Cohousingproject Gecco

In Gentbrugge bouwden ze een cohousing van 28 units. Een mix van bewoners maakt een sterke ploeg. Als bezoekers zullen jullie het commonhouse of het paviljoen, zoals zij het zeggen, bekijken. 
Ook zal iemand van Lab15 aanwezig zijn om technische jullie vragen te beantwoorden.

Gecco staat voor Gentbrugs Ecologisch Cohousingproject. In februari 2015 startte dit project onder leiding van Cohousing Projects. Sinds midden 2021 zijn we allen verhuisd. Het project omvat 11 appartementen en 17 woningen. De helft van de units wordt door één persoon bewoond, de andere helft door gezinnen met en zonder kinderen.

De focus lag van bij de aanvangsfase heel sterk op duurzaamheid in meerdere betekenissen. We zijn allemaal een deel van het probleem van klimaatontwrichting. Door deze cohousing hopen we ook deeltje van de oplossing te zijn. We trokken in de eerste fase naar Kamp C in Westerlo. Je ziet daar alle mogelijkheden en krijgt antwoord op je vragen over duurzaam wonen.

De locatie dichtbij het viaduct van de E17 vergt bijzondere aandacht voor lawaaibeheersing. Alle woningen hebben een passief schil en -schrijnwerk, wat helpt tegen geluidsoverlast.

Sommige bewoners kozen voor extra akoestische film in (slaapkamer)ramen. Buitenshuis werd bij de inplanting rekening gehouden met geluidsmetingen. Daardoor én door de keuze voor lessenaarsdaken die het geluid hoger katapulteren, ontstaat een geluidsarm binnenplein. Vóór de woningen kwam voor elke gelijkvloerse woonst een ‘porche’ -een luifel- en groendak die ook voor een geluidreductie zorgen van enkele decibels.

We hadden te maken met een sterk verwaarloosd terrein met onnoemelijk veel afval. De groep heeft het terrein zelf opgekuist en vele containers gevuld. Zo leerden we elkaar kennen, hadden we veel plezier en leerden we elkaar waarderen.

Een filmpje van het paviljoen op facebook vind je hier.

Voor meer informatie over gemeenschappelijke woonprojecten kan je terecht bij Samenhuizen vzw.​

OV9050/21
Gentbrugge
Passieve buitenschil
Cohousing
Lokaal bouwteam
(nog) niet-gecertificeerde passiefbouw, lage energiewoning, cohousing/collectieve samenlevingsvorm / bijna afgewerkt / nieuwbouw
INSPIREREND VOORBEELD

Binnenkijken bij een cohousing aan de rand van Gent

Hoe is het om samen met anderen een cohousing te bouwen? Marie-Ann vertelt over haar ervaringen bij Cohousing Gecco in Gentbrugge. In 2015 startte deze ecologische cohousing, op een steenworp van een natuurgebied. Het zou een project van lange adem worden, met een aantal tegenslagen. Maar iedereen bleef positief: “Het is enorm verbindend om alle bewoners te zien samenwerken. Door het bouwproces hebben we elkaar echt leren waarderen.” 

Lees meer

Algemene kenmerken

Type gebouw
driegevelwoning
rijwoning
woning voor meerdere gezinnen / cohousing / kangeroewoning
flatgebouw / appartement
Aantal appartementen / wooneenheden
28 units: 17 huizen + 11 appartementen
Bouwjaar
2019

Hernieuwbare energie

Duurzame technieken
PV - zonnepanelen
Warmtepompboiler
Aankoop groene stroom

Verwarming

Hoofdverwarming centralisatie
centraal
Hoofdverwarming bron
Elektriciteit (warmtepomp)
Type warmtepomp
diepteboring
Verdeelsysteem
Vloerverwarming
Ventilatie systeem
systeem D

Wandopbouw

Type constructie
baksteen metselwerk
houtskeletbouw
Dakbekleding
extensief groendak
Gebruik regenwater
tuin/onderhoud
toilet
In goede samenwerking met deze bouwpartners
NaamCategorie(ën)Gemeente
Lab 15 cvbabouwbedrijf - aannemer - installateurGent
SEC bvbaadviesDeinze
Bostoenbouwbedrijf - aannemer - installateurSint-Denijs-Westrem
DENC-STUDIOarchitectGent
Dhooge & Meganck ArchitecturearchitectGent