Speksteenkachels ... Tulikivi of Nunnauuni ?
Hallo,
wij overwegen om een speksteenkachel aan te schaffen.
Alleen blijven wij met volgende vraag zitten : volgens verdelers van Tulikivi hebben we een kachel van 1700kg nodig, terwijl Nunnauuni beweert dat 1400kg voldoende is.
De plaats waar de kachel komt is 60m2 (living & keuken één geheel gescheiden door muurtje van 1m50).
Qua model zouden we eerder geneigd zijn een Nunnauuni te nemen maar we twijfelen eraan of deze kachel "groot" genoeg is.
Heeft iemand hierover meer info/ervaringen ???
bedankt voor alle info.
groeten,
Andy
Reacties
Dat is niet waar Dirk, de binnenzijde opbouw van een kachel met bovenaansluiting is anders dan en kachel met een onderaansluiting.
In ieder geval bij onze Tulikivi, bij de opbouw van de kachel heb ik beide tekeningen gezien en deze zijn totaal anders.
Aan stan-4,
Uiteraard is de opbouw anders. Bij Martin, wiens kachel een bovenaansluiting heeft, is daardoor één van de zijkanalen een opgaand kanaal geworden. Dat is één van de redenen dat zijn kachel zo’n bedroevend laag rendement heeft.
Je kan martin zijn situatie niet vergelijken met mijn situatie ,onze woonkamer is ongeveer de helft van dezijne met minder glas.
Martin heeft in het begin ook 2000 euro uitgespaard door een onervaren dealer te laten komen , heeft heel veel problemen gehad met koude trek in zijn kachel door slechte buitenluchtaanvoer en heeft dan terug door een onervaren dealer zijn kachel na veel problemen laten verhogen maw van een ttu 2700/4 naar een 2700 , met gevolg dat het nu terug weer slecht gedaan is en hij zijn as niet correct kan verwijderen uit zijn vliegasgaten.
Had beter 2000 euro meer betaald in het begin en eerlijk gezegd 110 m² verwarmen met een model van 2550 kg , met veel glas zelfs ik weet dat dat niet voldoende is.
Nu ik hemel het niet op en ik hoop echt dat ik ermee toekom als hoofdverwarming zoniet heb ik nog altijd mijn huidige verwarming om bij te springen op heel koude dagen en kan ik nog mijn spouw laten opvullen .
Heb ook nog een plan b, om de muur waartegen hij staat (garage aan de andere kant) de buitnfacade volledig af te breken en hernieuw op te bouwen tegenaan de binnenmuur met dan daartegen 10 cm isolatie als buffer.
Maar dat zijn oplossingen waar ik eventueel op kan terugvallen moest het niet zo goed gaan als ik verwacht.
En de spouwmuur eerst isoleren gaat niet op dit moment , omdat de firma het niet wil uitvoeren omdat ik met kalkvoegen zit en ik deze eerst moet hervoegen met cement , en voor heel mijn huis is dit nogal kostelijk dus heb ik dit uitgesteld tot volgend jaar eventueel.
Dus ik zou beter mijn schouw doortrekken tot beneden ?
Is denk ik wel mogelijk gewoon de buis die uit het plafond komt verlengen tot beneden en dan een valse schouw erond metsen met silicaatsteen ? (voor warmtebufferend vermogen?)
Michael,
In jouw plaats zou ik zeker kiezen voor de onderaansluiting maar de rest overlaten aan de installateur om een goede werking en een garantie op het beloofde kachelrendement te kunnen eisen. Kies ook een zo centraal mogelijke opstelling voor de kachel.
Uit mijn bemoeienissen met martin62 (ongeveer 3 jaar geleden) is gebleken dat zijn kachel een rendement heeft van amper 20-30% terwijl Tulikivi 79% belooft.
Michael,
Ik volg dit topic enkel maar uit interesse, om iets bij te leren, ik ken er onvoldoende van om iets nuttigs bij te brengen, maar toevallig zie ik in jouw post een opmerking over iets waar ik wel wat meer van weet en waarvan ik merk dat men jouw een verkeerd advies heeft gegeven, daarom deze off-topic reactie.
Een muur die is opgetrokken met een kalkmortel mag je niet hervoegen met cement maar met een voegsel op basis van kalk. Dus voor je dat voegwerk aanpakt moet je je eerst toch nog maar eens informeren hierover. Misschien te zijner tijd een nieuw topic voor opstarten.
Michael,
als je verkoper je een ttu 2200 aanraad en hierbij verklaard dat je deze als enige verwarming je woonruimte kan verwarmen,waarom zou je dan een zwaarder model nemen? Vb.als je een centrale verwarming laat plaatsen op aardgas door een aannemer die de installatie heeft uitgeteld,ga je dan ook kiezen voor grotere radiatoren en brander?
Michael schreef: “Je kan martin zijn situatie niet vergelijken met mijn situatie , onze woonkamer is ongeveer de helft van de zijne met minder glas”
Michael,
Ik vergeleek jullie situaties niet. Ik gaf opmerkingen met betrekking tot de prestaties van de kachel.
Verder mag je voor de situatie van Martin niet die installateur de schuld geven. Die heeft misschien zijn werk perfect uitgevoerd. Tulikivi en Dutry zijn voor 100% betrokken in deze zaak.
Het is mijn ervaring dat de meeste kachelbouwers en -verkopers de mensen massaal een rad voor de ogen draaien met de rendementen die worden vermeld. Zij worden daarin gesteund door de keuringsorganisaties die veel geld verdienen met al die verplichte keuringen. Vergelijk het maar met wat er recent over de autoindustrie bekend raakt.
Ja maar met een cv kan je langer stoken met een speksteenkachel niet.
Je kan wel minder stoken , dus als je een zwaarder model hebt stook je minder op warmere dagen en als het dan echt koud is kan je meer richting zijn maximale vermogen gaan.
Als je dan een kachel koopt die juist goed is en er komt een sterke winter dan kan je er maar zoveel uithalen of hij kan afgeven en sta je daar in de kou.
Ik weet er nog nie zoveel over om eerlijk te zijn is nog maar van gisteren dat ik ervan heb gehoord.
Ik had een offerte laten opmaken om mijn spouwmuur te laten opvullen met 4a5 cm Glaswol.Ze zijn gisteren komen kijken heeft een gaatje geboord en gezegd dat de spouwdikte meer dan voldoende is om te isoleren maar dat ik met een probleem zat omdat ik voegen heb op basis van kalk en dat die teveel vocht opslurpen. Hij heeft mij dan aangeraden om dat aan te pakken en dan pas wil hij de werken uitvoeren. Liever niet doen dan slecht doen zei ie.
Je hebt je kachel nu al een paar jaar , hoe gaat het er nu mee ? Het stookseizoen begint nu terug op gang te komen.
Aangezien je je woning niet volledig kan verwarmen met je kachel , heb je al eens uitgerekend hoeveel je nu gemiddeld aan begint te besparen door minder te stoken met je oude verwarming ?
Ga je terug proberen om twee ladingen te stoken per dag of gaje 1 maal stoken en dan bijverwarmen ? zelfs al verwarm je nog bij dan nog moet je toch een besparing beginnen te merken aan je verbruik ?
Michael,
met een speksteenkachel kan en mag je ook langer stoken,alleen zal het rendement niet hoger zijn,wel langer! Maar wat ik bedoel is dat je leverancier je een overschot beloofd,toont hij wel aan dat het zelf bij vriesweer van -10 gr.buiten je de woonkamer moet kunnen verwarmen tot minimaal 21 gr.!.of is dit ook zo'n praatjesmaker?
Ik gebruik de kachel niet meer,en nu zeker niet dat ik de kachel niet kan of kan gekuist worden op een deftige manier.
wel verwarm ik de woonruimte/slaapkamer/badkamer met warmtepompen die ik heb laten plaatsen na een installatie van zonnepanelen.momenteel heb ik een overschot van 4500kw en met deze overschot kan ik de ganse winter mijn huis mee verwarmen en heb zo ook mijn electr. Verbruik terug.
Had dit beter 5 jaar eerder gedaan,dan had ik ook nog veel geld uitgespaard ..!
Ik heb nog nooit geloofd in verkoperspraatjes ze zijn enkel bedoeld om te verkopen.
Ik heb liever teveel vermogen die ik zelf kan regelen dan te weinig want dan moet ik beginnen met meermaals stoken en ik heb daar ook niet altijd de tijd voor dus als ik dan eens oversla is het temp verschil de volgende stookbuurt weer hoger en als je dan tweemaal moet stoken en je hebt amper de tijd kom je in een neerwaarste spiraal terecht waardoor de temp elke dag verder zakt omdat je het niet kan ophalen met 1 stookbuurt.
Ik heb je verhaal van in het begin gevolgd omdat je hetzelfde model hebt waar ik al maanden over twijfel om aan te kopen dus ik was wel geinteresseerd in je situatie.
Ik zou toch proberen om de kachel te poetsen ,kan je er niet bij met zoiets ?
http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/7/8/3/8/9200000021148387…
http://www.stofzuigerstore.be/product/57960/dyson-flexi-crevice-tool.ht…
http://www.miele.be/nl/c/speciale-opzetstukken-en-toebehorensets-2205.h…
Het is nu eenmaal een grote investering geweest , het zou jammer zijn als je niet kan blijven genieten van die stralingswarmte ot toch tenminste als bijverwarming.
martin...
als ik jou was : gewoon een simpele brief naar de vrederechtbank in turnhout....
dagvaard uw installatuer en verdeler....
zij moeten dit verantwoord ordelijk maken zodoende u perfect uw schoorsteen kunt reinigen.... ZONDER MEERPRIJS !!!!
ze hebben toch al genoeg geklungeld dunkt me......u hebt veeel geduld ....heeeeeel veeeeel.....
dagvaarding kost niets en u hebt toch sterke punten van 'vakonbekwaamheid'...om dit te zien moet je geen expert zijn....
u hebt toch genoeg betaald aan de kachel,dunkt me en ik lees hier al 2 jaar berichten...... en nog steeds niet opgelost...
ik lees zelfs dat je ze niet meer gebruikt....
Begrijp niet dat dergelijke bekende firma zich willen laten kennen aan zulks onvakkundig aanpaasing/plaatsing met dergelijk bedroevend resultaat.... sorry
Ik heb zopas vernomen dat er bij een ttu 4 kanalen zijn , dus het vuur gaat omhoog uit de brandkamer dan door het tegenstroomprincipe naar beneden door 1 kanaal links en 1 rechts en dan terug omhoog naar de schouw door twee andere kanalen.
Het verhaal dat er 4 kanalen zijn die naar beneden gaan waarvan er dan 1 omgebouwd is tot een uitgang klopt niet echt..
Michael schreef: “Ik heb zopas vernomen dat er bij een ttu 4 kanalen zijn , dus het vuur gaat omhoog uit de brandkamer dan door het tegenstroomprincipe naar beneden door 1 kanaal links en 1 rechts en dan terug omhoog naar de schouw door twee andere kanalen. Het verhaal dat er 4 kanalen zijn die naar beneden gaan waarvan er dan 1 omgebouwd is tot een uitgang klopt niet echt.."
Michael, misschien moet je mijn uitleg nog eens herlezen.
Ik was begonnen met te vragen of de plaats van de schoorsteenaansluiting nog gekozen kon worden. Jij antwoordde bevestigend. Toen schreef ik dat in dat geval een onderaansluiting te verkiezen was en legde uit waarom. Akkoord ?
stan-4 schreef daarop: “Dat is niet waar Dirk, de binnenzijde opbouw van een kachel met bovenaansluiting is anders dan en kachel met een onderaansluiting”. Ik antwoordde hem dat dat met een bovenaansluiting uiteraard zo was, maar dat dit alleen kon gebeuren door een (normaal) neerwaarts kanaal om te vormen naar een opwaarts kanaal. In de traditionele finse kachels zijn al deze kanalen neerwaarts gericht en wordt de schoorsteen altijd onderaan aangesloten. Dit is één van de hoofdredenen voor het hoge rendement van deze kachels.
Op vraag van klanten die persé een bovenaansluiting willen, hebben de kachelbouwers de kachels aanpasbaar gemaakt waardoor kanalen die (normaal) de rookgassen naar beneden voeren, de rookgassen naar boven moeten afvoeren. Dat heeft een flink lager rendement tot gevolg. Kijk maar naar de kachel van Martin als duidelijk voorbeeld hiervan.
Michael,
je mag altijd ook eens langskomen en mijn kachel uitproberen..dit is de beste les die je kan hebben.
misschien mag je bij andere tulikivi eigenaars ook wel langskomen,en zo weet je dan ook hoe,hoe lang,en met hoeveel hout,en hoe het aanvoeld zo'n kachel..bij ons in de straat is er ook iemand met een ttu 2700/4 met een onderaansluiting.
Nou dan toch liefst langskomen als het winter is :-)
Hier een TTU 2700/4 met onderaansluiting en meer dan 4-6 kg (één stookbeurt) kunnen we niet verdragen.
Na het instoken er dan ook wijselijk, voorlopig, mee opgehouden.
dubbelpost
Ik hou in elk geval iedereen op de hoogte als de kachel geplaatst is , ben ondertussen bezig met kleine warmteverliezen aan te pakken.
Hallo,
voor de mensen die op Houtbriketten verwarmen :
NESTRO Mengen met COPO BRIKETTEN.(Belgisch)
COPO zijn briketten die 2a3 x langer branden dan de NESTRO.
Ik steek de kachel aan met NESTRO ONDERAAN en erboven COPO briketten.
Voordeel COPO: BRAND VÉÉL LANGER.!!
Voordeel NESTRO:ENORM VLAMMESPEL = rappe ontbranding en enorm veel hitte
http://www.copo.be/briq.php?lang=nl
Ik heb een plaatser die onafhankelijk werkt van de winkel.
als je wil geef ik je de gegevens wel door via mail.
Frank.
zou hier eens graag een vraagje stellen.
mijn kachel brand nu al goed 1 week.
Men zegt voor mijne tu2200 een goede 18 kg hout te stoken.
Maar wanneer weet je dat de kachel volledig opgeladen is en je niet alles de schouw inpomt.
Is het raadzaam om aan de achterkant een reflectie scherm te plaatsen daar de buitenmuur toch redelijk opwarmt en deze warmte niet in de living binnenkomt dan.
Mvg Frank.
Tja, dat is nu kwestie van ervaring...
Mijn ervaring bij ons is, goed doorstoken en steeds minder zuurstof geven en letten op de vlammen, zodat er geen zwarte koppen op komen.
ook is het bij ons dat alleen de luchtschuif niet voldoende is, ik stook ook met een asla die open staat, weliswaar steeds dichter maar altijd een klein stukje open, dit omdat onze gemetselde schouw geen geweldige trek heeft.
Niemand kan u zeggen wat het beste voor uw kachel is, dit is ervaring. De hoeveelheid hout per keer, hoeveelheid aanvoerlucht, buitenomstandigheden, harde wind, begintemperatuur binnen, welk soort hout, etc etc spelen allemaal mee.
Ik stook nu voor het 6de seizoen (meen ik) en als ik niet goed op het weerbericht let (je stookt voor de volgende dag) kan het zomaar zijn dat het ineens 23-24 beneden als je de volgende ochtend beneden komt, omdat het, bijvoorbeeld, snachts niet fel afkoelt zoals de afgelopen dagen, ik stook vanavond nog niet voor de derde dag, omdat het nogsteeds 21 graden is binnen en en niet echt daalt.
Elke kachel, elke schouw is anders en dan is nogsteeds elk huis anders, dus 2 situaties vergelijken is bijna onmogelijk.
Wat ik wel in het begin heb gebruikt is een IR thermometer, de zijkant van de kachel is een goede leidraad om mee te beginnen.
Er is altijd 1 plek die het warmste is en hier kan je wel op gaan stoken, tot hoever je moet gaan om de volgende dag een aangename temperatuur in huis te krijgen.
In het begin heb ik het hout ook gewogen per stook beurt, ook hier haal je veel uit.
Ik stook nu altijd hetzelfde dus nu let ik op de tijd die ik stook, bijverwarmen, een uurtje.
Echt doorstoken in de winter, 3-3,5uur, dan is mijn kachel max verzadigd, maar...
Let wel op je hout verbruik, er kan gerust 50kg doorheen op 2 uur, maar dat is puur ervaring om max rendement uit de kachel te halen met de minimale hoeveelheid hout.
Stook eens hard door met 15 kilo hout, doe dat de volgende keer rustig met de 15 kilo, daaraan kan je zien hoe snel je kachel de warmte opneemt.
Begin met je hout te wegen en de zijkant van de kachel te meten met een simpele IR temperatuurmeter, dat is een goede leidraad.
Beste papabuell
Ik ben al bijna 10 jaar in het bezit van een TU 2200/4H speksteenkachel van bijna 3 ton
sinds het eerste jaar stook ik " op temperatuur "
Die meting doe ik aan de achterkant van de kachel ( de koudste plaats tijdens het stoken ) ter hoogte van de terugstroomplaat waar de rookgassen terug naar beneden gaan
Ik stook de kachel als het rond de min 13 °C vriest ( wat al uitzonderlijk is in ons land ) en de temperatuur ook tijdens de dag onder het vriespunt blijft op max 100 °C
In alle andere gevallen stook ik de kachel tussen de 40 en 100 °C want 3 ton massa die op 80 °C staat is niet te onderschatten qua warmteafgifte maar ik verwarm dan wel de volledige woning met de kachel !!!
bij min 13 graden haal ik dan nog steeds temperaturen op de benedenverdieping van 23 tot 25 graden en boven 18 tot 20 graden en dat wel dag en en nacht !!! omdat mijn woning die 33 jaar geleden gebouwd werd zéér goed geisoleerd is ( gelukkig maar ) en ik sinds die tijd ook al super isolerend glas had omdat ik directe elektrische verwarming liet plaatsen
Je hoeft niet echt temperatuurmetingen te doen maar ik vind dat dat de beste indicatie geeft van het opgeslagen vermogen
Zo een digitaal thermometertje ( dat werkt tot een 120 °C ) kost twee keer niets en geeft je de beste indicatie vind ik
Met één ding moet je daarbij rekening houden dat is dat de temperatuur van de kachel na een stookbeurt nog 10 °C zal stijgen
Het best kijk je ook dagelijks naar het weerbericht zodat je wat rekening kan houden of er de dag nadien zonneschijn zal zijn of niet want ook dan zal je minder moeten stoken
Als je een tijdje stookt zal je dat wel ondervinden
Het stoken met een massieve speksteenkachel is wel anders dan met een gewone houtkachel
Met een speksteenkachel stook je niet omdat het te koud is maar om de temperatuur de volgende 24 u op peil te houden
Natuurlijk stijgt de temperatuur ook tijdens het stoken maar niet zo fel als met een metalen kachel
Het voordeel van de massieve speksteenkachel is wel dat je met de helft van het houtverbruik veel meer warmte in huis hebt in plaats van in de schouw en dat ook nog de volgende 24 tot 48 u na een stookbeurt en daar kan geen enkel ander systeem aan tippen behalve een finoven die op hetzelfde princiepe gebaseerd is
Martin , het bovenblad is dat gelijmd ? Anders kan je dat eraf halen , en de dichtlegstenen zijn niet gelijmd , die kan je normaal gewoon eruit halen . Dan kan je het roet aan de buis wegzuigen . Ik denk dat ze hun vergist hebben met het aantal lagen .
@papabuell,
Het rendement van een massakachel vermindert vanaf de eerste seconde dat je er in stookt.
Dat verlies neemt toe naarmate de kachel warmer wordt.
Hoe warmer de kachel wordt hoe minder warmte overgedragen kan worden richting de kachel.
dat kan ik best aannemen Dirk.
100 % rendement ga je nooit halen maar tis een gezellige warmte en goedkoper dan mazoet wat wil je nog meer.
alleen wel gemerkt dat er redelijk veel warmte langs de achterkant verdwijnt in de buitenmuur.
is dit ergens op te lossen met een reflectie scherm.
Reflectie? Nee, die opties zijn hier al getest en niemand heeft hier positieve ervaring mee, meen ik me te herinneren....
Isoleren, das de enige optie.
Klopt Dirk
De vraag is wat is het alternatief ?
Bij mijn weten is er maar één verwarmingsysteem dat geen warmteverliezen heeft en dat is elektrische verwarming ( wat ik ook staan heb )
Geen warmteverliezen via transport - ketel of schouw 1 KW in = 1 KW uit of een warmtepomp waar het afgegeven vermogen een factor 3 tot 4 hoger ligt dan het opgenomen vermogen wat ik ook heb - airco / warmtepomp lucht - lucht maar als ik die toestellen vergelijk dan kies ik zeker voor de speksteenkachel omdat die de gezelligste warmte geeft en als je de prijs van de elektriciteit in acht neemt dan weet je direct genoeg tenzij ... je ook 31 zonnepanelen op je dak hebt liggen zoals ik maar dan nog kies ik voor de zalige stralingswarmte want daar gaat niets boven en de warmteverliezen via de schouw die neem ik er graag bij
De airco / warmtepomp gebruik ik enkel een paar dagen in het voor en najaar van het stookseizoen als het net iets te koud is om niet te verwarmen maar niet de moeite om de kachel al aan te steken want die warme lucht pfffff ... en al die luchtverplaatsing en daarbij ook nog het lawaai ... geef mij dan maar de zalige straling van de speksteenkachel en die werkt ook nog zonder stroom als die moest uitvallen en voor alle andere verwarmingsystemen is het geen stroom = geen verwarming
Ik heb mijn speksteenkachel 50 cm van de buitenmljuur laten plaatsen, achter de speksteenkachel een wand van natuursteen (arduin) die aan weerszijden 12 cm uitsteekt en ook nog eens warmte opneemt, daarachter een brandvrije plaat en isolatie. De ruimte achter de isolatie is opgevuld met legplanken zodat het een kleine bibliotheek is. De ruimte wordt dus nuttig gebruikt, het is esthetisch en ik denk niet dat er nog veel warmte in de buitenmuur verloren gaat (de achterkaant wordt sowieso niet zo heet als de andere kachelwanden).
Hier een foto waar ik al een tijd problemen mee heb. De assen komen tegen de deur aan bij het stoken. Met resultaat als je de deur open doet de assen op de vloer terecht komen. Weten jullie de oorzaak misschien. Dank u.
De ene keer wat meer dan de andere.....
als je hout bijvult, komt de as naar boven,klep altijd naar je toetrekken als je bijvult.
Voor de rest heb ik een aszuiger van Kärcher .
@papabuell,
Ik heb het niet over kleine verliezen. Een jaar of drie geleden had ik het op dit forum al over warmteverliezen die na 2 uur stoken rond de 60 percent liggen! En dan heb ik het niet over de nog grotere verliezen die sommige forumleden duidelijk ervaren hebben.
Verder zal een reflectiescherm de warmtestroom richting de muur enorm afremmen. Ik raad iedere twijfelaar aan om zelf met wat aluminiumfolie een dergelijke toepassing uit te testen. Eén of indien mogelijk meerdere reflecterende folies aanbrengen tussen de muur en de kachel met een geventileerde luchtspouw ertussen. Zelfs het aanbrengen van een reflecterende folie op de wand achter de kachel heeft reeds zin.
@Geernaert: zo'n zwarte ruit wijst toch op een onvolledige/slechte verbranding. Als je kachel heet genoeg gestookt wordt heb je bijna geen as en een heldere ruit tot in de hoeken. Je vuurstenen in de kachel moeten ook wit (blijven) zien.
Hier alleen maar een beetje zwart op de vuurstenen gehad en een beetje roet aan de hoeken van de ruit bij het instoken omdat toen niet heet genoeg kon gestookt worden (2 tot 8 kg over vier dagen). Na de eerste normale stookbeurt (15 kg) waren de stenen binnenin wit als nieuw en het glas kraakhelder. Alle roet was weggebrand. In de kachel bleef ook geen as achter. Alleen ong. 1 cm in de aslade.
Zo'n verbranding gaat ook niet goed zijn voor het rendement van je kachel.
Ik maak de kachel ook aan van boven naar beneden: eerst drie blokken van links naar rechts, vervolgens blokken van achter naar voor en daar bovenop het aanmaakblokje met wat aanmaakhout.
De rest van het brandhout wordt dan toegevoegd telkens de houtlaag onder de eerste voeg van de vuurstenen zakt.
Bedankt
nu bij het openen van de deur sluit ik wel de klep van het aslade deurtje en zie je wel dat de as naar binnen wordt gezogen.
Maar niet genoeg. Het probleem wat ear vroeger niet was is dat nu de as onderaan rechts deur komt te zitten. En bij openen van de deur op de vloer terecht komt.
Wat betreft hout gooi ik teveel op ja maar of dit het probleem is ? Morgen stook ik en laat nog iets weten
@ivoB
Jij schrijft :
@Geernaert: zo'n zwarte ruit wijst toch op een onvolledige/slechte verbranding
Ik zie geen " zwarte " ruit maar een venster vol met een witte aanslag ( as ) wat juist wijst op een voldoende hoge verbrandingstemperatuur
Dat er veel as aan de ruit hangt is een feit maar dat heeft volgens mij helemaal niets te maken met de verbrandigstepmperatuur
Als de verbrandingruimte na een stookbeurt grijs ziet ben je goed bezig
Als de trek van de schouw ok is en je stookt een " normale " hoeveelheid per stookbeurt en het hout is voldoende droog dan mag er helemaal niets aan de ruit hangen na een stookbeurt tenzij er hout tegenvalt tijdens het stoken
Ik zie een donkergrijze massa over de hele ruit en bovenaan een zwarte smurrie die zelfs bovenaan buiten de kacheldeur op de metalen rand en de stenen zit.
Moest mijn kacheldeur en omgeving (alles ligt voor de kachel idd vol asse) er zo uitzien zou ik er ook niet blij mee zijn.
(Nu, heb al problemen genoeg met mijn eigen speksteenkachel. Is alleen voor de gezellige warmte, voor de economische investering moet je het zeker niet doen. Moest ik er bovenop nog zo'n vuiligheid bij krijgen was de lol er helemaal af, voor de goede orde dat probleem heb ik absoluut (nog) niet).
Nog een tip voor geernaert
Op uw foto zie ik dat je boven de kader van de kacheldeur een bruine verkleuring van de speksteen krijgt
Dat wil zeggen dat de kader onvoldoende afdicht op de speksteen
Dat is simpel op te lossen als je het volgende doet
De kader hangt vastgeschroefd op de speksteen door middel van 4 schroeven
Tussen de kaderdeur en de speksteen zit er een afdichtingskoord
De kader moet voldoende aangespannen zijn op de speksteen om te voorkomen dat er langs daar hete rookgassen kunnen ontsnappen wat bij u wel het geval is waardoor je een bruine aanslag krijgt
Als je de kacheldeur open doet zie je in elke hoek van de kader een zeskant schroef zitten die verbonden is met een " haak " die de kader op de speksteen moet klemmen
Deze moet je bovenaan eens " naspannen " met een zeskantsleutel om te voorkomen dat er langs daar nog rookgassen uit de kachel kunnen ontsnappen en dat vraagt 2 min tijd
Je krijgt dan geen bruine aanslag meer op de speksteen net boven de kacheldeur
@ orbea
Ik ga nu het 9 de of 10 de stookseizoen in dus ik heb al wat ervaring denk ik
Op uw foto zie ik ten eerste dat je veel te veel hout in de kachel steekt in één keer
Als je 10 kg hout stookt doe dat dan ten minste in 2 ladingen !!!
Het heeft totaal geen zin om er alles in 1 keer in te dumpen
4 blokken in één lading is voldoende en die blokken leg je kruiselings 2 per 2 horizontaal op elkaar geschrankt
Tussen de 2 onderste blokken leg je dan een aanmaakblokje of wat klein hout
Als dat hout ver opgebrand is vul je de tweede lading
zorg er voor dat je blokken niet langer dan 35 cm zijn zodat je ze zowel in de breedte als in de lengte horizontaal kunt leggen zonder dat zij de luchtspoeiler vooraan raken
De as blijft dan netjes op de rooster liggen
Natuurlijk kun je langere blokken stoken en die rechtop zetten maar zorg er dan wel voor dat zij tegen de achterwand leunen
Om te voorkomen dat er as uit de kachel komt bij het openen van de deur sluit je eerst de klep van de luchttoevoer onderaan in de deur
Of dat nodig is ( bij mij niet ) hangt af van de trek van uw schouw
Je creëerd dan onderdruk in de kachel en de schouw werkt als een stofzuiger door het temperatuurverschil
Van het ogenblik dat je de deur dan ( rustig ) opend zuigt de schouw lucht naar binnen door het temperatuurverschil waardoor de as naar binnen gezogen wordt door de natuurwetten
@ geernaert
Wat is mij dat voor iets !!!
Zo heeft het er bij mij nog nooit uitgezien - nog in geen 9 jaar !!!
Wat ik in eerste instantie opmerk dat is een heel vuile venster
Hoe komt dat ? van hieruit is dat niet echt simpel in te schatten maar ik heb een vermoeden dat je brandhout niet droog genoeg is waardoor je bij het aansteken condensatie op de ruit krijgt waar dan nadien de as inplakt
Als ik 2 maanden dagelijks stook ziet mijn venster er nog stukken beter uit ( ik reinig die ongeveer eens om de 2 maand )
Bij u zie je er haast het vlammenspel niet meer door wat op zijn minst moet te zien zijn
Waarschijlijk leg je ook te veel hout in één keer in de kachel want ik vraag mij eigenlijk af hoe je dat voor elkaar krijgt ?
Als je stook zoals ik hierboven beschrijf dan kan je onmogelijk as hebben die tegen de voorruit ligt en kan ze er dus ook niet uitvallen
Een tip : Om het glas te reinigen zonder producten neem je een vochtig sponsje en je dept dat in de restas van de vorige dag en wrijft daar mee over het glas waardoor alle aanslag direct oplost
Nadien neem je een vochtig oud zeemvel om het glas te reinigen en je droogd het glas af met papier van de keukenrol
Ik hoop dat jullie beiden er iets aan hebben want er is daar werk aan de winkel ...
Hallo,
vandaag terug gestookt. Minder hout in stookruimte gebruikt probleem blijft hetzelfde.
Nu wanneer ik een stuk krant in een kuisgat steek gaat deze vrij snel door de shouw heen. Dus mijn shouw is ok.
Verder heb ik gekeken in mijn stookruimte tot tegen het contraplaat, en deze is ook vrij.
De gassen die dan tegen het contraplaat komen en zo terug naar beneden gaan en vervolgens de shouw in ,dat kanaal kan ik Niet zien of dit vrij is.
Dan moet het contraplaat gedemonteerd worden.
shouw trek is goed maar indien ik hout in de stookruimte heb daar stel ik vast dat de dampen niet echt goed trekken.
Bedankt voor de tip!
ze zaten los.......
En mijn Houtbriketten zijn droog 8% vocht,gemeten met mijn vochtmeter !
ik heb een spierwitte brandkamer,en mijn ruitje is gepoetst.
Nu nog leren goed stoken,ik ben al 5 j bezig maar ik leer altijd bij......
Mijn schouw trekt enorm goed,want als ik alles openzet,kan je niet voor de kachel zitten ...
Dus Orbea ,ik denk dat je binnenwerk niet volgens het bouwplan-schema geplaatst is.
Geernaert
Stook je niet TE fel, als ik te fel stook krijg ik ook een wit glas namelijk.
Probeer eens wat rustiger te stoken en let op je vlammenspel, de koppen van je vlammen.
Orbea,
Hoe doe je de deur open?
Als ik te snel mijn deur open krijg ik ook as naar de woonkamer, ik zet mijn deur altijd n klein stukje open, kier van een cm en wacht dan tot de as niet meer ronddwarrelt in de kachel.
Pas dan vul ik bij, voorzichtig want ook mijn schouw trekt niet geweldig dus makkelijk as wat uit de kachel komt.
Hallo,
kachel is ondertussen acht jaar. Dus het probleem is de laatste twee jaar opgedoken.
Stan 4: ik zie dat er nie echt trek is in de stookruimte zoals hierboven beschreven.
Ik stook nie fel da zou ik liever willen ma da Lukt nie.
Als ik de deur open let ik er op dat deze langzaam opent met de klep van de asladeur dicht.
hier zie je ook dat de assen naar binned stookruimte willen maar nie genoeg trek hebben. Resultaat assen komen op vloer terecht.
assen komen rechts onderkant van de deur terecht zie foto hire oven.
Probeer eens met een Kärcher aszuiger,alle gaten uit te zuigen en evt de schouw kuisen.
Een nieuwe schouw plaatsen???
Ik heb een inox dubbelwandige schouw en zeer tevreden van(met bovenaansluiting staal)
En als dat niet lukt zou ik de kachel volgende zomer opnieuw laten opmetsen
Ik denk,dat het probleem bij je schouw ligt,aangezien je nu 2 j geen trek meer hebt.....
Dus het probleem is er niet altijd geweest dus...?
Was het er ineens of langzaam zo gekomen?
langzaamaan dan lijkt het mij dat de schouw ergens verstopt geraakt.
is het ineens, dan is er iets veranderd of in de schouw of in je kachel.
steen los, die deel afsluit of zoiets.
is het ineens na de zomer, dan zou ik de schouw nakijken op een bv een vogelnest.
Wordt deze geveegd na de zomer of doe je dit zelf?
Ik zou hier niet te lang mee wachten want er is ergens blijkbaar iets mis.