Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).

Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.

Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???

bedankt voor alle info.

groeten,
Andy

Reacties

Hallo allemaal,
Prettige feestdagen, Wij overwegen de aankoop van een Tulikivi. We waren naar Dutry geweest met de VALKIA 1.6T in gedachten maar Marleen vindt hem toch wel ECHT duur. Zijn dan aan het kijken gegaan naar VASA 1.4T maar ik vind het grotere raam op de valkia toch wel echt mooier en ook meer haard/vlammenspel en gezelligheid. Uiteindelijk daar we over een woonkamer van 40m² met open keuken van 9m² en nog een bibliotheek van 14m² spreken en de kennis van het forum (2 dagen lezen) denken we nu aan een PAHTA 1.8T en we zouden hem willen doortrekken tot tegen het plafond (enkel afgewerkt met speksteen tegeltjes= namaak). Bedoeling is een onafhankelijkheid te creeeren tov de olie baronnen. Maar toch als bijverwarming. Liefst van al zouden we opnieuw bouwen dit alles wetende maar ja...
Persoonlijk vindt ik de Valkia de mooeiste ook door de meer modernere look... is bij de andere modelen de stookruimte niet wat klein? of is alleen het deurtje klein? Ervaringen altijd welkom ook ivm Dils bouwcentrum (verdeler Dutry)

groeten,
Kris

Willy v d kempen,

Een schoorsteen is alleen nodig wanneer er effectief brandstof verbrand wordt. Dan moet de klep uiteraard open staan. In een gemiddeld zware finoven wordt ongeveer gedurende 1 uur per dag gestookt.

Een massieve kachel en/of schoorsteen bevat echter zoveel energie dat daardoor voortdurend, dus ook zonder dat de kachel brandt, warme lucht naar buiten wordt gepompt. Deze warmteverliezen kunnen erg hoog oplopen.

Dirk Bauwens

Hierbij wens ik alle stokers en toekomstige stokers een heel warm 2008 toe .

Kris&Marleen ,

Er zit nogal wat verschil in kwh (capiciteit). Maar hoe moeten we dit zien ??? Je wilt een onafhankelijkheid creëren in combinatie met bijverwarming , dat is in mijn ogen "machtsvertoon met kleine inhoud" dan maken de kosten dus niet uit . Jouw mooie Valkia laten schieten en de Pahta door betegelen tot aan het plafond , komen de kosten dan niet dicht bij elkaar ??? Weten jullie zelf al wat je wil ??
Normaliter ga je er van uit wat je nodig heb aan kwh voor x m2 doe daar een paar 100 kilo bij en zoek daarin je model kachel . Alles wat je er aan extra bijneem , of dat nu een warme bank - wand betegelen - sokkel onder de kachel - rvs pijp bekleden etc is , tel dat NIET bij de kilo's op die je nodig heb , maar probeer dat te zien als "die warmte krijg ik er gratis bij" , maw De kachel moet het doen ... de rest is "aankleden".

dirk , je schreef:

"Nochtans kan men met een (goed afsluitbare!) schoorsteenklep erg veel energie besparen."

mag een schoorsteenklep wel goed afsluiten?
heb eens ooit gelezen dat uit veiligheidsmaatregel een klep nooit 100% mag afsluiten.

Walter,

Waarom zou een schoorsteenklep niet volledig mogen afsluiten?
Kachels hebben toch alleen maar een schoorsteen nodig gedurende de tijd dat er brandstof verbrand wordt?

In de meeste kachels wordt voortdurend gestookt en bij cv-ketels kan de brander ieder moment aanslaan. Daarom moet de schoorsteen altijd open staan. Eigenlijk helaas, want dat zal in sommige gevallen gigantisch grote warmteverliezen veroorzaken.

Een gemiddelde finoven wordt ongeveer één uur per dag gestookt. Dan alleen is de schoorsteen nodig. Indien de schoorsteen niet volledig afgesloten wordt, zal dat in de meeste gevallen leiden tot vele tientallen percenten rendemenstverlies.

Dirk Bauwens

Schoorsteenklep bij speksteenkachels sluit nooit volledig af om veiligheidsredenen.
Tenminste toch niet bij die in België verdeeld worden. In bepaalde landen zoals Duitsland zouden deze wel volledig afsluiten.
Als er een spleetje openblijft, dat kan toch niet voor een zodanig groot rendementsverlies lijden ?
Rufus

begrijp me goed, ik zou ook liever eentje hebben die volledig afsluit.
bij een LEW kan dat toch wel wat schelen
Maar verzekeringsgewijs???
juist hetzelfde met een RSV kachelpijp die mag je op de eerste verdieping en/of zolderverdieping, niet onbedekt laten.
Had ook het plan om mijn RSv kachelpijp op zolder bloot te laten
Maar als er dan ooit iets gebeurt, moet nog niet eens de schuld van de kachel zijn .
En als dan de boel afbrand, dan ga je problemen hebben met de verzekering .

Een kachel die niet brandt moet toch niet aangesloten zijn op een schoorsteen?
Wat zou kunnen branden of rook of gassen afgeven, wanneer er geen brandstof in de kachel zit??

De logica achter een schoorsteenklep is erg simpel:
kachel brandt = schoorsteenklep open = schoorsteen aangesloten,
kachel brandt niet = schoorsteenklep dicht = schoorsteen niet aangesloten.

Een ongeïsoleerde rvs buis gebruiken als schoorsteenkanaal is heel wat anders. In combinatie met gewone houtkachels heeft zo’n enkelwandige metalen buis al voor veel rampen gezorgd. Het is dus heel logisch dat zoiets niet mag.

Dirk Bauwens

Wat de hoeveelheid warmte betreft die door de schoorsteen verdwijnt wanneer de klep niet volledig kan afsluiten. Ik blijf bij de vele tientallen percenten rendementsverlies in de meeste gevallen! Wie dat niet kan geloven, mag altijd met tegenargumenten komen.

Dirk Bauwens

Hallo Dirk B. ,

Ik ben en blijf voor als nog een voorstander van een niet totaal afgesloten klep , ik ben er wel van overtuigd dat er wat verlies is maar ook dat er eventuele restgassen makkelijk hun weg naar buiten vinden . Ik ga wel vaker naar bed als er nog wat zit na te gloeien , dan gaat alles dicht desnoods laat ik de luchtschuif een ietsje open . Maar als er geen vuur meer inzit en alles gaat dicht en er staat een stevige wind dan wordt er natuurlijk flink aan getrokken , maar als de voorkant goed afsuit dan kan er namelijk niet een doorstroming ontstaan , dan ontstaat er eigenlijk een niet te meten vacuüm , maw je kan wel zuigen op je rietje maar als je aan de andere kant je vinger erop houd gebeurd er niets of een vacuümpomp , als je de zuigslang afstopt klapt de slang inelkaar maak een gaatje in die slang dan zal er weer een doorstroming zijn , al is dat minimaal .
Er zijn natuurlijk al ongelukken genoeg gebeurd met olie - gas - kolen en hout toestellen door niet of verkeerde aansluitingen , en als zoals jij het formuleer 'de schoorsteen loskoppelen van de kachel' zet ik toch m'n vraagtekens achter . Hier in Nederland mag het tenminste niet en ik kan me eigen daar in vinden , die wetgeving is niet zomaar ontstaan die is uit ongelukken geboren .
Maar verschillende meningen is helemaal niet verkeerd , de juiste zal het winnen , al is het geen (wed)strijd .
Dit is mijn mening en wil ik alles goed onderbouwen moet ik het internet afstruinen en de wetenschap op het forum gooien .

gr. willem

Wat vinden jullie van het totaalpakket '' UNIVERSAL OFENREGELUNG'' van de firma KUTZNER & WEBER. Deze firma biedt een regeling en beveiliging aan van de verbrandingslucht en de afvoergassen van vuurhaarden met brandhout. Het automatisch afsluiten van de verbrandingslucht en de afvoer van de gassen via de schouw. Lijkt me wel een veilige en degelijke oplossing daar dit gebeurt met voelers.
Mon

Ik ondersteun Dirk Bauwens zijn idee,

We spreken wel over een gemetselde schoorsteen, al dan niet met vuurvaste schoorsteenpotten zonder isolatie in de luchtspouw tussen metselwerk en schoorsteenpotten.

Tijdens een stookbeurt verwarm je ook je schoorsteen, die massa is niet onaanzienlijk en er zit heel wat restwarmte in opgeslorpt, die dan uitstraalt naar zijn omgeving.

Hieronder een link naar wat mijn schoorsteenmantel uitstraalt aan warmte op 4,5 meter boven de kachel/schoorsteen aansluiting op onze 1° verdieping zonder bovenaan een schoorsteenafsluiting
http://i4.photobucket.com/albums/y122/zolleke/IMG00390.jpg

warme lucht stijgt, dus als je je schoorsteen bovenaan afsluit na een stookbeurt, hou je de warmte veel langer in de schoorsteenmassa, alsook maak je het de schoorsteen veel lastiger om warmte uit je kachel te laten wegvloeien. Potdicht zal die afsluitklep aan de kachel wel niet zijn.

Peter,

Peter,
schoorsteenklep zit bovenaan de kachel, niet bovenaan de schoorsteen.
Bij ons is er weinig warmtewinst op de verdieping aangezien de schouwpotten goed geïsoleerd zijn. Tenminste niet via de muur waarachter de schouw zit, wel door de welfsels (plafond/vloer).
En ik verkies toch nog altijd veiligheid boven een beetje warmtewinst.
Lees maar het verhaal van Willem hier op het forum 23/12/07 23:01.

Rufus

Rufus, Dirk bedoeld deze:

Voor een ronde schoorsteenuitgang:
http://i4.photobucket.com/albums/y122/zolleke/spiderpicall2.jpg

Voor een vierkante schoorsteenuitgang:
http://i4.photobucket.com/albums/y122/zolleke/5CO-12108-XLG.jpg

Er bestaan ook afsluiters met afstandsbediening:
http://i4.photobucket.com/albums/y122/zolleke/images.jpg

Of het gaat nog verder, zoals mon jansegers al aangaf, je kan er ook een zelf in elkaar flansen.

Veel gevaarlijk is daar niet aan, als je vergeet je schoorsteenklep aan je kachel open te zetten bij de start van een stookbeurt zal je het vlug genoeg merken, bij een schoorsteenafsluitklep geld hetzelfde.

Wat Willem tegenkwam is de kat bij de melk zetten he

Peter,

hallo rufus

waarschijnlijk ben je me al vergeten maar ik ben de man met de 2 speksteenkachels de ktlu 1630 en een rotsmodel.
nu lees ik hier vanalles terug dat ze het niet warm krijgen in huis.
dus kreeg ik hier al schrik dat ik mijn ruimtes niet zal kunnen verwarmen wij hebben de volgende situatie.
Het rostmodel rond de 3000 kilo komt in een volledig vernieuwd schuur met dakisolatie van 15 cm en 4 cm isolatie in de spouwmuur en dubbele beglazing overal.
afmetingen zijn 9.70M OP 5.10M. er is 1 groot raam van 3.40m
en 3 andere van 1.20m .
de rots zou tegen een lange gesloten muur komen.het midden van de schuur.
het tweede model de ktlu1630(1700 kilo) komt in de keuken
(nl het oude gedeelte van de boerderij)
hier is het dak van geisoleerd en zijn het massiefe muren van 30cm tot 40cm.de keuken meet 7m op 4,63m.
1 groot raam van 3.00m die naast de kltu staat (is 70 cm tussen).beide ruimtes keuken en schuur monden in L vorm uit in elkaar.
zou dit volstaan om dus deze totale opp te verwarmen.
dus rond de 100m² waarbij 1 ruimte(schuur)goed geisoleerd en de andere(keuken) enkel dak geisoleerd.

mvg steven

mocht er reacties zijn omtrent de plaatsing laat maar komen
want de verbouwing zijn nog bezig en de speksteenkachels zijn nog niet geplaats.dus ik heb nog vrijheid voor de plaatsing.

Peter,

In mijn laatste berichten bedoelde ik eigenlijk op de eerste plaats, de gewone schoorsteenklep. Die klep wordt, normaal gesproken, ergens tussen de kachel en de schoorsteen geplaatst. Op die plaats is het de bedoeling dat alle nuttige warmte reeds afgegeven werd. De warmte die dan nog overblijft in de rookgassen, is in feite alleen maar genoeg om voldoende trek te veroorzaken. Maar dat is voor vele speksteenkachels alleen maar theorie.

De (extra) schoorsteenklep die ik je aanraadde en waar jij het nu over hebt, dient voornamelijk om de warmteverliezen van de schoorsteen zelf te verminderen.

Dirk Bauwens

Dag Steven65,

Ik herinner je nog.
Wij hebben een ttu2700/4 (3ton) en bij vriesweer stoken wij 2Xdaags (idien mogelijk) anders krijgen we het niet voldoende warm, en onze woning is beter geïsoleerd dan de uwe.
Maar u hebt in verhouding meer kg speksteen (4700kg/100m2) bij ons 3000kg/70m2) dus denk ik wel dat het moet lukken. Indien het mogelijk is raad ik toch aan bij vriesweer 2X te stoken. Uit eigen ervaring heb ik al ondervonden dat 15kg 's ochtends en 15kg 's avonds meer rendement geeft dan 1X 30kg.

Heb nog enkele vraagjes/opmerkingen:
- hebt u nog cv of andere verwarming om op terug te vallen ?
- keuken/woonkamer 2 gescheiden ruimtes ? voordeel slechts 1 kachel aanmaken in tussenseizoenen
- grote ramen : zuidgericht? = warmtewinst bij zonnige dagen
- U spreekt over dubbele beglazing ? Is dat gewoon dubbel glas ? Dat heeft een K-waarde van 2,9 of 3 (naargelang de dikte) wat toch niet zo'n denderende waarde is. Ter vergelijking ons glas is 1,1. Indien gewoon dubbel glas is misschien toch aan te raden om beter glas te laten plaatsen indien u het niet voldoende warm krijgt bij echt vriesweer. U kan dan ook nog terugvallen op premies/fiscale voordelen/lager BTW-tarief. Heb mijn ouders, die ook gewoon dubbel glas hebben ook nog pas aangeraden om eens te informeren naar hoogrendementsbeglazing.
- Plaatsing : zo centraal mogelijk gezien de stralingswarmte.

mvgr.
Rufus

Mensen,

Stop toch eens met die absurde relatie te maken tussen het kachelgewicht en het te verwarmen woonoppervlak! De massa van een kachel heeft in wezen NIETS te maken met de warmteafgifte!!

Ik zou bijvoorbeeld 3 kachels kunnen maken: de eerste weegt 100 kg, de tweede 1000 kg en de derde 10.000 kg.
En alle 3 zullen ze slechts dezelfde ruimte kunnen verwarmen…

Wedden?!

Dirk Bauwens

Dirk,
Wat heb ik nu weer verkeerd gezegd ???
Sinds wanneer heeft de massa van een speksteenkachel niets te maken met de te verwarmen oppervlakte ?
Als jij een speksteenkachel kan maken van 100 of 1000 kg voor een woonoppervlakte van 100m2 dan wens ik je veel succes !

Sinds een half jaartje bezoek ik dit forum en vind het heel interessant: heb al heel wat geleerd van o.a. Ulrik, Jan Kesters, en nu ikzelf wat meer stookervaring heb tracht ik andere mensen ook wat info te bezorgen. Maar spijtig genoeg zijn er enkele mensen die er genoegen in hebben om steeds in discussie te gaan met de nodige dure woorden en moeilijke theoriën, terwijl zij zelf geen stookervarign hebben met een speksteenkachel. Daar leert niemand iets van bij, wat toch wel de bedoeling is van dit forum.

Ik heb gewoon getracht steven65 te helpen, die mij bovendien persoonlijk een vraag stelde. Moest ik hem dan misschien aanbevelen het rotsmodel terug te verkopen en zeggen dat hij gemakkelijk toekomt met de ktlu1630 ?

Trouwens de relatie gewicht/te verwarmen oppervlakte hier op het forum is al veelvuldig gevallen, en nu plots is deze relatie absurd. Dan zal ik er toch niets van kennen en mij misschien voortaan onthouden van dit forum ?

Rufus

Ho-Ho , Rufus , niet te hard van stapel lopen , al kan ik jouw reactie heel goed begrijpen , toen ik het las dacht ik ook van : wat lult Dirk nu weer , snappen wij het niet - of weet Dirk het alleen . Ik heb eerst tot tien geteld en daar wordt je al wat rustiger van . Rufus , ik ken jou niet en ik ken Dirk niet maar maakt ook niets uit maar ik geloof niet dat hij de stomste is , en zal voor deze , voor sommige forummers vreemde uitspaak wel een bepaalde reden hebben . Ik denk ook niet dat hij met chathanky vergleken wil worden . Rufus , ook jou inbreng op dit forum is nuttig voor de nieuwkomers , maar een klein beetje meningsverschil of een andere kijk hoe wij een ieder onze kachels stoken mag gerust . Ik ben ook nog niet klaar met Dirk , maar dat terzijde .
En dan tevens de vraag aan Dirk B. ; kan jij nadere informatie geven over deze wat "vreemde kijk" op ons meubelstuk .

gr. willem

117kw voor een winterdag in een goed geisoleerde woning is inderdaad behoorlijk, ik ben benieuwd waar dit vermogen blijft buiten het verwarmen van je huis?

Ik heb zo mijn bedenkingen over het stoken met een speksteenkachel maar dit is uit het voorgaande wel duidelijk wat mijn visie is.

Ik ben benieuwd naar de 100, 1000 en 10.000 kg massatheorie.
Als ik enkel de vergelijking maakt en 10kg hout stook op 1000 kg speksteen of 10kg op 10.000 kg.
De 10.000 kg krijg je niet echt warm en zal ook niet de ruimte verwarmen. laat de steen van 15 naar 50 graden opwarmen in de 1000kg dan zal de steen van 10.000 kg opwarmen naar 18,5 graden.
Met 18,5 graden warm je geen huis op.

Of mis ik iets?

ik ben toch tevreden dat ik dit forum gevonden heb ik ga hier uiteindelijk te weten komen wat die kachels allemaal kunnen presteren.
ja ik weet het nu gaan jullie zeggen heb jij je eerst nergens geinformeerd voor je een aankoop doet van 2speksteenkachels.
maar heb ze zeer voordelig kunnen kopen uit een winkel.
dus heb er niet op gewacht en vooral het belangrijkste voor iedere man de vrouw vond ze heel mooie(dit nog even ter info)
bon ervaren stokers laat jullie stooktips of misschien nog leuker foto's maar komen zodat ik mijn licht kan opsteken.

beste rufus
ja de beglazing heeft een k-waarde van 1.1 en staan zuid gericht.
wat ik vergeten te zeggen heb is wel dat de vernieuwde schuur een nokhoogte heeft van 5,1m met links en rechts 2 mezzanines die elkaar verbinden met een smal brugje.
persoonlijk denk ik wel dat we wel zullen toekomen met 2 kachels ik heb al eens avond meegemaakt en ik vond het behoorlijk warm in die ruimte's.
CV wordt geplaats doch ik zal eerst het minimum proberen aan radiatoren(wel overal de aansluitingen voorzien).
het is de bedoeling dat deze 2 kachels me een hele hoop mazout gaan besparen want ik woon in een godvergeten gat waar nooit geen gas zal voorbijkomen.
dit was eigelijk wel de reden van deze investering.
mocht je interrese hebben rufus ik van beide kachels foto's
het rotsmodel zou enig zijn in belgie.
Nu hebben ze me gezegd dat ik beter een enkelwandige buis zou nemen en dubbelwandig om door het dak te gaan.
zo zou ik nog warmte halen van de enkelwandige buizen ook.
zou ik dit doen of niet??

mvg steven
ps ik steek hier heel wat op van de reeds ervaren stokers.

Ha, ha
Ge had gedacht hier een spelleke (met ons voeten) te komen spelen.
Misrekend!
Ik start hier gewoon een nieuwe topic met een bericht van de vrt-website

vr 04/01/08 - De PS-ministers willen dat meer mensen in aanmerking komen voor een toelage uit het stookoliefonds. Nu kan iedereen met een jaarlijks netto-inkomen van maximaal 13.500 euro een tegemoetkoming krijgen om de dure stookolie te betalen.

PS-ministers Christian Dupont en Paul Magnette willen dat loonplafond nu optrekken tot 22.800 euro. Ze hebben daarover een voorstel klaar.

De Franstalige socialisten willen ook de hogere toelages optrekken en meer liters terugbetalen.

Vraag is of dat wel betaalbaar is. Volgens het Rekenhof zou het plan tussen 39 en 76 miljoen euro kosten, meer dan 3 keer zoveel als het bedrag dat nu in het stookoliefonds zit.

Kijk, ik vind dit geen goed initiatief. Een hogere energieprijs is de beste (misschien wel enig echt werkbare) manier om energiebesparing/alternatieve energie te laten tot stand komen. Je moet dus de hoge prijs niet afromen.
Niet dat ik geen begrip heb voor de minst bedeelden. Maar de overheid kan beter gewoon een aantal sociale uitkering/persioenen verhogen zonder link met het verbruik én extra maatregelen nemen om energiebesparende maatregelen te stimuleren voor kansengroepen.

groeten
rik

Steven,
Wat glas betreft zit je goed, en zuidgericht, dus warmtewinst op zonnige dagen.
Van de buizen betreft, daar kan ik geen raad in geven.
Een fotootje van het rotsmodel mag je me altijd toezenden of op het forum plaatsen.
Nog veel stookplezier.
Rufus

Steven65 ,

Inderdaad , in je eerste verhaal miste ik al de hoogte , en aangezien de speksteenkachels hun warmte naarvoren uit stralen en je kamer 5.10m breed is vraag ik me eigen af of daar genoeg warme komt , en al niet voortijdig omhoog gaat .Aangezien je ook 5.10 hoog bent denk ik dat je daar een warmtebuffer creër waar je niets aan heb , maar dat het beneden nog wel wat warmer mag voor je gevoel . Nu zijn er bedrijven die je hierin kunnen advieseren ; zij kunnen je exact de weg van de warmte laten zien dmv van een bepaald soort rook in kleur in je kamer te blazen zodat je aan de rook kunt zien wat je warmte doet ,dus welke weg die bewandeld en waar de afkoeling begind .
Als de enkelwandig rvs in de kamer zit zou je het met speksteen kunnen bekleden , rond of vierkant .
Lijkt me wel een mooi project .

http://www.nunnauuni.com/nederlands/aito/sateilylampo.html

Dus dit sprookje is ook onthult Willem?

"De genietbare warmte van NunnaUuni-haarden verspreidt zich op dezelfde manier als zonnestalen over de volledige woning. De eigenaar van de haard wordt door de warmte omgeven. NunnaUuni-haarden verwarmen de lucht zelf niet, maar de oppervlakken die de warmtestralen raken."

Aldus het citaat.

Rufus schreef: “Trouwens de relatie gewicht/te verwarmen oppervlakte hier op het forum is al veelvuldig gevallen, en nu plots is deze relatie absurd. Dan zal ik er toch niets van kennen en mij misschien voortaan onthouden van dit forum ?”

Tja Rufus, ik laat dergelijke conclusies maar aan jou over.

Maar, indien ik duidelijk ongelijk heb wat betreft die relatie gewicht/te verwarmen oppervlakte: waar blijven dan mijn tegenkandidaten voor de weddenschap??

Ik herhaal nog eens wat ik zei: “Ik zou bijvoorbeeld 3 kachels kunnen maken: de eerste weegt 100 kg, de tweede 1000 kg en de derde 10.000 kg. En alle 3 zullen ze slechts dezelfde ruimte kunnen verwarmen… Wedden?!”

(Dit is géén strikvraag, noch een vraag met een dubbele bodem. Alle drie de kachels zijn van hetzelfde materiaal gemaakt, alle drie de kachels bezitten hetzelfde buitenoppervlak en alle drie de kachels worden op dezelfde temperatuur gehouden)

Dirk Bauwens

Willem schreef: “En dan tevens de vraag aan Dirk B. ; kan jij nadere informatie geven over deze wat "vreemde kijk" op ons meubelstuk”

Ik wacht daar nog wat mee, Willem.
Laat eerst Rufus maar uit zijn pijp komen.

Dirk Bauwens

Jah, het gewicht maakt idd. niet zoveel uit, het vermogen wel he.
In een situatie waarbij een gegeven huis op temperatuur is en een bepaalde isolatiegraad heeft dan maakt het niet uit hoeveel kg speksteen er binnenstaat. Het verlies door de isolatieschil bepaald hoeveel warmte er moet toegevoegd worden.
Een kleine 'lichte' ijzeren kachel die continu stookt kan evenveel vermogen toevoegen als een 'steen'zware speksteenkachel.
Het rendement en de hoeveelheid hout dat verbrand wordt bepaalt hoeveel warmte er bijkomt.
Als de zware speksteenkachel een even 'kleine' stookruimte heeft zal die niet meer warmte per stookbeurt kunnen aanvoeren.
Hoe groot het belang is van het buffereffect van de massa speksteen rond een kachel op het rendement van de kachel is een andere vraag.
Ik kan mij inbeelden dat een heel kleine kachel die continu brand en dus op temperatuur blijft, minder verliezen heeft doordat er geen onrendabele opstarts zijn.
Om het evenwicht te gaan zoeken tussen een kachel met één opstart per dag, maar met een grotere massa die op temperatuur gebracht moet worden of één die twee keer per dag moet opstarten en een kleinere massa op temperatuur moet krijgen, dat is andere koek...

dirk denk je nu echt dat wij met z'n allen aan onze pc gekluisterd zitten benieuwd naar wat jij gaat verkondigen ?

Het is correcter om alleen voor jezelf spreken, Rufus!

Ben je er al uit hoe dat zit met de relatie gewicht/te verwarmen oppervlakte??
Want ofwel heb ik gelijk ofwel jij; we staan lijnrecht tegenover elkaar…

Dirk Bauwens

Mon Jansegers schreef: “Wat vinden jullie van het totaalpakket '' UNIVERSAL OFENREGELUNG'' van de firma KUTZNER & WEBER. Deze firma biedt een regeling en beveiliging aan van de verbrandingslucht en de afvoergassen van vuurhaarden met brandhout. Het automatisch afsluiten van de verbrandingslucht en de afvoer van de gassen via de schouw. Lijkt me wel een veilige en degelijke oplossing daar dit gebeurt met voelers”

Hallo Mon,

In vele gevallen zal zo’n regeling “overkill” betekenen. Volgens mij zeker in jouw geval. Met de voorlopig geplande finoven zul je misschien een paar keer in de week moeten stoken. Dus slechts een paar keer in de week zul je een schoorsteenklep manueel moeten sluiten.

Ik vraag me ook af wat die regeling met alles erop en eraan moet kosten…

Dirk Bauwens

Hele aardige discussie hier, en vind het erg plezierig om het langs de zijlijn te volgen..

Even 1 opmerking, gericht aan dirk Bauwens:

Je hebt hier ergens vermeld dat Peter van de Berg zelf geen Bergkachel gebruikt.
Peter van de Berg heeft 2 miniatuur versies van de Bergkachel thuis staan, waarmee hij zijn huis verwarmd!

Groeten Leon

Leon,

Ik kan me alleen maar baseren op wat Peter van den Berg zelf schreef: “Overigens heb ik er zelf maar eentje gebouwd, voor een vriend van mij” (Ecologieforum, 5 maart 2007, bericht 3894)

Dirk Bauwens

Hoi Dirk,

Dit klopt inderdaad met betrekking tot de versie van de bergkachel, zoals vermeld op de website van de mannen van concrete.
Thuis heeft hij echter twee versies staan, welke naar alle waarschijnlijkheid aan de basis hebben gestaan voor de modellen zoals nu bekent.

Dinsdag a.s ga ik mijn Bergkachel ophalen, ik zal ook hier zeker mijn ervaring met betrekking tot de kachel plaatsen.

Groeten Leon

Hmmm. weer eentje om te schrappen.
http://www.nunnauuni.com/nederlands/tuotteet/lampoluokat.html
Gewicht maakt zegt niks of je je huis wel of niet op een normale manier warm krijgt.
Of het met een 100kg kachel gaat of om een 10.000kg kachel.

We stoken de 100kg kachel op tot enkele honderden graden om het toch nog warm te krijgen.

Het gaat nog leuke wendingen geven zo`n topic.

Je kunt elkaar wel betwisten met dit soort zaken maar je snapt toch wel dat je gebonden bent aan de stookwijze die aanbevolen wordt.
Ik koop een 3000kg haard die bij nader inzien te klein is bemeten. Ik ga niet akkoord als blijkt dat de kachelbouwer met een excuus komt zoals Dirk het wil verdedigen dat het geen bibs uitmaakt. "gewoon wat harder stoken joh dan komt alles nog goed"

Toch wel vervelend dat er liefhebbers van een "meubelstuk" Op deze wijze de mindere kanten niet onder ogen willen zien.
Rufus kaart zijn probleem aan en dit wordt met hand en tand ontkent dat het te maken heeft met het "meubelstuk".

Het aangeven als je slechts 8 uur per dag warmte nodig hebt is een speksteenkachel niet zo`n goede keuze is levert ook al de reacties op dat je niet wijs bent.

Eenmaal een speksteenkachel in huis en je wilt niks anders meer (horen). Dit is waar ik het op hou, er is geen andere mening meer welkom.

Dirk B. ,ben je nu niet een beetje aan het "sodemieteren"
iets uit te lokken of een beetje aan het zoeken . Maar waar jij naar toe wil gaat natuurlijk niet op , iets wat altijd op z'n tenen loopt gaat gewoon stuk , dus één kachel stook je aan "barrelen" , iets wat altijd maar stationér loopt vervuild ze eigen vreselijk , dus één kachel roet vanzelf dicht , dan hebben we nog een derde categorie en dat is 'die' die ze eigen "lekker voelt" voor het gene waar voor die is bestemd of gemaakt en om de 30000 km een beurtje nodig heeft om in autotermen te spreken .

Steven65,

Om even terug tekomen op jouw verhaal , een wand van bijna 10m lang waar je je kachel in het midden tegenaan wilt zetten , breed ben je 5.10m dus dat is diagonaal ff ruim 7.00m . Het is een verbouwde schuur/boerderij dus waarschijnlijk buitengebied waar je dus de "volle" wind krijgt . Nu woon ik zelf in een buitegebied in de kop van noord-holland 1km van zee af waar geen huis tussen staat en ik zie bij wijze van spreken windkracht 6 - 8 - of 10 uit zee van daan komen en weet heel goed dat harde wind je warmte gewoon uit huis zuigd . Misschien als je wat schuiven kan met de kachels , de rotspartij wat uit het midden vandaan en die in de keuken wat meer naar de kamer toe , het is maar een idee maar het zou zonde zijn als je net ergens wat te kort zou komen als dat nu nog makkelijk op te lossen zou zijn . suc6 .

chathanky ,
Eenmaal een speksteenkachel in huis en je wilt niks anders meer (horen). Dit is waar ik het op hou, er is geen andere mening meer welkom
Zit jij niet op het verkeerde forum ; deze 'heet' Tulikivi of NunnaUuni , waar jij op thuis hoor is 'welke kachel zoek ik' .

Hallo iedereen ,

Laat me toe dit even te vermelden,

Ergens moet ik Dirk B. toch gelijk geven.
"Alle drie de kachels zijn van hetzelfde materiaal gemaakt, alle drie de kachels bezitten hetzelfde buitenoppervlak en alle drie de kachels worden op dezelfde temperatuur gehouden." : schrijft hij.

Zolang ze alle 3 bvb 90°C hebben zullen ze met hetzelfde oppervlak ook hetzelfde uitstralen.

Alleen is het de bedoeling niet om ze op temperatuur te houden he.
Het is nog altijd de bedoeling om met 1 of met de kleinere max 2 stookbeurten een hele dag warm te hebben.

De kachel van 100 kg zal je veel minder moeten stoken om je buitenoppervlakte aan de 90° te krijgen dan je kachel van 10000 kg. Die kachel zal je nog aan het stoken zijn als de eerste al is afgekoeld.

Ook is het volgens mij praktisch onmogelijk om 3 kachels te bouwen met zo een uiteenlopend gewicht die dan ook nog eens eenzelfde buitenoppervlak hebben.

Groeten,

Stiefke

Dag allemaal, lijkt van interesant forum naar gekibbel te gaan?

Wij zijn na lang wikken en wegen op é modellen uitgekomen om tussen te kiezen. De valkia is afgeschreven daar deze geen goede prijs kwaliteit/warmte verhouding heeft.

Uiteindelijk blijven de Tulikivi Phata CT of de Nunnauuni Leila met extra laag over.

De Tulikivi Sarmi lijkt ook nog wel wat daar die de goedkoopste per KWh is. Maar hij is een beetje overkill voor de ruimte/behoefte.

Alle opmerkingen van gebruikers van beide merken zijn welkom.

groeten,
Kris

Stiefke geeft een correcte uitleg over de functie van de massa van een kachel.

Wat dat meer of minder stoken betreft: wanneer de warmteafgifte dezelfde is, dan kan het gemiddelde brandstofverbruik niet anders dan ook hetzelfde zijn. In een lichtere kachel zal, door de kleinere opslagcapaciteit, vaker, soms zelfs continu gestookt moeten worden terwijl in steeds zwaardere kachels de intervallen tussen de stookbeurten steeds groter kunnen worden.

De hoeveelheid warmte die men in een kachel kwijt kan, staat in functie van de massa van de kachel. De warmteafgifte (het vermogen) van een kachel staat in functie van de grootte van het (zichtbare) buitenoppervlak van de kachel.

Dirk Bauwens

Willem,

In een (goede) finoven staat de kwaliteit van de verbranding los van de warmtewisseling.
Dus het is niet zo, dat kachel 1 aan diggelen wordt gestookt en kachel 3 dichtroet.
Alle drie de kachels kunnen gelijke verbrandingseigenschappen hebben.

Dirk Bauwens

Hallo iedereen ,

Laat me toe dit even te vermelden,

Ergens moet ik Dirk B. toch gelijk geven.
"Alle drie de kachels zijn van hetzelfde materiaal gemaakt, alle drie de kachels bezitten hetzelfde buitenoppervlak en alle drie de kachels worden op dezelfde temperatuur gehouden." : schrijft hij.

Zolang ze alle 3 bvb 90°C hebben zullen ze met hetzelfde oppervlak ook hetzelfde uitstralen.

Alleen is het de bedoeling niet om ze op temperatuur te houden he.
Het is nog altijd de bedoeling om met 1 of met de kleinere max 2 stookbeurten een hele dag warm te hebben.

De kachel van 100 kg zal je veel minder moeten stoken om je buitenoppervlakte aan de 90° te krijgen dan je kachel van 10000 kg. Die kachel zal je nog aan het stoken zijn als de eerste al is afgekoeld.

Ook is het volgens mij praktisch onmogelijk om 3 kachels te bouwen met zo een uiteenlopend gewicht die dan ook nog eens eenzelfde buitenoppervlak hebben.

Groeten,

Stiefke

Heel mooi Stiefke, maar deze rare zijsprong geeft nog steeds geen antwoord op de twijfels tussen Rufus en steven 65.

Het probleem zit hem juist wel in de massa.
Als Rufus aangeeft dat hij het huis maar net warm kan krijgen met 2 stookbeurten.
Je kan wel met een argument komen dat het met een 100kg aa massa je huis wel degelijk warm kunt krijgen maar je gaat volledig voorbij aan het feit dat de kachel gebouwd wordt voor 2 stookbeurten per dag.

Wat de waarde van Dirk B zijn antwoord is is mij ook een Raadsel.
Of zou het zijn om maar een gewone kachel aan te schaffen en die de hele dag te blijven stoken.

Om een hele snelle auto te kopen om op tijd naar de plaats van bestemming te komen heeft geen zin als je in de file staat. De garage zal je het mischien best willen adviseren, maar daar trap je toch ook niet in?

De massa van de kachel speelt een grote rol in dit verhaal.
En het probleem van Steven en Rufus zijn dus ook nog niet getackeld en zeker niet opgelost.

hoi kris en marleen
ik heb een tulikivi de sarmi/c van deze zomer en stook er nu lekker mee en ben er heel tevreden mee hij doet meer dat ik er van verwacht heb

Aan Kris en Marleen:

Wij kozen bewust voor een zwaardere kachel dan strikt genomen nodig is. Onze redenen om voor een zwaarder model te gaan:
- temperatuur van de kachelwand lager houden
- aantal stookbeurten beperken
- warmteafgifte gelijkmatiger laten verlopen
- eventueel gang en bovenverdieping meeverwarmen

Minder stoken in een zwaardere kachel kan altijd, meer stoken in een lichtere kachel kan niet zomaar.

Ik kan jullie absoluut aanraden om eens naar een stookavond te gaan.
Verder is een huisbezoek van een intallateur ook absoluut aan te raden voor je koopt. Deze mensen kunnen aan de hand van jullie situatie perfect vertellen welke kachel ruim voldoet voor jullie warmtebehoefte en welke echt te groot of te klein is.

Even voor de duidelijkheid van deze 4 foto's :
Dit is NIET het schoorsteenkanaal , maar het tegenstroom kanaal na 4 jaar stoken . Wel duidelijk dat dit eens schoongemaakt moet worden , want eigenlijk is dit gewoon een isolatie tussen de hete gassen en de speksteen . Dit zal bij een paar van jullie die ook al een tijdje stoken ook wel aan de orde zijn . Nu weet ik van me eigen dat ik HEET en vrij DROOG stook , dan mag je er van uitgaan als iemand met wat vochtig hout stookt in combinatie met matig heet dat het er iets anders uit ziet dan bij mij . Alleen nog de methode zoeken hoe dit schoon te krijgen is ,
iemand een idee ????

[IMG]http://i8.tinypic.com/85uyr69.jpg[/IMG]
[IMG]http://i6.tinypic.com/6laiqno.jpg[/IMG]
[IMG]http://i12.tinypic.com/71wii3r.jpg[/IMG]
[IMG]http://i14.tinypic.com/6ln0bie.jpg[/IMG