Ecobouwers is bereikbaar tijdens het opendeurweekend via 02/282 19 42 en info@ecobouwers.be

Duurzaam verwarmen

Hoe verwarm je zonder het milieu te belasten?

Advies en begeleiding
10

Energiehuis

Organisator:
Het Vlaams Energieagentschap

Het Energiehuis is een initiatief van de Vlaamse overheid, dat je wegwijs maakt in de verschillende (steun)maatregelen voor energie-investeringen en renovatiewerken. Van premies, leningen en fiscale kortingen die je kan krijgen als je je woning energiezuiniger maakt tot informatie over hoe je kan investeren in hernieuwbare energie. Met al je vragen over energie kan je voortaan terecht in het Energiehuis van je gemeente.  Dit alles kan allemaal online, telefonisch of via een persoonlijk gesprek.

Je krijgt antwoord op vragen zoals:

  • Hoe goed scoort mijn woning op het vlak van energiegebruik?
  • Welke maatregelen zijn er nodig om mijn energieverbruik te doen dalen? Voor welke steunmaatregelen kom ik in aanmerking?
  • Waar kan ik terecht voor aanvullende financiering? En welke formule is voor mij de meest geschikte? 

Verder kun je er terecht voor: 

  • Tips en advies bij jouw renovatie
  • Offertes aanvragen bij aannemers en ze vergelijken
  • Ondersteuning bij premieaanvraag
  • Energieleveranciers vergelijken om de beste prijs of formule te vinden en hulp bij een overstap.
  • Om je energievragen zo nauwkeurig mogelijk te beantwoorden, verwijzen de Energiehuizen je in sommige gevallen door naar gespecialiseerde diensten. Zij werken daarvoor samen met betrouwbare en onafhankelijke partnerorganisaties.

Energiezuiniger wonen? De Samen Duurzamer Wonen Tool adviseert en verbindt

Organisator:
ENLEB
Voorwaarden:
Voor heel Vlaanderen

Energie besparen: het is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De gloednieuwe Samen Duurzamer Wonen Tool helpt je op weg naar een energiezuiniger huis. Bovendien kan de tool je in contact brengen met mensen uit jouw buurt die dezelfde stap willen zetten.

Advies op maat van je woning

Wil je graag energiezuiniger wonen, maar weet je niet waar te beginnen? De Samen Duurzamer Wonen Tool wijst je eenvoudig de weg. Eerst vul je een algemene vragenlijst in over je huis en hoe je erin leeft. Hoe verwarm je je woning? Heb je ledverlichting? Ben je van plan een ingrijpende verbouwing te doen binnenkort? Als je alle vragen doorlopen hebt, krijg je meteen concrete adviezen aangereikt. Daar kan je vrijblijvend mee aan de slag. En, goed nieuws: je staat er niet alleen voor.

Samen stappen ondernemen

Wat de Samen Duurzamer Wonen Tool uniek maakt, is dat hij mensen verbindt. Hij kan je immers in contact brengen met mensen in jouw buurt die hetzelfde advies gekregen hebben als jij. En dat is interessant, want samen kan en weet je meer dan alleen. Wellicht heb je een buurman die veel technischer is dan jij. Misschien kunnen jullie samen isolatie aankopen, wat de prijs drukt. Of samen op zoek gaan naar zonnepanelen. Als een installateur verschillende werken in dezelfde buurt kan combineren, is zijn offerte wellicht voordeliger.

Kortom, door de Samen Duurzamer Wonen Tool te gebruiken, krijg je advies op maat én kom je erachter wie in jouw buurt dezelfde plannen heeft.

Benieuwd hoe jij jouw woning energiezuiniger kan maken? Doorloop de vragenlijst, laat je inspireren en ga aan de slag!

De Samen Duurzamer Wonen Tool is een initiatief van ENLEB, een onafhankelijk Europees Interreg-project dat streeft naar duurzamere woningen voor particulieren in Vlaanderen en Nederland.

Gratis/voordelige cursussen duurzaam bouwen met Dialoog

Organisator:
Dialoog VZW ism verschillende partners

Dialoog werkt al jaren samen met verschillende partners om duurzaam bouwen onder de aandacht te brengen. Zij biedt infosessies en intensieve dagcursussen aan voor particuliere bouwers en verbouwers zonder voorkennis.  Voorbeelden van infosessies en cursussen zijn:

  • Isoleren van hellende en platte daken;
  • Gevelrenovatie (muurisolatie en vervangen van ramen);
  • Energiezuinig ventileren;
  • Warmtepompen voor woningverwarming;
  • BouwTeam cursus (tweedaagse cursus)

In het tabblad "Infosessies" vind je alle cursussen terug.  

Een korte vraag? Stel ze aan het adviesloket van Acasus!

Organisator:
Provincie West-Vlaanderen
Voorwaarden:
Inwoners van West-Vlaanderen

Heb je geen uitgebreid bouwadvies nodig, maar wil je toch snel antwoord op een eenvoudige vraag? Neem dan contact op met het adviesloket van Acasus.

Je kan bij ons per terecht via adviesloket [at] west-vlaanderen.be (adviesloket[at]west-vlaanderen[dot]be), ofwel telefonisch op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 9 u. tot 16 u. op het nummer 058 77 90 13.

Uw droomhuis? Begin met bouwadvies van Acasus!

Organisator:
Provincie West-Vlaanderen
Voorwaarden:
Inwoners van West-Vlaanderen

Particulieren kunnen bij Acasus terecht voor onafhankelijk advies over hun bouwproject. Onze adviseurs screenen je plannen en bekijken waar je nog winst kunt boeken in comfort en budget.

  • Isoleer ik best het dak, de muren of de vloer? En wat met ventilatie?
  • Hoe renoveer ik mijn woning met milieuvriendelijke en gezonde materialen?
  • Welke premies kan ik allemaal aanvragen?

Je keert terug met een oplossing op maat en concrete antwoorden. Zowel voor nieuwbouw als voor kleine verbouwingen of aanpassingen. Ook je architect is welkom.

Ons aanbod?

  • kwalitatief en onafhankelijk advies
  • een gesprek van anderhalf uur
  • persoonlijk en op maat, helder en duidelijk

Wat kost dit?

Dankzij de steun van de Provincie West-Vlaanderen betaal je slechts 25 euro in plaats van 250 euro voor advies op kantoor. Heb je een renovatie project? Dan geven we graag advies bij je thuis voor 50 euro.

De tussenkomst van sommige gemeenten maakt het advies soms nog goedkoper. Informeer hiervoor bij de milieudienst van jouw gemeente.

RenovatieCoach

Organisator:
Leiedal

Zoek je een onafhankelijke partner om je renovatie in goede banen te leiden of heb je een beperkte vraag over je renovatie? Via renovatiecoach [at] warmerwonen.be of 056 24 16 19 geeft de RenovatieCoach gratis en snel antwoord, vanuit een professioneel netwerk vol ervaring.

Heb je nood aan uitgebreidere begeleiding of heb je een complexere vraag die een gratis huisbezoek vereist? Vul dan dit formulier in en wij contacteren je voor verdere afspraken. 

De burenpremie: voordelig BENOveren in groep

Organisator:
Fluvius

De naam burenpremie is wat misleidend. Enerzijds is het geen echte premie, anderzijds is de aangeboden ondersteuning niet enkel voor jou of je buren. De burenpremie is een vergoeding voor BENOvatiecoaches die jou begeleiden met het energiezuinig maken van je woning. Indien minstens 10 mensen uit jouw of een aanpalende gemeente samen hun woning willen energiezuinig maken, dan kun je aanspraak maken op begeleiding via een BENOvatiecoach. Hij geeft je persoonlijk advies en neemt je heel wat technische en administratieve taken uit handen. Hij kijkt ook toe of de werken goed worden uitgevoerd. Zo spaar je tijd en ben je zeker van een juiste aanpak.

Om deel te nemen aan een burenpremieproject komen de volgende energiebesparende maatregelen in aanmerking:

  • dak- of zoldervloerisolatie

  • isolatie van de buitenmuren (aan de buitenkant, aan de binnenkant of in de spouw)

  • vloerisolatie op volle grond; plafondisolatie van de kelder of van verluchte ruimtes onder een verwarmde verdieping

  • hoogrendementsbeglazing

  • installatie van een zonneboiler, warmtepomp of ventilatiesysteem.

Je kan je als deelnemer aanmelden op de website van Fluvius. Als er 10 of meer deelnemers uit dezelfde regio inschrijven voor dezelfde energiebesparende maatregel, wordt er een collectief renovatieproject opgestart en een BENOvatiecoach aangewezen. 

Pixii Planadvies voor (ver)bouwers

Organisator:
Pixii

(Ver)bouw je jouw energiezuinige droomwoning? Toets je ontwerp af bij de adviseurs van Pixii!

Om de kwaliteit van jouw energiezuinig bouw- of renovatieproject te optimaliseren kan je jouw project in wording aan Pixii voorleggen tijdens een planadvies. Hun technisch adviseurs kennen als geen ander de do’s en dont’s van zeer lage energie, passief- of nul-energiebouw. Ze screenen de plannen en overlopen isolatie, compactheid, luchtdichtheid, ventilatie, verwarming, bouwdetails en zomercomfort. Ook de optimalisatie van de kosten kan aan bod komen. 

Pixii Renovatieadvies

Organisator:
Pixii

Maak samen met onze renovatiecoach en onze renovatiestarter goede keuzes op maat van jouw woning

BENOveren, dat is gewoon goed renoveren. Maar hoe doe je dat? Pixii – Kennisplatform Energieneutraal bouwen helpt jou hierbij graag verder.

Een gebouw bestaat uit vele onderdelen die ook nog eens allemaal met elkaar verbonden zijn: de buitenmuur, het dak, de beglazing, het schrijnwerk, de ventilatie, de luchtdichtheid,... Wie renoveert, moet niet enkel een goede oplossing kiezen voor dat ene onderdeel, maar ook rekening houden met alle andere maatregelen die later – soms zelfs pas binnen 20 jaar – worden uitgevoerd. Bovendien heeft elke verbouwer zijn eigen voorkeuren: verhoogd comfort, meer licht en ruimte, betere akoestiek, meer energiebesparing, gebruik van bio-ecologische producten of brandveilige materialen... Met de Renovatiestarter reikt Pixii dé methode aan om op jouw maat je renovatie van bij het begin goed te starten.

Forum

Stel al je vragen op het Ecobouwers forum en ervaren duurzame verbouwers geven je onafhankelijke antwoorden.

Artikels
41

Online tool ‘Is jouw woning warmtepompklaar?’

29 jan 2024

Zoveel verbruikte Kris deze winter met zijn warmtepomp en oude radiatoren

18 apr 2023

Jozefien koos voor een warmtepomp bij haar renovatie in Brussel

03 nov 2022
Bron: Bosch

Wat is het rendement van een warmtepomp?

20 jun 2022

5.2 Technieken | Technieken bundelen

27 apr 2022

5.1 Technieken | Leidingen toegankelijk maken

27 apr 2022

5 mythes over verwarmen op gas

27 jul 2021

Hoe stiller je warmtepomp, hoe blijer je buren

21 mei 2021
Zonnepanelen op dak Belgie

Zonnepanelen: hoe milieuvriendelijk zijn ze nu echt?

14 apr 2021
Zon schijnt binnen huis

Oververhitting voorkomen begint met een goede zonwering

31 mrt 2021
Groene energie of waterstof

Waarom waterstof niet geschikt is om je huis te verwarmen

15 jan 2021

Test je energielabel met gratis tool

15 jan 2021
steunpunt duurzaam bouwen en wonen

Warmteplan: stap af van verwarming op gas of stookolie

13 feb 2020
aanleg warmtenet buizen

Verwarmen met een warmtenet

07 feb 2020
warmtepomp hoge temperatuur

Verwarmen met een warmtepomp op hoge temperatuur

07 feb 2020

Verwarmen met een compactmodule

07 feb 2020
zonneboiler vacuümbuiscollectoren voor bijverwarming

Verwarmen met een zonneboiler

07 feb 2020
pellets | Verwarmen met een pellet- of biomassaketel

Verwarmen met een pelletketel

07 feb 2020

Verwarmen met een hybride warmtepomp

07 feb 2020

Verwarmen met een geothermische warmtepomp

07 feb 2020
Overschakelen naar een warmtepomp in 3 stappen

Overschakelen naar een warmtepomp in 3 stappen

23 dec 2019
Marleen De Roye | 5 opties voor wie verwarmt met accumulatoren

5 opties voor wie verwarmt met accumulatoren

17 okt 2019

Is een slimme thermostaat iets voor mij?

27 jun 2019
zonneboiler met vacuümbuiscollectoren

Zonneboiler: kiezen tussen vacuümbuiscollectoren en vlakke plaatcollectoren

24 mei 2019
Wat kan een slimme thermostaat? | Ecobouwers

De slimme thermostaat: wat kan hij allemaal?

28 apr 2019
Nest thermostaat | Slimme thermostaat kopen: waarop letten

Een slimme thermostaat kopen: waarop letten

22 feb 2019
Warmte uit de grond: welk type geothermische warmtepomp moet je kiezen?

Warmte uit de grond: welk type geothermische warmtepomp moet je kiezen?

22 jan 2019
Hybride zonnepanelen, PVT paneel, warmtepomppaneel, zonnepaneel

Wat zijn hybride zonnepanelen (ook wel PVT-panelen genoemd)?

10 jan 2019

Hernieuwbare warmte in 2050: all electric of groen gas?

10 dec 2018

Hoe herken je een goede lucht-waterwarmtepomp: waar moet je op letten?

05 dec 2018

Ecobouwers test uit: de slimme thermostaat

24 jul 2018
warmtenet warmtepomp

Groene warmte: zo verwarmen we onze woningen in de toekomst

20 apr 2018
warmtepomp rendement

Hoe haal je op je warmtepomp het beste rendement?

30 mrt 2018

Onderzocht: verwarmen we in de toekomst nog met gas of mazout?

14 feb 2018

Bel de huisdokter voor bouwadvies!

20 jan 2018
Stoken met hout doe je best met droog, onbewerkt hout.

Stoken met hout? Duurzaam of niet?

19 dec 2017

Stooktips voor houtkachels en haarden

19 dec 2017
Een fijnstoffilter elimineert wel 95% van het fijn stof uit je houtkachel.

Een fijnstoffilter voor je houtkachel of haard?

19 dec 2017

Verwarmen met een warmtepomp of met gas?

30 mei 2017

De zonneboiler uit de schaduw: 5 vooroordelen ontkracht

21 jan 2017

De zonneboiler uit de schaduw: 5 voordelen op een rij

21 jan 2017
Tools
6

Hoe scoort jouw dak? Aan de slag met de zonnekaart

Organisator:
Energiesparen.be (Vlaamse Overheid)

Met behulp van de Vlaamse zonnekaart kun je eenvoudig nagaan of het wel of niet rendeert om zonnepanelen of een zonneboiler te installeren bovenop je dak. De tool laat meteen zien of je dak geschikt is voor zonne-energie, hoeveel de installatie kost en wat de terugverdientijd is. 

 

Mijn Warm Huis

Organisator:
Verschillende gemeenten, provincies en intercommunales

Hoe energiezuinig is jouw woning? Met de "Mijn Warm Huis" calculator krijg je een goede eerste indruk. De calculator vertelt je bovendien hoe je het beter kan doen, wat het kost en welke premies beschikbaar zijn. 

Bekijk de mogelijkheden van jouw huis, download het stappenplan en bereken je winst

Volg je energieverbruik op met EnergieID en bespaar op je kosten

Organisator:
EnergieID

EnergieID-tool is een gratis online platform dat je op een eenvoudige manier inzicht geeft in jouw energie- en waterverbruik. Door het ingeven van een aantal basisgegevens en meterstanden kan EnergieID tonen of je verbruik volgens verwachting verloopt. Je kan ook deelnemen aan de Ecobouwers-groep en je verbruik vergelijken met andere duurzame bouwheren. Dankzij een helder overzicht van je energie- en waterverbruik weet jij hoe en wanneer je efficiënter met energie en water om kan gaan en welke maatregelen je het beste toepast.

De voordelen

  • Je krijgt inzicht in je verbruik en bespaart gemakkelijk op je energiefactuur.
  • Dankzij het beperken van jouw energieverbruik help jij mee met het reduceren van de CO₂-uitstoot

Comforttool vertelt hoe je het comfort in je woning kunt verhogen

Organisator:
Universiteit Hasselt

Comfort en duurzaam bouwen gaan hand in hand. De Comforttool - ontwikkelt door de universiteit Hasselt - geeft je concrete actiepunten voor een beter comfort in jouw woning. Dit zijn de drie stappen die je doorloopt:

  • Vertel waar je woont. Ga je iets verbouwen en waarom?
  • Beschrijf hoe je droomwoning eruitziet.
  • Beoordeel hoe het werkelijk gesteld is met het comfort in je huidige woning.

Je krijgt vervolgens een visuele voorstelling van de punten waarop het comfort in jouw woning beter kan. Bij elk actiepunt krijg je verdere informatie en aandachtspunten voor een doordacht renovatieplan.

Volg de energietransitie in je gemeente

Organisator:
Vlaams Energieagentschap
  • Waar staat jouw gemeente in de omslag naar groene energie? Hoever staan ze met de productie van groene stroom en groene warmte?
  • Welke gemeenten en provincies investeren het meest of (voorlopig nog) het minst in  " data-toggle="tooltip" title>zonnepanelen en windturbines?
  • Welke energiecoöperaties zijn actief in jouw buurt?

De energiekaart bundelt de meest recente officiële gegevens in grafieken, kaarten en tabellen.

Welk energielabel heeft je woning? Check het op MijnEnergiekompas.be

Organisator:
Leiedal

Hoe energiezuinig is je woning? Hoe kan het beter? Wat kost het en wat brengt het op? Welke premies zijn er? Als het over de energiezuinigheid van woningen gaat, zijn we vaak het noorden kwijt. Daarom ontwikkelde Leiedal de online tool ‘Mijnenergiekompas’. De app geeft elke Zuid-West-Vlaming in een paar klikken advies op maat hoe hij zijn huis energiezuiniger kan maken. Maar ook niet-inwoners van West-Vlaanderen ontdekken via een uitgebreidde vragenlijst welk energielabel hun woning vermoedelijk heeft en welke acties ze best ondernemen. 

Voordelen:

  • In enkele klikken kom je het energielabel van je woning op het spoor.
  • Je krijgt meteen een rapport in je mailbox met tips om het beter te doen.
  • Woon je in het zuiden van West-Vlaanderen, dan brengt een renovatiecoach van Leiedaal indien gewenst je tot bij energiebewuste aannemers.

Leiedal ontwikkelde de toepassing voor alle particuliere woningen in haar regio. 

Premies
1

Premies duurzaam verwarmen

In de meeste huishoudens is verwarming de belangrijkste energiekost. Als je een energiezuinige verwarmingsinstallatie wenst te plaatsen, kom je in aanmerking voor verschillende steunmaatregelen van de overheid.

Premie voor de installatie van een warmtepomp

Via je netbeheerder Fluvius kun je een premie voor de installatie van een warmtepomp aanvragen. Opgelet: je woning moet reeds sinds 31-12-2013 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. De warmtepomp moet ook een voldoend hoog energielabel hebben en geplaatst worden door een aannemer. Actief koelen (airco) met de warmtepomp mag niet.

Per woning of wooneenheid is er een premie voorzien van:

  • 4.000 euro voor een geothermische warmtepomp met een A++label of beter

  • 1.500 euro voor een lucht-waterwarmtepomp met een A+label of beter

  • 800 euro voor een hybride lucht-waterwarmtepomp met een A+label of beter

  • 300 euro voor een lucht-luchtwarmtepomp met een A+label of beter

Alle premies bedragen maximaal 40% van de factuur. De premie wordt verdubbeld (met tevens een maximum van 40% van de factuur) als:

  • je de warmtepomp liet plaatsen ter vervanging van een bestaande elektrische weerstandsverwarming (bijv. accumulatoren) in een gebouw dat al vóór 1 januari 2006 op het elektriciteitsdistributienet is aangesloten met toepassing van uitsluitend nachttarief.

  • je woning ligt in een gebied zonder aardgasnet.

De premie bedraagt dan voor een geothermische warmtepomp 8000 euro, voor een lucht-waterwarmtepomp 3000 euro, voor een hybride lucht-waterwarmtepomp 1600 euro en voor een lucht-luchtwarmtepomp 600 euro.

De premie is enkel cumuleerbaar met de premie warmtepompboiler indien de warmtepompboiler eerst werd geplaatst

>>> vraag je premie aan bij Fluvius

 

Totaalrenovatiebonus of ‘BENO-pass’

Bovenop bovenstaande individuele premie voor een warmtepomp kan je ook aanspraak maken op een totaalrenovatiebonus. Wie investeert in minstens drie van van de volgende 7 energiebesparende ingrepen mag rekenen op extra financiële steun:

  • muurisolatie (aan de buitenkant, aan de binnenkant of via de spouw, met een minimum van 30 m²)

  • dak- of zolderisolatie (minstens 30 m²)

  • vloerisolatie (minstens 30 m²)

  • de plaatsing van nieuwe beglazing (minstens 5 m²)

  • de installatie van een zonneboiler

  • de installatie van een warmtepomp

  • de plaatsing van een ventilatiesysteem.

Hoe meer ingrepen je uitvoert binnen de 5 jaar, hoe hoger de bonus. De bonus wordt automatisch uitgekeerd door je netbeheerder als je minstens drie premies aanvraagt.

  • voor drie werken: bonus van 1.250 euro

  • voor 4 werken: bijkomende bonus 500 euro

  • voor 5 werken: bijkomende bonus van 1.000 euro (+ bewijs via een EPC dat je woning voldoet voor de eerste 5 investeringen)

  • voor 6 werken: bijkomende bonus van 1.000 euro

  • voor 7 werken: bijkomende bonus van 1.000 euro

Voor renovaties in een appartement krijg je de helft van deze bedragen. Voor elke ingreep zijn er minimale eisen.

>>> meer informatie over de BENO-pass (website Vlaamse Overheid)

 

Premie voor de vervanging van een hout- of steenkoolkachel of open haard

Als je je hout- of kolenkachel of open haard vervangt door een gaskachel of gashaard, kun je  hiervoor een premie krijgen. De maatregel is in het leven geroepen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zowel eigenaars als huurders kunnen de premie aanvragen. De premie bedraagt 25% van de aankoopprijs van de installatie, met een maximum van 250 euro. Personen met een laag inkomen kunnen tot 1000 euro terugtrekken (maximum 50% van factuurbedrag).

Enkele aandachtspunten:

  • De oude kachel of open haard wordt gestookt met steenkool of één of andere vorm van hout. Kachels kunnen vrijstaand of ingebouwd zijn. Ook de vervanging van accumulatiekachels komt in aanmerking.

  • De vervanging van ketels (centrale verwarmingssystemen op hout/pellet of steenkool) komt niet in aanmerking.

  • De nieuwe kachel of open haard mag niet gevoed worden door vaste of vloeibare brandstoffen zoals hout, pellets, niet-houtige biomassa, steenkool, turf, cokes, petroleum, stookolie of bio-ethanol. Toestellen die wel in aanmerking komen voor de premie zijn inzet- of vrijstaande gaskachels, en ingebouwde gashaarden. De nieuwe kachel of open haard moet minstens een Europees energielabel A hebben.

  • De werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een installateur. De garantiekost en eerste onderhoudskost moeten reeds verrekend zijn in de aankoopprijs.

  • Volgende kosten mogen niet mee in rekening gebracht worden: de kosten voor de installatie van nieuwe rookgasafvoer- of rookgastoevoerkanalen, nieuwe gasleidingen en de werkzaamheden voor de verwijdering van het bestaand toestel.

Vraag je premie aan bij de Vlaamse Overheid

 

De Vlaamse renovatiepremie

De Vlaamse renovatiepremie geeft je de kans om een grondige renovatie mee te bekostigen. Renovatiewerken die uw woning voorzien van centrale verwarming komen mee in aanmerking voor deze premie (dus ook pelletketels en gascondensatieketels). De woning moet minstens 30 jaar oud zijn, de werken moeten gespreid worden over maximum twee jaar en je inkomen mag niet hoger liggen dan een vastgelegd maximum.

Er zijn 4 categorieën van werken waarvoor je de premie kan aanvragen: voor je dak, buitenschrijnwerk, ruwbouwwerken en technische installaties:

  • Categorie 1: de structurele elementen van de woning: werken aan de funderingen, de muren, de draagvloeren en de trappen.

  • Categorie 2: het dak: werken aan dakgebinte, dakbedekking, goten en afvoer.

  • Categorie 3: het buitenschrijnwerk: werken aan ramen en buitendeuren, die voldoen aan de ventilatievoorzieningen van het Energiebesluit.

  • Categorie 4: de technische installaties: werken aan de elektrische installatie, de sanitaire installatie in badkamer en toilet en de centrale verwarming.

Per aanvraag mag je 2 categorieën indienen en per categorie is een geldig factuurbedrag van minstens 2.500 euro nodig om recht te hebben op de premie. Op die manier kun je 20% of 30% van je facturen recupereren, afhankelijk van je inkomen en gezinssituatie. Je mag in totaal tweemaal de renovatiepremie aanvragen. Daarna moet je 10 jaar wachten.  In totaal kan je maximaal 10.000 euro opstrijken.

Meer weten? Naar de website van Wonen Vlaanderen.

 

De Verbeteringspremie

Als u kleinere werken uitvoert aan uw verwarming, bijvoorbeeld om de risico's van CO-vergiftiging in te perken, dan kunt u voor die werken een verbeteringspremie krijgen. Hiervoor moet uw woning minstens 25 jaar oud zijn. Of u deze premie kunt krijgen, hangt af van uw inkomenssituatie. Deze premie is helaas ook niet cumuleerbaar met de Vlaamse renovatiepremie. Opgelet: de verbeteringspremie wordt stopgezet op 1 juni 2019. U kunt die premie aanvragen ten laatste op 31 mei 2019.

Meer weten? Naar de website van Wonen Vlaanderen.

 

Andere premies en ondersteuning

  • Is je woning 10 jaar of ouder, dan kun je genieten van een verlaagde btw-tarief voor renovatiewerken van 6 %. Levering en plaatsing van de materialen moet steeds gebeuren door dezelfde aannemer, anders betaal je 21 %.

  • Vlaanderen moedigt iedereen aan om zijn hele woning energiezuinig te renoveren (BEN0veren). De meeste premies en financiële ondersteuning ontvang je dan ook als je meerdere werken samen uitvoert. De Totaalrenovatiebonus en de renovatiepremie zijn daar een voorbeeld van. Maar er zijn ook andere vormen van ondersteuning zoals de verlaging voor de onroerende voorheffing voor een ingrijpende energetische renovatie,  ...

  • De Vlaamse overheid geeft financiële ondersteuning voor de installatie van warmte-krachtkoppelingen (WKK's) in de vorm van warmte-krachtcertificaten.

  • ‘Beschermde afnemers’ kunnen een premie voor een condensatieketel krijgen van hun netbeheerder. De premie geldt alleen voor woningen die vóór 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet. Beschermde afnemers zijn mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor energie.

  • Ten slotte kunt u in een aantal gemeenten een gemeentelijke of provinciale premie krijgen voor de plaatsing van een energiezuinige verwarmingsinstallatie. U vindt de gemeentelijke en provinciale premies via ‘Zoek uw subsidie’ op energiesparen.

 

Meer weten?

  • Op de website premiezoeker.be krijg je het meest volledige overzicht van de mogelijke premies die u kunt krijgen voor de werken die je wilt uitvoeren.

  • Via de website van Fluvius, de netbeheerder, kun je de meeste premies aanvragen.

  • Op de website energiesparen.be krijg je tevens een compleet overzicht van alle premies en hun specifieke minimalen eisen.

 

 

Infosessies
17
4 nov 2023 tot 12 nov 2023
Heel Vlaanderen

Ecobouwers Opendeur

Ecobouwers
13 dec 2022
Online

Webinar: Een warmtepomp in je bestaande woning

Ecobouwers
10 dec 2024
Online (Turhnout)

Infosessie Warmtepompen voor woningverwarming

Dialoog
19 nov 2024
Online (Igean)

Infosessie Warmtepompen voor woningverwarming

Dialoog
3 dec 2024
Online (Igean)

Infosessie Energiezuinig verwarmen

Dialoog
5 nov 2024
Online (Leuven)

Infosessie Warmtepompen voor woningverwarming

Dialoog
20 nov 2024
Online (IOK)

Infosessie Energiezuinig verwarmen

Dialoog
19 nov 2024
Nieuwpoort

Infosessie accumulatieverwarming verduurzamen

Dialoog
19 nov 2024
Online (Antwerpen)

Infosessie Warmtepompen voor woningverwarming

Dialoog
21 nov 2024
Genk

Infosessie Warmtepompen voor woningverwarming

Dialoog
26 nov 2024
Online (DVV Westhoek)

Infosessie Warmtepompen voor woningverwarming

Dialoog
10 dec 2024
Koksijde

Infosessie accumulatieverwarming verduurzamen

Dialoog
10 dec 2024
Brugge

Infosessie Energiezuinig verwarmen

Dialoog
12 dec 2024
Online (Igean)

Infosessie accumulatieverwarming verduurzamen

Dialoog
11 feb 2025
Online (DVV Westhoek)

Infosessie Energiezuinig verwarmen

Dialoog
25 feb 2025
Online (DVV Westhoek)

Infosessie Warmtepompen voor woningverwarming

Dialoog
1 nov 2024 tot 10 nov 2024
Heel Vlaanderen

Ecobouwers Opendeur 2024

Bond Beter Leefmilieu