Wij hebben het in dit gebied dus enkel over de infrarood stralen (infrarood). Deze worden dus zoals men kan zien ingedeeld in 3 soorten

infrarood-A of kort golvig infrarood infrarood-B of midden infrarood infrarood-C of lang golvig infrarood

Ulrik

Beste forumgebruikers,
Als je hier regelmatig leest, merk je toch op dat er echte krakken (stookduivels) bij zitten. Ook heb ik enorme bewondering voor Ulrik die alles uitpluisd en kraaknet uitlegd wat en hoe hij aan zijn antwoorden komt.Om de anderen niet uit te sluiten die ook goed overkomen.
Ook zo ben ik in het Tulikivi wereldje gestapt, eerst via mijn schoonbroer, daarna door Ulrik zijn verhalen en geef toe: Je leert iets bij.
Groetjes,
Dirk
P.s Ik ben nog steeds zeer tevreden met mijn Valkia 1400 kg.

Ulrik,

Wendy heeft op praktisch gebied toch volkomen gelijk? Hoe groter de kachel hoe verder men de straling kan “voelen”.

De vraag waarop zij antwoordde, was: “Hoever reikt de straling van een kachel?”. Volgens mij werd met die vraag gewoon bedoeld: “ Tot hoever kan men de straling van een kachel voelen?” En één van de factoren die daarop wel degelijk invloed hebben, is de grootte van de kachel.

Een baksteen op 50 graden voelt men niet van op een afstand van 6 meter, maar de straling van een hele muur op 50 graden voelt men zeer goed van op een afstand van 6 meter.

Dirk Bauwens

Je dient ook rekening te houden of de straling direct is of indirect (secundaire straling)

De zon straalt rechtstreekse warmte op ons af, maar als je 's avonds, als de zon al weg is, tegen een muur staat voel je de geaccumuleerde warmte zalig stralen.
Zo ook met een speksteenkachel; rechtstreekse straling en secundaire straling via muren en dergelijke.
Voldoende massa in huis hebben is dus de boodschap; vandaar een goede zet van Ulrik (of een meevaller?) om zijn muren op te trekken in silicaatsteen.

Ulrik,

Uw wetenschappelijke uitleg is steeds interessant om lezen, maar praktisch:
Volgens Geerts is de straling maximaal 10m ver. Volgens Dutry (spreker op info-avond van Geerts) gaat de straling - zijn letterlijke woorden "gemakkelijk 10 meter ver".
Iedere verkoper praat naar zijn winkel natuurlijk, maar als ik in onze keuken aan tafel zit +- 8 meter van onze (3-ton) speksteenkachel voel ik de straling (nauwelijks of) niet, zelfs als de kachel hard brand.

Zoals ik hiervoor al eens aanhaalde krijgen wij het toch niet zo heel gemakkelijk warm in onze woning en wil ik Ulrik hierbij ook eens een mogelijk domme vraag stellen:
U zei "Infrarode straling gaat dan ook pas zijn warmte afgeven als zij een opstakel raken". Wij wonen in een nieuwbouwwoning en onze living is voorlopig nog niet of eerder sober ingericht. Dus weinig "obstakels". Kan dit mee een oorzaak zijn ?

Rufus

Ik had het inderdaad over de voelbare straling en het stralingsverloop (als je dat zo mag noemen) naarmate de kachel opwarmt. Vandaar ook de link die ik toevoegde.

Ulrik,
Prachtig uitgelegd maar wat je vertelt is voor iemand die niet in de fysica thuis is moeilijk te begrijpen en te vertalen naar de praktijk.

Gelukkig vullen de forumgebruikers mekaar hier aan (of corrigeren ze mekaar als dat nodig is) en dat is alleen maar positief voor mensen die info komen zoeken

bedankt voor de info allen

Praktisch hebben wij een k30 woning, massieve muren 30 cm. langs buiten serieus geisoleerd 20cm, en koudebrugvrij.

De enige reden waarom ik twijfel aan een finoven/tegelkachel is de volgende: ons huis (oppervlakte amper 60 m2) wordt in twee delen gesplitst door een muur van 30 cm dik, de enige doorgang is een deur van 2 meter hoog op 1,2 m breed tussen keuken en leefplaats met in eht midden van de living een open traphal tot in de nok (2 verdiepingen)

De kachel zou 5 meter recht voor die deuropening komen te staan, recht naar de zitplaats
Ik twijfel sterk of de warmte zou doorstralen via die 30 cm dikke muren of via de straling van de kachel naar de aanpalende keuken

t is wel zo dat wij momenteel genoeg hebben met een luchttemp van 20gr in keuken en 21 gr in living

Als hoofdverwarming denk ik aan een stralingkachel of finoven met ww ter ondersteuning van verwarming van de rest van het huis verwarmd met radiatoren.
Mits de lage warmte behoefte zouden we in verhouding voor een grote ww operen.

Hadden we een open woning dan was de beslissing al lang genomen maar nu blijft de twijfel. Heeft iemand toevallig gelijkaardige situatie?

Bedankt voor jullie mening
Xavier

Xavier,

Dat is een zeer interessante woning: veel massa langs binnen en isolatie langs buiten!
Ik zou vooral die scheidingsmuur actief in het verwarmingsgebeuren proberen betrekken.

Dirk Bauwens

we gaan in 2008 verbouwen tot LEW K30
En gaan ook een finoven zetten met WW (thermosyphon principe)
die via 2 radiatoren nog 2 kamers kan verwarmen. (drukloos systeem = veilig + geen stroomverbruik van pomp
+ ook nog luchttoevoer van buiten
gewicht +/- 1200 kg
Ze hebben ook andere modellen en zijn andere modellen aan het maken (meestal zwaarder)
Het type dat ik wil, hebben ze nog niet, maar via gesprekken met Peter van de Berg , gaan we waarschijnlijk toch 1 maken met WW

We zijn nog aan het bespreken met de kachelbouwer (peter van de berg)om de bergkachel zo te verbouwen.
Deze kachelbouwer heeft wel interesse om nieuwe types te bouwen.
En prijs kwaliteit zijn ze zeer goed.
Als je zoiets wilt kan je me altijd mailen dan kan ik je Peter zijn mail adres geven en kan je eens navragen.

Walter V,

Jij schrijft: "prijs kwaliteit zijn ze zeer goed"
Op grond van wat zouden mensen dat moeten geloven??

Dirk Bauwens

Dirk, sinds ik de bergkachel voor het eerst op het internet zag.
Ben ik er informatie over gaan zoeken, zowel via mail met gebruikers als met de bouwer ervan + op het internet hier en daar (van mensen hun ervaring).
vanaf 3000 euro is echt wel een goeie prijs.
Mijn budget laat geen kachel toe van 10000 of meer.
Tigchelaar zal wel beter zijn , maar ook veel duurder.
En speksteenkachels idem.

Dirk, mss is je objectieviteit niet zo juist hier?
(ivm het ecologieforum en de ruzie's daar)
wees eerlijk Dirk, prijs /kwaliteit is de bergkachel OK !

halo allemaal
ik vind het toch allemaal raar he heb me kachel ook bij geerts gekocht en er is een man bij mij thuis geweest en die zei stralings warmte volgens tulikivi 8m maar zei er achteraan ik hou het zelf op 6m
en xq de stralings warmte zal nooit voldoende door de 30cm dikke muur gaan hoor, maar door de living goed op te warmen zal er toch wel genoeg warmte naar je keuken gaan teminste bij mij toch is de radiator in de keuken nog nie open gegaan ,vroeger verbruikte ik zo 22kuub gas per dag gemiddeld nu nog zo 4kuub

Walter V,

Ben ik ooit niet objectief geweest op enig forum?

Wat hebben mijn (helaas erg onprettige) ervaringen op het “Ecologieforum” met mijn vraag over prijs/kwaliteit van de Bergkachel te maken?

Hoe kan ik (of jij) een kachel correct beoordelen wanneer ik (of jij) die niet kon testen?? Dat is ook de reden waarom ik zocht (en nog steeds op zoek ben) naar een tweedehandse Bergkachel of naar de ervaringen van iemand die zo’n kachel al een tijdlang gebruikt! Toch logisch?

Wat de Tigchelkachels aangaat: daarover zeg ik ALTIJD dat het een compromis betreft.

Waar ben ik dan niet objectief??

Dirk Bauwens

dirk

er zijn al vele mensen , die tevreden zijn over hun bergkachel, nog nooit iets slecht over gelezen.
ik vrees ervoor dat je niet zo vlug een 2 de hands bergkachel gaat vinden.
Je kan altijd eens gaan kijken bij concrete (makers van de bergkachel) in nederland.
Ze hebben eentje branden in hun werkplaats.

vind maar eens een finoven voor 3000 euro.
Alleen de 12 ambachten en zantusfantilhou zijn goedkoper, maar die zijn dan niet zo goed van ontwerp.

Walter V.,

Vele mensen? Kun je me dan een paar referenties geven?

Ik weet het één en ander over wat er gebeurt op finovengebied, maar heb werkelijk nog nooit wat gehoord of gelezen van iemand die een Bergkachel heeft en gebruikt. De producenten van de Bergkachel doen blijkbaar ook niet mee aan enig forum en van de ontwerper weet ik dat die zelf geen Bergkachel bij hem thuis gebruikt!

Dirk Bauwens

Dirk,

U zal ongetwijfeld wel heel wat kennis hebben over kachels maar ook ik heb, bij het lezen van diverse vraagstaarten op dit forum, niet de indruk dat u steeds objectief bent. Ik heb u nog maar weinig negatiefs horen vertellen over Fetze, en nog maar weinig (of niets) positiefs over de bergkachel.
Sorry, maar dit is gewoon een vaststelling.
Dus als Walter v naar zijn oordeel, en na het lezen van diverse forums, de bergkachel een goed produkt vindt, is dat zijn goed recht.
Sorry voor mijn (direkte) mening.

Rufus

ik wil hier geen ruzie door krijgen hé

Dirk op het ecologieforum zijn er een paar mennsen die een bergkachel aan het plaatsen zijn en het effect van de bergkachel al hebben gezien in de werkplaats van Concrete.
ook heb ik al gesprekken gehad via mail met 2 mensen die al 2 jaar een bergkachel gebruikten (die mails waren van een jaar geleden, dus heb ze niet meer)
Geloof dat er ook nog een nederlandse is die in frankrijk woont die een bergkachel in haar B&B gebruikt en er zeer tevreden over is.
En de grote pyr (hoop dat ik het juist schrijf) in nederland, waarvoor de kachel is ontworpen.
gewoon goed zoeken op het net en je vind wel sommige mensen hun ervaring.

ik zeg niet dat het de beste is, zeg alleen dat het voor die prijs wel een goeie is.
ik ga volgend jaar verbouwen tot lew en ben geen grootverdiener. en heb niet de ruimte voor eentje van 3 ton
En liever 3000 euro besteden aan een finoven dan aan een design inbouwhaard.

en we zullen in dit topic maar over iets anders praten.
Dirk je hebt veel kennis en veel mensen zijn benieuwd naar wat je ooit zal maken, maar voor mij zal het waarschijnlijk de bergkachel worden.

Dirk

Op volgende link ( wonen en leven in Frankrijk ) de ervaring van twee Nederlandse dames in Frankrijk die de bergkachel zelf hebben geplaats

http://www.infofrankrijk.com/post/2642/40/

Ulrik

In verband met de afstand dat je de straling kan voelen van een speksteenkachel kan ik het volgende zeggen

Ik heb er een staan van 3 ton en als ik vanuit de garage door de niet verwarmde berging de deur van mijn bureau opendoe en in de living kom sta ik op 5 m van de kachel verwijderd en voel ik zeker de straling van de kachel tot daar, maar omdat de kachel in 't midden van de living staat kan ik van een grotere afstand niet meespreken want dan sta ik al buiten

Door de speksteentegels van 1 cm dikte die achter de kachel op de muur staan tussen de living en de keuken en op hun beurt deze warmte doorgeven aan de muur, stel ik vast dat de temperatuur aan de andere kant van de 19 cm dikke steunmuur in Silikaatsteen in de keuken de gemeten temperatuur momenteel 30°C is, en 2 meter verder van de kachel verwijderd waar de straling er niet meer zo direct op valt meet ik nog 21°C de warmte wordt dus wel degelijk goed door de muur doorgegeven en met zekerheid ook indien er géén tegels zouden op staan, maar de kachel staat dan ook maar 6 cm van de muur met de tegels vandaan

De temperatuur van de buitenmuur recht tegenover de kachel die op 4,5 m staat is 3°C hoger als de buitenmuur aan de straatkant die zich zijdelings op 4 m van de kachel bevindt

Ulrik

Nog over de straling....

Silikaatsteen staat bekend voor:
Goede warmteaccumulatie, houdt warmte bij en geeft die langzaam af.
Zwakke thermische isolatie

Baksteen: ??

Ik heb geen objectieve info maar ik vermoed dat de warmteaccumulatie en de thermische eigenschappen van baksteen heel verschillend zijn.

Misschien dat iemand hier (Ulrik misschien??) toch al wat wetenschappelijk verantwoorde info heeft over de verschillen tussen baksteen en silikaatsteen?
Vage omschrijvingen genoeg maar exacte cijfers vond ik tot nu toe niet.

In januari zal ik hopelijk uit eigen ervaring kunnen vertellen hoe het aanvoelt achter een baksteen binnenmuur.

Beste,
Wij hebben ons huis volledig gebouwd in Cellenbeton (Hebel uit Duitsland) De buitenmuren 30cm dik en binnenmuren 15cm dikte zonder pleister. Vandaar ook dat we genoeg hebben met een Valkia 1400kg.
Groetjes,
Dirk

De meeste steenachtige materialen hebben een ongeveer gelijke specifieke warmte die in de buurt ligt van 1 kJ per kilogram per graad. Een muur van baksteen, van beton, of van silicaatsteen enz. zal dus voor een gelijk gewicht een bijna gelijke hoeveelheid warmte kunnen bufferen.

Wel heb ik over een muur van silicaatsteen, eens gehoord van een aannemer dat er een heel stuk van een paar vierkante meter groot was uitgeknald nadat men tegen de andere kant een houtkachel had geplaatst.

Dirk Bauwens

@ Wendy

betreft Silicaatsteen ( u Silca )
De soortelijke warmtevan kalkzandsteen bedraagt circa
840 J/kgK. De volumieke massa is circa 1750 kg/m3. Hierdoor ontstaat een hoog warmteaccumulerend vermogen
De lambda waarde vinden da's een ander paar mouwen

Ulrik

Geforceerd drogen .

Zoals we allemaal weten ( of je bent een beginnende stoker )
heeft gekloofd hout en 2 á 3 jaar in de buitenlucht onder een afdak liggen te drogen nog altijd een vochtpercentage van +/- 17% . Wat ik nu de laatst weken doe is het volgende : s'Avonds na het stoken , en dat kan om 19.00 of 21.00 uur zijn nadat al het vuur uit is schud ik het rooster leeg - alle gaten even door prikken en leg de gehele
stookruimte vol met hout . s'Ochtends wordt dit er uit gehaald en gemeten met de vochtmeter en het resultaat is
0% vocht . dat gaat in een korf , gaat de volgende lading hout erin , ook weer vol . Als we tegen de avond gaan stoken , wordt dit hout eruit gehaald en gemeten , +/- 5% vocht . Het resultaat van dit alles is dat het hout véél feller - sneller - en beter verbrand en de stookruimte + deurglas véél schoner blijven waar door de speksteenkachel sneller op z'n temperatuur is . Een +punt is ook dat de spouw in de kachel en de gehele rookgas afvoer schoner blijft . 't Is wel iets meer werk , maar als je van je kachel (speksteen) houd , mag dat géén probleem zijn.
Misschien zijn er onder jullie die dit ook al zo doen en net als ik hier + resultaten mee hebben .

Klopt. Als wij 's morgens er de tijd voor hebben steken wij al hout in de stookruimte, en inderdaad, je hebt dan 's avonds veel vlugger vuur. Heb zelf geen meter en vind het wel sterk dat het vochtgehalte daarmee naar 0% herleid zou worden. Meet je aan de buitenkant of in het hout ?

rufus

Hallo Rufus ,

Steekproefgewijs neem ik het vochtgehalte op en dat schommeld altijd om de 17% . Dat hout wat er s'avonds in gaat zit s'ochtends aan de 0% en wat er s'ochtend in gaat zit s'avonds aan de +/- 5% vochtigheid . De eerste vulling gaat natuurlijk in een hete kachel voor +/- 12 uur , en de tweede vulling in een minder hete kachel voor +/-8uur , vandaar het verschil in percentage's . De twee volle ladingen gedroogd hout geven dan 3 ladingen voor te verbranden met wat 17% hout ertussen om aan het max. te komen van 5 vullingen wat ik nodig heb om de buitenwand van de kachel op zo'n 70 á 80 graden te krijgen .
Ik heb een gelijksoortige vochtmeter als Ulrik , kosten niet veel maar wel handig zodat je weet waar je mee bezig bent . Ik spreek ook wel eens mensen die een kachel stoken (conventioneel) die hout stoken wat ze in het voorjaar daarvoor hebben gezaagd en gekloofd en dan in een hok leggen met aan drie kanten dicht en het raar vinden dat het niet branden wil , en als ik ze dan vertel dat ze water aan het koken zijn kijken ze je raar aan . Zo had ik een jaar of 4 terug een mazzeltje . Iemand wist mij te vertellen dat ie geen goed hout had voor zijn kachel want het brandde niet , het rookte enkel maar het stonk en het glas werd telkens zwart , en vroeg of ik eens kijken wou wat hij stookte . Bij aankomst verraade de schors al om wat voor hout het ging , hoofzakelijk eik en es en een paar stukken iep , alleen zeik en zeik nat . Dit alles kreeg ik van hem zodat hij nieuw en droog hout kon bestellen (had te kort opslag voor een extra partij) want hij wou toch stoken in die winter . Al met al toch zo'n 7 cub wat ik vorig heb opgestookt .

hoi speksteenstokers
ik zorg er altijd voor dat ik een volle mand hout heb klaar staan voor de volgende dag als ik klaar ben met stoken zet ik naast de speksteenkachel en warmt zo lekker op ,als me vuur uitgedoofd is steek ik al hout in en maak de vuurhaard al klaar voor de volgende stookbeurt dat hout warmt lekker op en brand zo, en ik heb al maanden geen last van zwarte ramen maar als ik de kachel aanmaak en zit in de aanmaakfase zet ik de raam een klein beetje open

hoi speksteenstokers
ik zorg er altijd voor dat ik een volle mand hout heb klaar staan voor de volgende dag als ik klaar ben met stoken zet ik naast de speksteenkachel en warmt zo lekker op ,als me vuur uitgedoofd is steek ik al hout in en maak de vuurhaard al klaar voor de volgende stookbeurt dat hout warmt lekker op en brand zo, en ik heb al maanden geen last van zwarte ramen maar als ik de kachel aanmaak en zit in de aanmaakfase zet ik de raam een klein beetje open

Willem

Om de exacte vochtigheid van het gedroogde hout te weten moet je na het drogen een stuk hout middendoor hakken en dan aan de binnenkant onmiddellijk meten en dan zal je waarschijnlijk wel meer dan 0 % meten. Eens proberen ??? want ik zou het ook wel willen weten

Ulrik

Allen
Bedankt voor de uitgebreide uitleg omtrent de straling

Dirk

"Dat is een zeer interessante woning: veel massa langs binnen en isolatie langs buiten!
Ik zou vooral die scheidingsmuur actief in het verwarmingsgebeuren proberen betrekken"

Dit is nu net mijn twijfel, de scheidingsmuur biedt niet de ruimte om er een finoven tegen te bouwen, jammergenoeg. Anders was de kogel al lang door de kerk.
Vandaar mijn grote twijfel

De scheidingsmuur zou op een 4 meter van de kachel komen, ik verwacht dat deze muur niet voldoende warmte zal opnemen aan de ene kant om die vervolgens aan de andere kant uit te stralen.

Ik denk tevens dat de deuropening niet groot genoeg is om voldoende straling in de keuken te krijgen. En het percentage convectie warmte zal meteen via open trapgat naar boven ontsnappen.

Jammer, door de grote massa voelen wij in ons huis zo al de stralingswarmte gecreeerd door passieve opwarming.
20 a 21 graden is hier voldoende.

Xavier

Xavier,

Durf er misschien aan te denken om die scheidingsmuur uit te voeren als actieve warmtemuur. Door actief via grote oppervlakken te verwarmen, kan de temperatuur waarmee verwarmd wordt, steeds verder zakken. Daardoor is er steeds minder onnodige convectie en zal er nog minder warmteverlies optreden.

Wanneer je dan later een houtverbrander aanschaft, koop er dan een die standaard ook warm water kan leveren. Daarmee kun je dan ook die scheidingsmuur/warmtemuur mee verwarmen. Een betere oplossing nog dan de kachel tegen de scheidingsmuur plaatsen.

Dirk Bauwens

Hallo mensen,
De kogel is door de kerk, na ruim een jaar van alle verwarmingsmogelijkheden, tot opnieuw bouwen toe, te wikken en te wegen, hebben we gekozen voor een speksteenkachel als hoofdverwarming. We hebben gekozen voor de TTU2700/5 van Tulikvi met electrische weerstand en een warmtewisselaar, dit in combinatie met een Astron zonneboiler. Een stevig prijskaartje maar ik ben overtuigd dat ik de goede keuze heb gemaakt ... althans dat hoop ik toch, dat zijn de laatste twijfels want na alle berichten op het enrgieforum te hebben gelezen zou ik er toch vrij gerust mogen in zijn. Enfin die mazoutketel gaat eruit, vaarwel en tot nooit meer ! Bedankt aan diegenen die zoveel tijd stopten in al die berichten en waardevolle info en ervaringen ! Als iemand mij helemaal gerust wilt stellen ... feel free !

Willem

Om de exacte vochtigheid van het gedroogde hout te weten moet je na het drogen een stuk hout middendoor hakken en dan aan de binnenkant onmiddellijk meten en dan zal je waarschijnlijk wel meer dan 0 % meten. Eens proberen ??? want ik zou het ook wel willen weten

Ulrik

Ulrik en andere geïnteresseerde , je hebt gelijk , ik heb het volgende gedaan . Een paar blokken hout die in de kachel lagen te drogen heb ik door middel van een tafelcirkelzaag door gehaald en kwam op 14 - 15 % vocht .
Van een paar andere stukken uit de kachel heb ik plakken gezaagd van 2cm dik , te beginnen aan de buitenkant van 0%vocht . 4 plakken van 2cm dik gaven nog steeds 0% vocht , daarna begon het op te lopen 8% - 12% - 15% en daarna weer aflopend . Ik praat dan over populierenhout . Een paar stukken eikenhout op de zelfde manier gezaagd liep het vocht percentage eerder op en ging door tot 17/19 % om daarna weer af te lopen . Dit betekend dus 8cm 0% vocht en dat ook aan de andere kant is 16cm droog hout , dus hoe korter je hout is des te droger .
Sinds kort zaag ik m'n gekloofde meterhout wat dan al 2,5 tot 3 jaar legd dmv een wipzaag (ja-ja gekocht in België) op 25cm stukken (voorheen op 33cm met de kettingzaag) Ik zie het voordeel hierin dat je véél méér vuur heb omdat ook de zuurstof veel makkelijker om en door het hout kan gaan , je krijgt een veel groter vlammenspel doordat je met korter hout een meer open structuur krijgt ipv 33cm die je normaal opstapeld + de extra droging maakt dit alles tot een hellevuur . En zo blijf je bezig met verbeteringen en veranderingen wat dan weer op dit forum terecht komt .

Waar blijft het vocht in het hout? Als jullie hout in de kachel leggen veronderstel ik dat jullie de schouwklep dichtlaten, aangezien andere de warmte ontrokken wordt aan de kachel. Dus blijft het vocht dan niet in de kachel of trekt dit niet in de stenen dan.

Je moet niet denken in liters of een kopje vol , maar eerder aan de droge was uit de wasmachine die 1400 toeren centrifugeerd of zelfs nog droger . 20 á 25 % vocht in hout wat je gaat stoken geeft meer problemen . Het krijgt de kans niet om in de stenen te komen want die zijn in de verbrandingsruimte 800/1000 graden . Alle schuiven en kleppen zijn uiteraard dicht minus de schoorsteenklep die nóóit 100% mag afsluiten . Diameter klep +/- 1-1,5 cm kleiner dan diameter pijp , dit om veiligheidsoverwegingen .

Willem (en eventueel Ulrik),
Ik overweeg ook een vochtmeter te kopen, welke raden jullie aan en waar koop ik die best ?
Rufus

Die van mijn heb ik via Marktplaats.nl , gewoon een simpel ding maar werkt goed . Marktplaats.nl is hier bij ons (Nederland) een 2de hands site waar je alles maar dan ook van alles kunt kopen . www.marktplaats.nl ,klik dan op bouw en tuin , klik dan op openhaardhout , typ vochtmeter in en klik op 'zoek' . Momenteel adverteerd er iemand uit Drachten mee voor +/- €47 nieuw in verpakking , ziet er goed uit . Als je bv via Google naar vochtmeter zoek kom je ze ook tegen , er zijn ook combinatie's met andere fucties erbij maar weer veel duurder .Tussen de € 30 en 50 is mans zat voor waar je 'm voor nodig heb . suc6 .

Ik blijf waarschuwen voor te hoge temperaturen die de spekstenen kunnen beschadigen!
Het is niet omdat het smeltpunt van speksteen op 1400 graden ligt, dat je moet streven naar een zo hoog mogelijke verbrandingstemperatuur! Opletten! Ik spreek uit 6 jaar stookervaring!

Aan allen het advies om de binnenkant van de kachel goed in de gaten te houden... het begint met barsten, dan afschilferen en uitbrokkelen tot er effectief gaten ontstaan!
Wie heeft foto's van de binnenzijde van zijn kachel of wie observeert deze?

Groeten,
Stef

PS: Ik wil geen pretbederver zijn, maar een speksteenkachel is wel degelijk onderhevig aan slijtage... cfr beperkte garantie van 5 jaar!!!

Bedankt Ulrik! Weer heel interessant om de exacte cijfers (baksteen-silicaatsteen) te vergelijken.

Willem,
Ik centrifugeer de was in een zogenaamde 'zwierder', dus aan +/- 2800 toeren/min.
Zelfs dan komt er nog behoorlijk wat water uit in de droogkast dus ik denk niet dat de vergelijking met was die uit een machine met +/- 1400 toeren correct is.

Raypandora,
Op de stookavond werd gezegd dat je hout best de avond ervoor al binnenhaalt en dat je als het kan de stookkamer best al terug vol steekt voor de volgende dag.
Het weinige vocht dat misschien in je kachel achterblijft via dit hout is bij de volgende stookbeurt zo weer weg.

Stef , ik heb zelf eens m´n gietijzeren rooster doormidden gestookt (eigen schuld) door teveel azobe er op te gooien , (is ook een leerproces)mocht niet voorkomen zij de dealer en kreeg een nieuwe . Mijn kachel gaat z´n 5de jaar in en ik maak van tijd tot tijd de stookruimte schoon met een stoffer om de losse aanslag weg te halen en teglijk een inspectie uit te oefenen maar nog géén rare dingen gezien die jij opnoemde in een eerder verhaal van je .Ik stook wel heet , maar gecontroleerd .

Wendy , ik gaf in grofe lijnen aan het verschil in een natte dweil en een droge spons .

Willem,

Ik snap het niet helemaal denk ik. Je schrijft 'eigen schuld' maar ook schrijf je dat dit 'volgens de dealer niet mag voorkomen'.

Heb je behandeld azobe gestookt?

Zat er een productiefout in je rooster of was je kachel al (bijna) volledig opgeladen toen je die hoeveelheid hout erop gooide?

Of is het gewoon zo dat je als je zo'n zwaar hout stookt de stookruimte niet in 1 keer volledig mag vullen?

(Behalve bij de hele kleine kachels is de hoeveelheid hout die je mag stoken toch uitgedrukt in
kg hout/kg speksteen/stookbeurt
en wordt er niets gezegd over de
kg hout/uur?
Of vergis ik me?)